Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Egyptische AGF-sector in noodweer

"Zandstorm heeft alles verwoest"

De Egyptische lucht kleurde oranje toen begin juni een zware zandstorm het land teisterde. Sterke winden vol stof en zand zorgden voor ernstige verstoring van het verkeer in het land, waardoor de regering het Suezkanaal en twee havens sloot en Egyptenaren adviseerde thuis te blijven en niet in de buurt van reclameborden te lopen.

Als de zandstorm al reclameborden en andere metalen installaties kan omverwerpen, dan is de impact op gewassen duidelijk. Hesham Tantawy, voedingsdeskundige en manager technische ondersteuning & ontwikkeling bij Green IAP, doet verslag van de schade aan de agrarische sector, met name de boomteelt.

Hesham: "De afgelopen tien dagen is Egypte getroffen door harde windstoten van meer dan 60 km/u, overladen met stof en zand. De schade aan veel gewassen is compleet, vooral aan fruitbomen. In de regio's Oisis, Opper-Egypte, Ismailia en het woestijngouvernement was de impact fataal en gingen alle groenten verloren."

"Vooral mango's werden zwaar getroffen, omdat die vooral in de regio Ismailia worden geteeld. De zandstorm vernietigde alles, net op het moment dat de telers zich klaarmaakten om te gaan oogsten. Dit had een onmiddellijk effect op de prijzen."

Gelukkig was de impact voor druiven volgens Hesham minder groot, ook al meldden sommige telers dat ze hun hele oogst zijn kwijtgeraakt. "Over het algemeen zijn de vernietigde hoeveelheden kleiner dan bij mango's. De zandstorm veroorzaakte vlekken op de schil van de druiven in sommige gebieden, maar het ging om kleine hoeveelheden die we snel hebben afgehandeld door ze uit te sluiten van export."

"Deze crisis duurt voort," voegt Hesham eraan toe. "Ik bezocht gisteren enkele teeltbedrijven en zag dat de zandstorm nog steeds regio's treft zoals Farafra, Opper-Egypte, Minya, Beni Suef en Alexandria Sahrawi. Dit betekent minder opbrengst en kwaliteit voor veel gewassen."

"Dit is een grote uitdaging voor bomen, waaronder druivenstokken, omdat de planten uitgeput zijn. De situatie is vooral zorgwekkend voor late variƫteiten zoals Crimson, die net beginnen te kleuren. Telers moeten daarom hun inspanningen en waakzaamheid verdubbelen", voegt hij eraan toe.

"Ik raad met name aan om goed te irrigeren om stress bij de bomen te verminderen, om voedingsprogramma's aan te passen voordat er een klimatologische verstoring optreedt en om de instructies van de Egyptische Meteorologische Autoriteit nauwgezet op te volgen," raadt de expert aan.

Voor meer informatie:
Hesham Tantawy
Green IAP
Tel.: +201050505387
hesham.Tantawy@green-iap.com

Publicatiedatum: