Vici-beurs voor onderzoek naar leren eten van groenten door kinderen

Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) hebben elk een Vici-subsidie ​​van € 1,5 miljoen ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek…

Een nieuwe bloemkoolburger

Dr. Praeger's Sensible Foods, een familiebedrijf dat al meer dan 25 jaar toonaangevend is binnen het segment natuurlijke, vegetarische, veganistische, glutenvrije en koosjer diepgevroren voedingsmiddelen, presenteert een aanvulling op haar bekende lijn groentenburgers: de Cauliflower Veggie Burger. De Cauliflower Veggie Burger…

Geur van zweet: vrouwen hebben een vlees-ui-fruitcombinatie, mannen een geit-kaasgeur

Wijn lijkt soms een zweem van kattenpis te hebben en bij zweetvoeten denken we vaak aan Zwitserse kaas. Leer beter ruiken en er gaat een wereld voor je open. Corona maakt het…

McDonald's voegt komkommer toe aan Happy Meal-menu

Om het aanbod te diversifiëren heeft McDonald’s Frankrijk onlangs besloten komkommersticks toe te voegen aan het Happy Meal-menu. In het kader hiervan heeft het bedrijf 50 ton…

Sinaasappelsap niet geassocieerd met gewichtstoename bij kinderen

Nieuw onderzoek toont geen negatief verband aan tussen verandering in body mass index (BMI) en consumptie van 100% sinaasappelsap (OJ) bij oudere kinderen. Het vier jaar…

Eerste resultaten uit Miblend studie door Universiteit Maastricht

Bioactieve stoffen in drinkbare groenten- en fruitmixen verhogen weerstand tegen hart- en vaatziekten

Het dagelijks nuttigen van een drinkbare mix van groenten en fruit heeft een gunstig effect op de weerstandsverhoging tegen diabetes en hart- en vaatziekten van gezonde mensen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een nieuw onderzoek door Universiteit Maastricht. Weerstand tegen hart- en vaatziekten,…

Welke groenten eet je rauw (en welke niet)?

Rauwe groenten, super gezond! Tenminste, dat denkt bijna iedereen. Toch is het niet gezond elke groentesoort rauw te eten. En sommige soorten doen bereid zelfs meer goeds voor…

Groenterijke lunches op basisscholen door TommyTomato

Tholen - Kinderen zouden iedere dag tussen de 100 en 200 gram groenten moeten eten, afhankelijk van de leeftijd. Een enorme uitdaging voor ouders, slechts 1% slaagt daarin. TommyTomato biedt ouders de helpende hand door al 60 procent aan groenten in warme lunches voor basisschoolleerlingen te verzorgen.…

3D-food productie vanaf 2022 op industriële schaal van start

Gastronology bundelt verfijnde gastronomie en 3D-technologie tot 3D-foodoplossingen met verse ingrediënten

Tholen - Voor oudere mensen of mensen met slikproblemen (dysfagie) is de oplossing bij het avondeten even doeltreffend als onsmakelijk: alles gaat in de blender. Prima om door te slikken, maar het ruikt niet goed, de smaak is kapot en het ziet er niet uit. 'Dat kan anders,' zo dacht oprichter Peter…

Politici zetten zich in voor gezonde voedselomgeving

Geef kleur door-campagne van start

De Verenigde Naties heeft 2021 uitgeroepen tot International Year of Fruit and Vegetables, een jaar waarin wereldwijd extra aandacht is voor het belang van gezonde, duurzame voeding voor iedereen. Op woensdag 7 april, op wereldgezondheidsdag, trapten Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) en Food…

Telers van de Swing.bio-appelen en de vereniging Ekölo

Een educatieve moestuin om kinderen weer in contact te brengen met de natuur

De vereniging Ekölo, gevestigd in het Franse Breal-sous-Montfort, een paar kilometer ten zuiden van Rennes en de appeltelers van de Swing.bio (Sarthe) slaan de handen ineen en…

Bulgaars advies aan corona-gevaccineerden: "Eet tomaten en citroenen"

Covid-19-gevaccineerden krijgen in Bulgarije het advies tomaten en citroenen te eten. Dit als remedie tegen bloedstolling.  Er is de laatste tijd namelijk discussie ontstaan over…

Een bosje groenten voor Kasper Asgreen

Matthieu van der Poel greep zondag naast de winst in de Ronde van Vlaanderen. En naast een bosje groenten op het podium. Dat speciale cadeautje was voor de winnaar: Kasper…

"Behoud van vitamines in gesneden groenten en fruit vergt aandacht"

De koeling van de supermarkt staat er vol mee: pakjes en zakjes voorgesneden groenten en fruit. Wel zo makkelijk. Maar worden de vitamines op deze manier wel behouden?…

Meer zink in planten is mogelijk

Wereldwijd lijden meer dan 2 miljard mensen aan ondervoeding. Niet omdat ze te weinig calorieën binnen krijgen, maar omdat er te weinig essentiële mineralen, zoals zink en ijzer, in hun voedsel…

Gewasmiddelvrij en residuvrij telen wint terrein in Frankrijk

Het 'Zéro Résidu de Pesticides'-label ('ZRP'-label), een label voor gewasmiddelenvrij en residuvrij telen, gelanceerd door het 'Nouveaux Champs'-collectief en op initiatief…

Letse vrouwen eten dagelijks meer groenten en fruit dan mannen

Volgens een door het Centraal Bureau voor de Statistiek gepubliceerd Europees gezondheidsonderzoek door middel van interviews (EHIS) eet ongeveer een op de drie Letten…

Tomateninspiratie voor ontbijt en tussendoor

Groei van het AGF-schap stimuleren door de shopper te inspireren. Dat is de inzet van tomatenmerk Prominent. “Door onderzoek te doen naar het gedrag van shoppers in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië, weten we wat de consument wil. We spelen daar samen met onze ketenpartners op in, om zo de waarde…

Stichting Food for a better lifestyle:

"Het belang van voldoende groenten en fruit is groter dan ooit"

Een gezonde leefstijl heeft grote meerwaarde voor de samenleving. De coronacrisis maakt dat dagelijks pijnlijk duidelijk. Helaas ontbreekt in de corona-aanpak daadkracht,…

Ecoinver en Enza Zaden

Nieuw merk mini-komkommers: MiniGu

MiniGu is het nieuwe merk voor minikomkommers dat het Spaanse Ecoinver zopas heeft gelanceerd met de steun van Enza Zaden. "MiniGu is als het ware het resultaat van jarenlange ervaring in de komkommerteelt”, zegt Ismael Segura, CEO van Ecoinver. “Alles begon met het verzoek van een van onze klanten om een…

Schouders onder gezondheid

Wie gezonder eet, meer beweegt en meer naar buiten gaat, is minder vaak ziek en leeft meer jaren zonder klachten. Drie van de tien Nederlandse topsectoren voor Kennis en Innovatie hebben op 5 maart afgesproken om samen met Greenports Nederland en Limburg de schouders te gaan zetten onder deze uitdaging. Een integrale aanpak is…

Prijs groenten en fruit stijgt harder dan ongezonde producten

De prijs van groenten en fruit blijft de afgelopen jaren maar stijgen. Ook heeft nog steeds een groot deel van de Nederlandse bevolking overgewicht. Of dat met elkaar verband…

Petitie voor btw-verlaging op AGF al 40.000 keer getekend

De petitie van supermarktketen Dirk van den Broek om de btw op groente en fruit te verlagen van 9 naar 6 procent kent in een week tijd al 40.000 ondertekenaars, schrijft AD.…

Cateraars Vitam en Appèl Catering nieuwe partners innovatieplatform:

Innovatieplatform Groente wil Nederland helpen gezonder te eten

Nederlanders eten veel te weinig groente. Om dit te veranderen is een nieuwe marktbenadering nodig, vindt Herman Peppelenbos, lector Groene Gezondheid van HAS Hogeschool.…

Knorr introduceert Team Groente-campagne

"In Nederland eten we gemiddeld 131 gram groente per dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram groente (voor volwassenen) wordt door slechts 6% gehaald", aldus Knorr.  "Om onze missie kracht bij te zetten, zijn we een beweging gestart voor en door groentefans: Team Groente. Samen willen we heel Nederland…

Juice Brothers denkt ook 'outside the box'

"Een gezonde stimulans voor thuiswerken"

Tholen - De sportscholen zijn al weer geruime tijd gesloten. Daarom is Juice Brothers op zoek naar andere afzetmogelijkheden. Ze willen met het merk de stap naar de retail gaan maken. En onder het mom van 'Give the gift of health!' introduceerden ze sapboxen die als geschenk toegestuurd kunnen worden.…

Sharing a healthy future

Rijk Zwaan verwezenlijkt haar missie bij scholen via gratis zadenpakketten

Ga je als school of BSO aan de slag met het moestuinieren? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je ook zaden hebt! Daarvoor bestaat gelukkig een leuke actie. Het groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan werkt sinds een paar jaar samen met Jong Leren Eten. Net als in 2020 stelt het bedrijf ook in 2021 weer…

Anne Marie Borgdorff, GroentenFruit Huis

"De AGF-sector levert niet enkel gezonde voeding, maar wil ook de consumptie van groenten en fruit verhogen"

Binnen GroentenFruit Huis zijn diverse Business Councils actief. Leden en medewerkers van GroentenFruit Huis ontmoeten elkaar, gemiddeld vier keer per jaar. Samen adviseren ze…

HAK schaalt productie van het intelligente groentebord voor kinderen op

Enigszins overdonderd door de enorme belangstelling van consumenten voor het in januari door HAK op de markt gebrachte intelligente groentebord dat kinderen moet verleiden dagelijks meer groenten te eten, heeft de fabrikant uit Giessen besloten de productie van 'Het Helpende Bord' voor de derde keer in…

Bonduelle Amérique du Nord inc.

Een nieuwe keuze voor consumenten die de voorkeur geven aan gezonde en natuurlijke groenten

Bonduelle introduceert nieuwe lijn diepvriesgroenten die getest zijn op residuen

Bonduelle, pionier op het gebied van duurzame landbouw en plantaardige voedingsmiddelen, lanceert een nieuwe lijn diepgevroren groenteproducten die getest zijn op residuen van gewasbeschermingsmiddelen. De lijn, die verkocht wordt onder de merknaam Arctic Gardens, biedt consumenten die groenten zonder…

Wetenschappers ontdekken mogelijkheid voor 'light' fruit

Een recent onderzoek heeft nieuw licht geworpen op de suikerdistributie in planten en hiermee de weg vrijgemaakt voor het ontwikkelen van 'light' fruitsoorten met een verlaagd suikergehalte. Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), is het…

ICA wil aankoop groenten en fruit per klant in 2025 laten overeenkomen met 500 gram consumptie per dag

Alle bedrijven binnen de ICA-groep Zweden hebben een nieuwe gezondheidsstrategie aangenomen. Het doel is om het voor klanten makkelijker te maken om gezond te leven. Een van…

WUR-studenten schieten Defensie te hulp en ontwikkelen nieuw voedselconcept

De huidige maaltijden voor uitgezonden soldaten worden geserveerd vanuit de verouderde mobiele satellietkeuken. Dat moet gaan veranderen. Het ministerie van Defensie klopt nu bij studenten aan met de vraag hoe ze hun militairen een goede, voedzame en smakelijke maaltijd voor kunnen schotelen. “Wij…

Voedselonderwijs wordt versterkt met nieuwe subsidie

Het Voedseleducatie Platform, dat op 75 procent van de basisscholen onder meer Smaaklessen verzorgt, gaat verder met het ontwikkelen van actuele voedseleducatie. Het…

Onderzoek naar medicinale potentie cannabisplant bij Erasmus MC

De stichting Embrace Life gaat in samenwerking met de afdeling neuro-oncologie van het Erasmus MC vanaf 1 maart onderzoek van doen naar de werkzaamheid van de cannabisplant op…

Grootste coronazorgen Noorse telers over seizoenarbeiders

Uit resultaten van een onderzoek van Sentio, in opdracht van de Noorse verzekeringsmaatschappij Frende Forsikring, blijkt dat Noorse telers zich het meest zorgen maken over…

Met kleine duwtjes de consumptie van groenten en fruit vergroten

Meer groenten en fruit eten vraagt om gedragsverandering. Nudging, het geven van een subtiel duwtje in de juiste richting, kan daarbij helpen. Het is een eenvoudige manier om gedrag te veranderen zonder de keuzevrijheid van consumenten aan te tasten. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF)…

op sla getraceerd

Zweedse volksgezondheid onderzoekt stijging van Yersinia-besmettingen

Volgens Zweedse volksgezondheidsfunctionarissen is er de laatste weken een toename van het aantal Yersinia-besmettingen. Sinds de tweede week van januari zijn meer dan twee…

Een spa met spicy groenten gezond?

Een Chinees hotel verrast haar gasten met wel een heel aparte hottub: deze is gevuld met twee soorten ‘soep’. De gasten kunnen kiezen uit een spicy hottub, gevuld met voornamelijk pepers. De andere spa is op basis van melk aangevuld met dadels en radijs. Deze controversiële baden hebben discussie uitgelokt…

Aardappelen passen binnen voedingsrichtlijnen voor een hogere inname van voedzame groenten

“Het is officieel: in de meest recente voedingsvoorschriften voor Amerikanen wordt wederom het belang van een hogere inname van voedzame groenten onderstreept, zoals…

Nijntje gaat Helmondse peuters groenten leren eten

In Helmond gaat GGD Brabant-Zuidoost in samenwerking met Jibb+ het komende jaar extra aandacht geven aan het eten van groente bij peuters. Nicole van der Weerden werkt als coördinator opvang en onderwijs bij Jibb+. ‘De afgelopen jaren hebben wij samen met kinderdagverblijven en consultatiebureaus ingezet…

Investering van 14 miljoen euro

Foodiverse wil voorop lopen in Europese gezondheidsrevolutie

Foodiverse, een multinationale ondernemingsgroep die gespecialiseerd is in de bereiding van verse kant-en-klare levensmiddelen, heeft haar streven om een leider te worden in de gezondheidsrevolutie in Europa bestendigd door de afgelopen twee jaar aanzienlijk in haar fabrieken te investeren. De groep…

"De SmartWithFood app maakt gepersonaliseerd voedingsadvies toegankelijk"

Gepersonaliseerd voedingsadvies om gezonder te leven zit in de lift. Zeker in tijden zoals deze waar iedereen koste wat kost gezond wil blijven. Het Belgische SmartWithFood,…

Welke interventies werken om kinderen meer groenten en fruit te laten eten?

Er wordt in Nederland veel gedaan om de groente- en fruitconsumptie van kinderen te bevorderen, maar wat werkt nu echt? Over deze vraag heeft Sanne Gjaltema, stagiaire bij het…

PRNewsfoto/FRSHst

Fresh Del Monte Produce

Del Monte opent restaurant in Miami met gezonde voeding

FRSHst™, de innovatieve, verse en gezonde eetervaring van Fresh Del Monte Produce, is net gelanceerd in Miami en serveert lekker eten dat niet alleen gezond is, maar ook voedzaam. Farmers at heart, het FRSHst concept, toont de passie voor versproducten, wat duidelijk naar voren komt in de zes smaakvolle…

Duitse, Franse en Nederlandse consumenten voorstander van 0 procent btw op AGF

Uit een recente studie blijkt dat Duitse, Franse en Nederlandse consumenten voorstander zijn van een btw-tarief van 0 procent op groenten en fruit. Jeroom Remmers is directeur…

In totaal €19,1 mln

Ruimer Europees budget voor de promotie van AGF-consumptie in 2022

De Europese Commissie roept op tot het indienen van promotieprogramma's voor Europese landbouwproducten in de EU en in de wereld. Het gaat om voorstellen die vanaf 2022…

Universiteit Utrecht & Wageningen University & Research:

"Nederlands beleid voor gezonde voedselomgeving kan veel beter"

De Nederlandse rijksoverheid laat kansen liggen als het gaat om een gezonde voedselomgeving: een omgeving die het mensen makkelijk maakt om gezonde voedselkeuzes te maken. Dat…

Kanaal Z op bezoek bij Stoffels Tomaten

Het tv-programma Alle Zaken op een Rijtje is op bezoek bij Stoffels Tomaten in Rijkevorsel. Zaakvoerder Paul Stoffels vertelt dat de focus van het bedrijf ligt op smaak en ook innovatie en duurzaamheid is enorm belangrijk. "We zijn bezig met voeding en we willen dat de consument een gezonde en…


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven