Francisco Martínez Navalón, Azafranes Manchegos (Spanje):

"Het wordt steeds moeilijker om mensen te vinden voor de saffraanoogst"

Saffraan is een product met een hoge economische waarde dat aanzienlijke afzetcijfers genereert in Spanje, een land dat al tientallen jaren een relevante producent is van deze specerij, die als de duurste ter wereld wordt beschouwd. Niet voor niets wordt saffraan het 'rode goud' genoemd. En vandaag de…

Innovaties in duurzame en gezonde keuken bekroond

Rob Baan Persoon van het Jaar We’re Smart Future Awards 2021

De periode van 'de lijstjes' is weer aangebroken. De We're Smart Word jury bekroont elk jaar bedrijven die zich uitzonderlijk inzetten voor gezonde en duurzame voeding en projecten. Drie Nederlandse en een Belgisch initiatief vielen in de prijzen, waaronder Rob Baan van Koppert Cress die uitgeroepen werd…

Rosa Latorre, Difrusol:

"Er zijn nog niet veel Spaanse bedrijven die verse kruiden aanbieden"

Het exportseizoen voor aromatische kruiden is onlangs van start gegaan in de provincie Murcia, het belangrijkste teeltgebied voor dit product in Spanje. Tot eind april zullen er kruiden uit Murcia op de Europese markt te vinden zijn. Koriander "Het is een product waarvan de consumptie in de lift zit en…

Fratelli Simonato

Groeiende markt voor biologische kruiden

“Al meer dan twintig jaar telen wij een breed scala aan kruiden, waarbij respect voor het milieu centraal staat. Deze kennis stelt ons in staat zaailingen te produceren uit niet genetisch gemodificeerde zaden. Wij zijn ervan overtuigd dat het respect voor de natuurlijke levenscyclus van elke plant…

22 november

Chef-kok Pierre Wind neemt eerste LIF Kruidentoren in gebruik

Vijf maanden na de succesvolle crowdfundingcampagne wordt op maandag 22 november het eerste exemplaar van de LIF Kruidentoren gepresenteerd. In totaal werden 88 investeerders aangetrokken. De locatie van de presentatie is het ROC Mondriaan in Den Haag, één van de investeerders die de productie…

Laura Carrera, CEO van Innoflower (Spanje):

"We hebben de grootste lijn gedroogde eetbare bloemen ter wereld"

Binnen de AGF-sector bestaat er een heel bijzonder productsegment dat voedsel verrijkt met een multisensorische component: eetbare bloemen. Ze bieden smaaknuances, kleurschakeringen, verrassende aroma's, nieuwe texturen en een aantrekkelijk uiterlijk. Maar er is meer, want ze zijn een bron van bioactieve…

George Tsartsianidis | Dreamstime.com

Prijs rode draadjes drie keer over de kop

NOS-correspondent Rob Zoutberg is in Italië en kwam er hele dure bloemetjes tegen. Of eigenlijk dure stukjes bloem, want het is telers in Albacete om de rode draadjes te doen: de saffraan. Die leveren 3.500 euro per kilo op. Daarna gaat de prijs nog drie keer over de kop, weet Rob. Bij de saffraanoogst in Albacete.…

Per direct bij Spar Oostenrijk: Spar Österreich

Bio-kurkuma uit Steiermark

Vers van het veld in de supermarkt: per direct kunnen klanten verse bio-kurkuma uit Steiermark bij Spar, EuroSpar en InterSpar in de schappen vinden. Om de tropische delicatesse in Oostenrijk te…

Fincas Bethengara kiest voor geautomatiseerd verpakken van kruiden en kiemgroenten

Fincas Bethengara, een coöperatie in het zuiden van Tenerife, heeft een VTI 440 verticale verpakkingsmachine toegevoegd aan haar productielijn, waardoor haar productiviteit en efficiëntie zijn verbeterd. De oplossing van ULMA bestaat uit een aanvoer- en inspectieband die door één operator wordt bediend,…

Belgische teler ziet toenemende vraag naar kruiden in pot

"We hebben een enorme omzetdaling gezien toen corona uitbrak. Normaal lopen er regelmatig klanten binnen", vertelt Lode Claus, eigenaar van het Belgische Kruiden Claus. "Het seizoen begint steevast half maart, want vele klanten verkennen tegen die tijd de verschillende opties. Maar met de lockdown medio…

Van Gelder AGF

"kruiden zijn geen 'alternatieve producten'"

Kruidenboerderij in Zeeuwse land zet producten met kruiden op de kaart

Tien jaar geleden kocht Nick Sinke een boerderij in het Zeeuwse Groede. Jarnelang leidde hij grote bedrijven met vele duizenden werknemers, maar inmiddels heeft hij de boerderij omgetoverd in kruidenboerderij en is dat het bedrijf dat hij, samen met zijn vrouw en met hulp van inmiddels vijftien…

Claus Lermer - Früchte Lermer:

In Duitsland grote vraag naar cressen, wilde kruidensalades en bio-kiemgroenten in de horeca

Convenience producten zijn populairder dan ooit. Juist in de door corona getroffen horeca en hotelbranche ontbreekt het vrijwel overal aan personeel, waardoor er in de keuken…

"Goede vraag naar lente-ui in Europa"

In Egypte is het lente-uiseizoen in volle gang. De oogst van lente-ui voor de export zal over een paar weken beginnen. Volgens één exporteur is er momenteel sprake van een sterke vraag, omdat het Duitse seizoen bijna voorbij is. De hogere kosten voor brandstof en arbeid zullen de prijzen echter opdrijven…

Fotoreportage: AGF-standhouders op Tavola

Tholen – Van 26 tot 29 september was er weer een editie van de normaalgesproken halfjaarlijkse delicatessenbeurs. Door Covid kon dit een tijd lang niet plaatsvinden en nu was het dan ook als nooit tevoren. Er werd verzocht om tijdens het lopen tussen de stands wel een mondkapje te dragen, maar de sfeer…

Kruidenteler Bioplants opent nieuwe kas voor levering aan Parijse retail

Bioplants, een Frans teeltbedrijf gespecialiseerd in biologische aromatische kruiden, wil de eigen productie doorontwikkelen zonder  toevoegingen door daarbij gebruik te maken van de mogelijkheden rondom een circulaire economie, automatisering en kunstmatige intelligentie. © Bioplants De nieuwe kas is opgezet…

Biologische lente-ui neemt het op tegen bulk uit Marokko en Egypte

“Voor het winterseizoen zal Ludan Fresh Supplies, naast het aanbod van verse kruiden, zijn assortiment uitbreiden met biologische lente-ui, 100% Italiaans, omdat deze volledig wordt geteeld in de Piana del Sele (in de provincie Salerno - Campanië). De bestemming van dit gewas is de buitenlandse markt,…

20% stijging areaal groenten, fruit en kruiden uit kassen volgens eisen PlanetProof

Per 1 september is het areaal voor groenten, fruit en kruiden geteeld in tuinbouwkassen met 20% gestegen naar ruim 3.500 hectare. In totaal is het areaal plantaardige producten volgens de eisen van On the way to PlanetProof met 8% verder gegroeid naar 47.103 hectare. Dit in vergelijking tot 1 januari…

Kruidenteler gaat CO2-neutraal nu afzet weer toeneemt

Tholen – Deze week representeert de start van een nieuw hoofdstuk voor de kruidenteler en -verpakker Taste Up. Vanaf nu is het bedrijf officieel CO2-neutraal. De pandemie heeft voor een heel aantal ondernemers en bedrijven ernstige gevolgen gehad. Ook in de AGF-sector zagen onder andere toeleveranciers…

Macfrut 2021: anders, maar geslaagd

De Macfrut beurs 2021, die in het Italiaanse Rimini plaatsvond van 7 tot 9 september, was voor de overgrote meerderheid van de exposanten een aangename verrassing. In een klimaat van optimisme kon de sector zijn beste beentje voorzetten en konden bedrijven en klanten elkaar ontmoeten. Klik hier om de…

Johns Hopkins Medicine:

"Natuurlijke verbinding in kruiden en (zacht)fruit kan de ziekte van Parkinson voorkomen en behandelen"

Onderzoekers van Johns Hopkins Medicine beweren meer bewijs te hebben gevonden dat de verbinding bekend als farnesol, die van nature voorkomt in kruiden, bessen en ander…

Teelt kurkuma in kas op tv

In tuinbouwgebied NEXTgarden telen ze kurkuma in een kas. Tv-programma BinnensteBuiten nam een kijkje in Bemmel. Het bezoek werd donderdagavond 9 september uitgezonden op NPO 2. Chef-kok Leon Mazairac ging aan de slag met de Nederlandse smaakbom, die op biologische wijze wordt geteeld, inmiddels zelfs uit zelf gekweekt…

Europa Bloeit

Spaanse campagne belicht voordelen van aromatische planten

Aromatische planten bieden een breed scala aan voordelen in huis, tuin, onmiddellijke omgeving en stadstuin. Maar door het feit dat ze zo aanwezig zijn, zowel buiten als in de keuken, worden ze niet altijd opgemerkt. We hebben het onder meer over tijm, rozemarijn, lavendel en groene munt. Daarom wil de…

Puntpaprikateler verpakt efficiënter met nieuw systeem

In Meer in België teelt Leo Uijtdewilligen van Vergo Kwekerijen op 7,5 hectare zoete puntpaprika. Leo teelt én verpakt. Voor dat laatste zocht hij een systeem om de paprika’s efficiënter te kunnen verpakken. En hij heeft de oplossing gevonden. Martin Stolze heeft bij Vergo Kwekerijen de inpaklijn geïnstalleerd…


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven