Voedselveiligheid

Mogelijke listeria besmetting

Diepgevroren avocado stukje terug geroepen

Het Amerikaanse Nature's Touch roept Signature Select Avocado Chunks vanwege een mogelijke besmetting met listeria. Nature's Touch neemt deze maatregel uit voorzorg nadat het bedrijf geïnformeerd was door de FDA (Food and Drug Administration) over een routinematige sample waarin een positief resultaat op…

Te weinig zicht op voedselveiligheidsrisico’s in Nederland

Het voedselveiligheidssysteem in Nederland blijkt kwetsbaar. Het ontbreekt aan een gestructureerde aanpak om opkomende voedselveiligheidsrisico’s te signaleren en te…

Persbericht Food Compass over resultaat vijf jaar microbiologisch onderzoek, juni 2019

Food Compass gaat door met onderzoeksprogramma naar ziekteverwekkers op verse, onbewerkte groenten en fruit

Food Compass vervolgt haar microbiologisch onderzoek naar ziekteverwekkers op verse, onbewerkte groenten en fruit. Met dit onderzoek verzamelt de onafhankelijke stichting al…

Terugroepactie diepgevroren frambozen in VS vanwege norovirus

WinCo Foods LLC roept diepgevroren rode frambozen terug vanwege een mogelijke besmetting met het norovirus. De Food and Drug Administration vonden het virus in een sample van…

Lychees mogelijk toch niet doodsoorzaak Indiase kinderen

Nu er in Muzaffarpur tientallen kinderen overleden zijn aan een nog onbekende ziekte denken veel mensen dat dit te maken heeft met het eten van lychees. Volgens de media zou…

Italiaans lab pleit voor strenge controles op bewerkte AGF

Bedrijven, die zich bezig houden met gesneden groenten en fruit, zouden veel aandacht moeten besteden aan het hepatitis A virus en aan de norovirussen GI en GII, die verantwoordelijk zijn voor gastro-intestinale infecties. Deze virussen zijn zeer besmettelijk, zelfs bij kleine concentraties, en worden…

Acute encefalitis

Minstens 31 Indiase kinderen overlijden aan hersenziekte na eten lychees

In het noorden van India zijn de afgelopen 10 dagen minstens 31 kinderen overleden aan een hersenaandoening die in verband gebracht wordt met een toxische stof in lychees. De…

Hoe weet je dat er troep in je eten zit?

Sommige fabrikanten knoeien met eten. Vooral in landen met minder strenge controle is dat schering en inslag. We publiceerden vorig jaar dat een Indiase AGF-handelaar druiven blauw spoot omdat die meer opleverden dan de witte. Deze filmmaker laat zien hoe je chemische kaas van echt kunt onderscheiden,…

Wageningen Food Safety Research van start

Op 1 juni 2019 is Wageningen Food Safety Research (WFSR) van start gegaan. WFSR is het nieuwe instituut voor voedselveiligheid in Nederland. De nieuwe organisatie is een…

Consument kijkt naar veredelingstechniek maar wil vooral veiligheid

De meeste mensen maken nauwelijks onderscheid tussen de verschillende technieken waarmee genetische modificaties tot stand worden gebracht. Bij planten maakt men alleen een…

Fevia: 'Toename in recalls in België wijst op meer bewustwording voor voedselveiligheid'

Uit cijfers van het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV) blijkt dat het aantal recalls van voedingsproducten in België is toegenomen van 53 in 2017 naar 171 in…

Onderzoek naar mycotoxinen op kruiden uit Italië en Tunesië

Specerijen en kruiden kunnen besmet zijn met mycotoxinen en dit komt vanwege hun condities tijdens oogst en de bewaaromstandigheden. Onderzoekers van de Universiteit van Messina hebben 112 monsters van verschillende kruiden en specerijen genomen, afkomstig uit Italië en Tunesië. Deze zijn beoordeeld op…

Amerikaanse autoriteiten waarschuwen voor Salmonella in gesneden meloen en tahin

De Amerikaanse Centers for Disease Control kwamen tijdens het weekend van Memorial Day met een waarschuwing. Voorgesneden meloen en een populair soort tahin, die wordt…

Bacteriën opsporen via slimme biosensoren

Hoe voorkom je in de toekomst dat producten uit de schappen worden gehaald omdat ze besmet zijn met bacteriën? Maastricht University, de KULeuven en de Universiteit Hasselt hebben een sensortechnologie ontwikkeld die uitkomst kan bieden! Via nieuwe biosensoren kunnen voedingsproducten op een goedkope en…

"Tool maakt kwaliteitsgegevens verzamelen van teler tot klant mogelijk"

"In deze sector die voortdurend in beweging is, is het soms moeilijk om de workflow bij te houden. U wilt uw positie versterken in een tijd dat de vraag naar perfectie toeneemt. Er gaan teveel uren zitten in het registreren van gegevens en informeren van partners, waardoor u amper tijd overhoudt om een…

India: kunstmatig rijpen is erg gevaarlijk en levert flinke boetes op

Mangoverkopers die gepakt worden op het verkopen van fruit dat kunstmatig gerijpt is, moeten de prijs betalen: ze krijgen een boete van € 6.500 of worden gearresteerd, waarschuwt de Food and Drug Administration. Dit komt nadat de FDA invallen deed op de Vashi APMC markt (India) op 1 mei, waar ze mango's…

om ziekte-uitbraken te voorkomen

FDA voert vaker controles op diepgevroren zachtfruit uit

Ambtenaren van de Amerikaanse overheid verzamelen 2.000 monsters van diepgevroren zachtfruit, geïmporteerd of in de Verenigde Staten geteeldd, in een poging een preventief…

Canada: E coli-bacterie op romeinse sla oorzaak van de dood van een tweejarig kind

De E. coli-uitbraak van afgelopen herfst in Noord-Amerika, waarbij de bacterie op romaine sla was aangetroffen, heeft in Ontario geleid tot de dood van een tweejarig jongetje.…

Mieke Uyttendaele (Universiteit Gent) spreekt op symposium Voedselpathogenen op 23 mei aanstaande

"Voedselpathogenen, ze lijken niet te willen wijken"

Op donderdag 23 mei 2019 zal Prof. Mieke Uyttendaele van Universiteit Gent de openingslezing verzorgen van het Symposium Voedselpathogenen. Tijdens het symposium,…

West-Afrikaanse mango-exporteurs krijgen te maken met nieuwe EU-richtlijn

Per 1 september zal de nieuwe richtlijn voor de mango-import gaan gelden in Togo. Dit heeft het het Europe-Africa-Caribbean-Pacific Liaison Committee (COLEACP) op 29 april…

RAAV Techlabs

Indiase uitvinding detecteert chemicaliën in AGF

India produceert als agrarische land 275 mln ton voeding per jaar volgens een rapport van de Food and Agriculture Organisation (FAO). Helaas gaat 67 mln ton daarvan verloren tijdens de oogst, verwerking, verpakking, het transport en de consumptie volgens een publicatie van Clean India Journal. RAAV…

Nieuw apparaat meet direct residuen op voeding

Met het Inspecto-systeem kunnen specifieke chemische contaminanten realtime opgespoord worden: in de vollegrond, in de kas en aan de productielijn. Het systeem werd ontwikkeld…

Wereldwijde spelers in voedselveiligheid zien certificatie als ‘paspoort voor handel’

DNV . GL, een van de grootste certificatie-instellingen ter wereld en het Global Food Safety Initiative (GFSI) van The Consumer Goods Forum hebben deze week op de GFSI-…

NVWA is bewaker van voedselveiligheid en geen beleidsmaker

De rol- en verantwoordelijkheidsverdeling ten aanzien van beleidsregels tussen enerzijds de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw, Natuur en…

waterloos wassysteem

Clean Works reinigt AGF zonder water

Het in Beamsville (Ontario) gevestigde Clean Works heeft een proces uitgevonden om versproducten schoon te maken zonder water te gebruiken. Het bedrijf beweert met behulp van ultraviolet licht en verdampte waterstofperoxide in 30 seconden 99% van de gevaarlijke pathogenen te doden. ze zeggen ook dat het…

Salmonella gelinkt aan gesneden meloen

De Amerikaanse CDC en Food and Drug Administration onderzoeken een uitbraak van Salmonella Carrau die te herleiden is naar voorgesneden meloen van Caito Foods. Op 12 april…

Chili: gebrek aan officiële controles op export naar EU

Een controle in Chili bracht aan het licht dat er geen officieel systeem is om de Europese eisen rond microbiologische besmetting in plantaardige voeding te verifiëren. Wat de…

Listeria aangetroffen bij controles in Zwitserland en Finland

Vorig jaar zijn er bij onafhankelijke controles in Finland en Zwitserland in verschillende producten Listeria monocytogenes aangetroffen. Geen van de monsters bevatte echter…

Chemicaliën in voeding onderzocht

Uit onderzoek naar humane biomonitoring blijkt dat mensen een aanzienlijk aantal door de mens gemaakte chemicaliën in hun lichaam hebben. Europese regelgeving benadrukt de…

EU-rapport:

Weinig controle op voeding die online wordt verkocht

Het aantal controles op levensmiddelen die via het internet worden verkocht is nog altijd beperkt, zo blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. De controles waren beperkt en voornamelijk gericht op geregistreerde levensmiddelenbedrijven. De gevallen van niet-naleving hadden veelal te maken met…


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven