Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sebrechts Groenten en Fruit bestaat 65 jaar

Juni 2023: Groenteprijzen op hoogste niveau, Kakhova dam verwoest en weersextremen

Directeur Wyno Vermeulen (m) met zijn ouders ouders Rob en Lies Vermeulen vieren het dertigjarig bestaan van Flevosap. Het bedrijf was pionier met natuurtroebel appelsap. De oprichters Rob en Lies Vermeulen maakten in Zwitserland kennis met natuurtroebel appelsap en zagen direct een kans om ook de lekkere smaak van hun niet helemaal ‘perfecte’ appeltjes op een waardevolle manier te benutten. Albert Heijn in Lelystad was het eerste verkooppunt, en daar was dit unieke product meteen een hardloper.

De lekkere Groentewinkel van Frank Meuleman sluit na 63 jaar de deuren. De van oorsprong groentewinkel van zijn vader, die Frank al doorontwikkelde tot een winkel zowel gespecialiseerd in AGF als in maaltijden, zal verdergaan onder de naam DOK to Go.

Growers United bestaat 10 jaar. Het in 2013 door een groep vruchtgroentetelers opgerichte bedrijf groeide uit van 35 bedrijven en met een areaal van 270 hectare naar 37 bedrijven met een areaal van 650 hectare.


De consumentenprijs van groenten steeg over de maanden februari en maart met 10% en lagen op het hoogste niveau sinds het jaar 2000, zo bleek uit de tweemaandelijkse toelichting op de voedselprijzenmonitor van Wageningen Economic Research en CBS.

Business Club Fresh Park Venlo (BC FPV) stak hun licht op bij Brightlands Greenport Venlo en kregen een onsmakelijk onderwerp voorgeschoteld van Jella Theeuwen, CEO van InnerBuddies: “Het draait allemaal om shit”. De BC FPV is een club van AGF-bedrijven en toeleveranciers op het FPV, maar heeft zich inmiddels opengesteld voor bedrijven uit hele regio.

Een van de meest markante punten in het Westland ondergaat nog dit jaar een ingrijpende transformatie: de groenten- en fruitveiling in Poeldijk wordt verbouwd tot een multifunctionele zakelijke locatie.

Sebrechts Groenten en Fruit bestaat jaar 65 jaar en dat was een gelegenheid om ook het nieuwe logo van het familiebedrijf te presenteren. De vierde generatie staat ook al te trappelen.

De VBT-producentenorganisaties sluiten het jaar 2022 af met een gezamenlijke productomzet van ruim 1,1 miljard euro. Dit is ongeveer 1% minder dan in 2021, zo blijkt uit het jaarverslag van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT).

De explosie van de dam van de Kakhovska waterkrachtcentrale in Oekraïne is niet alleen een ecologische en humanitaire ramp die zal leiden tot overstromingen van uitgestrekte gebieden en veel steden, maar zal het ook de voedselzekerheid aantasten. Het water van dit irrigatiesysteem maakte het mogelijk om tot 80% van alle groenten in Oekraïne te verbouwen en een aanzienlijk percentage fruit, waaronder druiven. De oorlog heeft een grote impact op de AGF-sector. Zelfs vóór de ontploffing van de Kachovka-dam liep de teelt van fruit en vooral groenten gevaar.

Hof van Heusden mag zich de beste Foodspecialiteitenwinkel van Brabant noemen en ze behaalden de tweede plaats in de Nederlandse competitie.

Bas Boer Noten bestaat dit jaar 49 jaar en breidt uit.

Het 40-jarig jubileum Gerrit Oomen bij Quik's werd gevierd

Oerlemans Plastics sluit 50-jarig jubileum af met feest voor 400 zakelijke partners en 800 personeelsleden en partners.

The Greenery heeft David Markowski (36) per 8 juni 2023 aangesteld als nieuwe Directeur van The Greenery Growers. David was al drie jaar directielid van The Greenery. Als Directeur Strategie is hij een van de drijvende krachten achter de transformatie van The Greenery. Daarbij staat hij aan de basis van de ontwikkelde langetermijnstrategie Focus 2025.

De markante AGF-handelaar Ben van der Waal is op 85-jarige leeftijd overleden. Ben betrok jarenlang veel citrus van de veiling en was Turbana-specialist van het eerste uur. We blikken nu met enkele bekenden uit de handel terug op hun herinneringen met deze markante AGF-handelaar.

Greenyard presteerde beter dan de markt op het gebied van groenten en fruit, waardoor haar marktaandeel stijgt, zo bleek uit het jaarverslag van het bedrijf. De omzet steeg met 7,9% in vergelijking met vorig jaar naar €4638 miljoen.

Van der Peet carrosserieën bestaat 75 jaar. Wat in 1948 begon als klein bedrijfje in het net zo kleine Noorden is uitgegroeid tot een wereldspeler en marktleider. Op de foto: Sven, Twan, Henk, Wil en Wietske van der Peet bij de bandlosser.

Per 1 juni 2023 is Primever Holland gevestigd in Poeldijk met een crossdock locatie voor het transport van groenten en fruit naar Frankrijk en distributie vanaf Frankrijk naar Nederland.


In de negende editie van de verkiezing tot Groentevakman van het jaar, zijn Spar Eke (in de categorie buurtsupermarkt) en Vershuis (in de categorie detail) tot groentevakmannen 2023 bekroond.

Papierfabriek De Hoop in Eerbeek gaat na ruim 350 jaar sluiten. Dat is het plan van het Finse papier- en kartonbedrijf Stora Enso, dat sinds het begin van dit jaar eigenaar is van De Hoop. Stora Enso opent een nieuwe productiefaciliteit voor golfkarton in De Lier. De locatie maakt onderdeel uit van de recent overgenomen De Jong Packaging Group, nu Business Unit Western Europe in de divisie Packaging Solutions.

CEO Kees de Kat vertrok na een periode van 12,5 jaar bij FruitMasters, zijn opvolger is Adriaan Vis die sinds oktober 2020 al werkzaam was als commercieel directeur bij FruitMasters.

Op de plek waar over een paar jaar duizenden huizen staan met in het midden een stadspark, organiseerde Oxin Growers gisteren de eerste Oxin Growers Experience. Vanuit de hele keten kwamen zo’n tweehonderd bezoekers een kijkje nemen.

De Belgische aardappel-, groenten- en fruithandelaren en de verwerkende industrie kwamen bij elkaar voor het jaarlijkse FVPhouse event van Fresh Trade Belgium, Belgapom en Vegebe.

Enza Zaden heeft in 2022 een omzet van 401,4 miljoen euro gerealiseerd. Dat betekent een stijging van 10 procent ten opzichte van 2022. Het nettoresultaat komt uit op afgerond 68,2 miljoen euro, dat is 4,5 miljoen euro lager dan in 2021.

De Appeldag 2023 werd dit jaar gehouden in het Gelderse Randwijk op het terrein van de Proeftuin Randwijk. Zo’n 115 bedrijven hadden een plekje bemachtigd waar de ca. 1.500 bezoekers zich konden laten informeren.

Hoogleraar Erik Scherder spreekt ruim 70 leden toe tijdens Agro Businessclub Westland. Nieuwe uitdagingen en moeite doen, dat is goed voor ons brein. Met een gevarieerde dag en elkaar complimenten geven houden we onze hersenen actief, zei neurowetenschapper en hoogleraar Erik Scherder die te gast was.

Agroberries heeft een minderheidsbelang verworven in de EMEA- en APAC-bedrijven van BerryWorld.

Weersextremen juni:
Hagelschade op 1.100 hectare citrusteelt in Castellón en Valencia Chileense avocado- en citrusteelt getroffen door strenge vorst

Egyptische AGF-sector in noodweer door alles verwoestende zandstorm.

Het Citrusdal (Zuid-Afrika) is overstroomd door hevige regenval. De CGA meldde dat ongeveer 60% van de vroege cultivars was geoogst toen de ergste regen toesloeg.

Noodtoestand in Chili uitgeroepen door zware regenval en overstromingen. In wat wordt beschreven als het ergste weer in tien jaar hebben een storm en dagenlange hevige regenval ertoe geleid dat de rivieren in Chili belangrijke gebieden in het centrum van het land hebben overstroomd.

Publicatiedatum: