Gezondheid

Sharing a healthy future

Rijk Zwaan verwezenlijkt haar missie bij scholen via gratis zadenpakketten

Ga je als school of BSO aan de slag met het moestuinieren? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je ook zaden hebt! Daarvoor bestaat gelukkig een leuke actie. Het groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan werkt sinds een paar jaar samen met Jong Leren Eten. Net als in 2020 stelt het bedrijf ook in 2021 weer…

Anne Marie Borgdorff, GroentenFruit Huis

"De AGF-sector levert niet enkel gezonde voeding, maar wil ook de consumptie van groenten en fruit verhogen"

Binnen GroentenFruit Huis zijn diverse Business Councils actief. Leden en medewerkers van GroentenFruit Huis ontmoeten elkaar, gemiddeld vier keer per jaar. Samen adviseren ze…

HAK schaalt productie van het intelligente groentebord voor kinderen op

Enigszins overdonderd door de enorme belangstelling van consumenten voor het in januari door HAK op de markt gebrachte intelligente groentebord dat kinderen moet verleiden dagelijks meer groenten te eten, heeft de fabrikant uit Giessen besloten de productie van 'Het Helpende Bord' voor de derde keer in…

Bonduelle Amérique du Nord inc.

Een nieuwe keuze voor consumenten die de voorkeur geven aan gezonde en natuurlijke groenten

Bonduelle introduceert nieuwe lijn diepvriesgroenten die getest zijn op residuen

Bonduelle, pionier op het gebied van duurzame landbouw en plantaardige voedingsmiddelen, lanceert een nieuwe lijn diepgevroren groenteproducten die getest zijn op residuen van gewasbeschermingsmiddelen. De lijn, die verkocht wordt onder de merknaam Arctic Gardens, biedt consumenten die groenten zonder…

Wetenschappers ontdekken mogelijkheid voor 'light' fruit

Een recent onderzoek heeft nieuw licht geworpen op de suikerdistributie in planten en hiermee de weg vrijgemaakt voor het ontwikkelen van 'light' fruitsoorten met een verlaagd suikergehalte. Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), is het…

ICA wil aankoop groenten en fruit per klant in 2025 laten overeenkomen met 500 gram consumptie per dag

Alle bedrijven binnen de ICA-groep Zweden hebben een nieuwe gezondheidsstrategie aangenomen. Het doel is om het voor klanten makkelijker te maken om gezond te leven. Een van…

WUR-studenten schieten Defensie te hulp en ontwikkelen nieuw voedselconcept

De huidige maaltijden voor uitgezonden soldaten worden geserveerd vanuit de verouderde mobiele satellietkeuken. Dat moet gaan veranderen. Het ministerie van Defensie klopt nu bij studenten aan met de vraag hoe ze hun militairen een goede, voedzame en smakelijke maaltijd voor kunnen schotelen. “Wij…

Voedselonderwijs wordt versterkt met nieuwe subsidie

Het Voedseleducatie Platform, dat op 75 procent van de basisscholen onder meer Smaaklessen verzorgt, gaat verder met het ontwikkelen van actuele voedseleducatie. Het…

Onderzoek naar medicinale potentie cannabisplant bij Erasmus MC

De stichting Embrace Life gaat in samenwerking met de afdeling neuro-oncologie van het Erasmus MC vanaf 1 maart onderzoek van doen naar de werkzaamheid van de cannabisplant op…

Grootste coronazorgen Noorse telers over seizoenarbeiders

Uit resultaten van een onderzoek van Sentio, in opdracht van de Noorse verzekeringsmaatschappij Frende Forsikring, blijkt dat Noorse telers zich het meest zorgen maken over…

Met kleine duwtjes de consumptie van groenten en fruit vergroten

Meer groenten en fruit eten vraagt om gedragsverandering. Nudging, het geven van een subtiel duwtje in de juiste richting, kan daarbij helpen. Het is een eenvoudige manier om gedrag te veranderen zonder de keuzevrijheid van consumenten aan te tasten. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF)…

op sla getraceerd

Zweedse volksgezondheid onderzoekt stijging van Yersinia-besmettingen

Volgens Zweedse volksgezondheidsfunctionarissen is er de laatste weken een toename van het aantal Yersinia-besmettingen. Sinds de tweede week van januari zijn meer dan twee…

Een spa met spicy groenten gezond?

Een Chinees hotel verrast haar gasten met wel een heel aparte hottub: deze is gevuld met twee soorten ‘soep’. De gasten kunnen kiezen uit een spicy hottub, gevuld met voornamelijk pepers. De andere spa is op basis van melk aangevuld met dadels en radijs. Deze controversiële baden hebben discussie uitgelokt…

Aardappelen passen binnen voedingsrichtlijnen voor een hogere inname van voedzame groenten

“Het is officieel: in de meest recente voedingsvoorschriften voor Amerikanen wordt wederom het belang van een hogere inname van voedzame groenten onderstreept, zoals…

Nijntje gaat Helmondse peuters groenten leren eten

In Helmond gaat GGD Brabant-Zuidoost in samenwerking met Jibb+ het komende jaar extra aandacht geven aan het eten van groente bij peuters. Nicole van der Weerden werkt als coördinator opvang en onderwijs bij Jibb+. ‘De afgelopen jaren hebben wij samen met kinderdagverblijven en consultatiebureaus ingezet…

Investering van 14 miljoen euro

Foodiverse wil voorop lopen in Europese gezondheidsrevolutie

Foodiverse, een multinationale ondernemingsgroep die gespecialiseerd is in de bereiding van verse kant-en-klare levensmiddelen, heeft haar streven om een leider te worden in de gezondheidsrevolutie in Europa bestendigd door de afgelopen twee jaar aanzienlijk in haar fabrieken te investeren. De groep…

"De SmartWithFood app maakt gepersonaliseerd voedingsadvies toegankelijk"

Gepersonaliseerd voedingsadvies om gezonder te leven zit in de lift. Zeker in tijden zoals deze waar iedereen koste wat kost gezond wil blijven. Het Belgische SmartWithFood,…

Welke interventies werken om kinderen meer groenten en fruit te laten eten?

Er wordt in Nederland veel gedaan om de groente- en fruitconsumptie van kinderen te bevorderen, maar wat werkt nu echt? Over deze vraag heeft Sanne Gjaltema, stagiaire bij het…

PRNewsfoto/FRSHst

Fresh Del Monte Produce

Del Monte opent restaurant in Miami met gezonde voeding

FRSHst™, de innovatieve, verse en gezonde eetervaring van Fresh Del Monte Produce, is net gelanceerd in Miami en serveert lekker eten dat niet alleen gezond is, maar ook voedzaam. Farmers at heart, het FRSHst concept, toont de passie voor versproducten, wat duidelijk naar voren komt in de zes smaakvolle…

Duitse, Franse en Nederlandse consumenten voorstander van 0 procent btw op AGF

Uit een recente studie blijkt dat Duitse, Franse en Nederlandse consumenten voorstander zijn van een btw-tarief van 0 procent op groenten en fruit. Jeroom Remmers is directeur…

In totaal €19,1 mln

Ruimer Europees budget voor de promotie van AGF-consumptie in 2022

De Europese Commissie roept op tot het indienen van promotieprogramma's voor Europese landbouwproducten in de EU en in de wereld. Het gaat om voorstellen die vanaf 2022…

Universiteit Utrecht & Wageningen University & Research:

"Nederlands beleid voor gezonde voedselomgeving kan veel beter"

De Nederlandse rijksoverheid laat kansen liggen als het gaat om een gezonde voedselomgeving: een omgeving die het mensen makkelijk maakt om gezonde voedselkeuzes te maken. Dat…

Kanaal Z op bezoek bij Stoffels Tomaten

Het tv-programma Alle Zaken op een Rijtje is op bezoek bij Stoffels Tomaten in Rijkevorsel. Zaakvoerder Paul Stoffels vertelt dat de focus van het bedrijf ligt op smaak en ook innovatie en duurzaamheid is enorm belangrijk. "We zijn bezig met voeding en we willen dat de consument een gezonde en…

Grote steden willen meer bevoegdheid om gezond voedsel te stimuleren

De wethouders van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Ede, Utrecht en Den Haag hebben in een brandbrief gericht aan staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) gevraagd om…

ACS Food Science & Technology Dreamstime.om

Sapbereidingstechniek kan gezondheidsvoordelen van vers geperst sap beïnvloeden

Met de jaarwisseling nemen veel mensen zich voor om gezonder te gaan eten, bijvoorbeeld door meer groenten te eten. Maar wie de smaak of textuur van sommige groenten niet…

Heel makkelijk veel gezonde broccoli eten uit de kas

In het tv-programma 'Over Gewicht' duiken Kees Tol en Edsilia Rombley in de wereld van gezond afvallen. Die zit vol feiten en fabels. In de glastuinbouw helpt men de presentatoren graag. Eerder waren de pepers van Eminent al te zien, gisteravond was het de beurt Koppert Cress en Groen Agro Control met…

Fooditive en Frutco ontwikkelen bananenzoetstof

"Zoetstof van bananen met gezondheidspotentieel moet de levensmiddelenindustrie veranderen"

Fooditive bv en Frutco AG hebben hun partnerschap ter wereldwijde introductie van de Fooditive bananen-zoetstoffenlijn bekendgemaakt. Fooditive toont hiermee haar engagement in de strijd tegen voedselverspilling en voor meer duurzaamheid en de belofte de consumenten producten van de hoogste kwaliteit te…

Power Potato: nieuw Deens aardappelras met 35% minder koolhydraten

Na drie jaar selecteren en testen van bestaande aardappelrassen is  MyCo Mind in Give in Zuid-Denemarken erin geslaagd om een echte ‘dieet’-aardappel te ontwikkelen. De nieuwe Deense…

Keelings Knowledge:

Foodtrends 2021

Er is veel veranderd in 2020! Ons dagelijks leven, onze prioriteiten en vooral onze focus. COVID-19 had hier natuurlijk grote invloed op. Vooral als het gaat om onze gezondheid zijn we voorzichtiger dan ooit, we besteden meer aandacht aan onszelf en anderen. "Daarom willen we begin 2021 praten over foodtrends met de focus op…

Landelijke studie van Spoon Guru:

Britten doen niet genoeg om hun immuunsysteem te versterken

Uit Brits onderzoek is gebleken dat slechts 53% van de Britten hun immuunsysteem versterkt met groenten en fruit. Ondanks het feit dat 82% beweert actief stappen te ondernemen…

Covid-19 verandert eetgewoonten: Meer groenten, minder afhaalmaaltijden

Onderzoekers van de Queen's University Belfast en de National University of Ireland hebben tussen mei en juni vorig jaar in vier regio's - Ierland, Groot-Brittannië, de VS en…

Druiven zijn een natuurlijke bron van zowel vitamine K als flavonoïden tegen Coronavirus

Een recent in het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Infectious Diseases gepubliceerd onderzoek heeft uitgewezen dat een tekort aan vitamine K een grotere kans geeft op…

"Toen ik jong was at je geen tomaten als snack, dat bestond niet"

Nationale 'Week van het Snoep Goed' start maandag 18 januari

Wekelijks wordt er in Nederland 1.846.199 kilo aan snoep gegeten, dat blijkt uit cijfers van het RIVM*. Dat is te veel en kan bijdragen aan allerlei serieuze gezondheidsproblemen. Een verandering in ons eet, drink- en snoepgedrag is daarom broodnodig. Dat vinden de initiatiefnemers van de nationale ‘Week…

"Ons oog bepaalt wat we proeven en hoeveel we eten"

HAK onthult het ‘intelligente groentebord’ voor kinderen

Nadat groentenfabrikant HAK in december meldde dat het werkte aan de ontwikkeling van een 'intelligent' groentebord dat kinderen moet verleiden dagelijks meer groenten te eten, is het dan eindelijk zover. Vandaag presenteert HAK niet alleen het ‘Helpende Bord’, maar onthult ook de achterliggende…

AGF-consumptie in EU groeide met 4% volgens Freshfel Europe

Onlangs werd de Consumption Monitor 2020 van Freshfel Europe gepubliceerd, de organisatie die zich bezighoudt met de trends op het gebied van de teelt, handel en consumptie…

Nooit geweten

Vrouwtjes zijn zoeter en dus lekkerder in salades. Mannetjes zijn beter om warm mee te koken. Dit was onlangs de paprikatip die Daphne Deckers op Instagram deelde.  Maar hoe zie je dan of een paprika een mannetje of een vrouwtje is? Aan de 'hokken', de 'bobbels' onderaan de vrucht, zo deelde Daphne. Vier hokken betekent dan 'vrouwtje',…

Alles over bonen met Joke Boon

Kan je rauwe bonen ook rauw eten? Er zijn blijkbaar veel mensen die zich dat afvragen blijkt als de redactie van het AD eens de site van goeievraag.nl afstruint. Daarom wordt de vraag voorgelegd aan…

Consumentenbond:

"Consumenten zien veel drempels om gezonder te eten"

De Consumentenbond deed in december 2020 onderzoek onder 1052 Nederlanders. Daarbij ondersteunt 56% van de respondenten de stelling dat het aanbod in de supermarkt gezonder moet. Daarnaast vindt 69% dat op etiketten duidelijker moet worden aangeven of het product wel of niet gezond is. In het onderzoek…

Dreamstime

Studenten eten te weinig groenten en fruit

Studenten eten te weinig groenten en fruit. Dat is een van de conclusies die getrokken kan worden uit het promotieonderzoek van Nicole van den Bogerd…

Ruim 448.000 kilo aan groenten en fruit verdeeld in schoolproject Vlaanderen

Het Vlaamse departement landbouw en visserij schat dat in het kader van de scholencampagne Oog voor Lekkers in 2019-2020 448.000 kilogram groenten en fruit is verdeeld onder…

Zeewier op koers om hét superfood van 2021 te worden

Waitrose laat weten dat zeewier op koers ligt om hét must-have ingrediënt van 2021 te worden met een verkoop die met 23% is gestegen tegenover vorig jaar en met maar liefst 71% ten opzichte van 2018. Dit smaakvolle en veelzijdige ingrediënt is hard op weg om een vast item te worden in de voorraadkast van…

Onderzoeker wil gezondheidseffecten vatten in model

"Groente en fruit zijn gezond en dat gaan we bewijzen"

Hidde van Steenwijk, afgestudeerd in de farmacie, raakte gefascineerd door de gezondheidseffecten van groente en fruit en werd promovendus aan het Food Claims Centre Venlo…

Pulp van rode en paarse aardappelen ingrediënt voor glutenvrij brood

Glutenvrij brood op basis van zetmeel (mengsels van maïs- en aardappelzetmeel met hydrocolloïden) hebben een tekort aan voedingsstoffen en bevatten geen gezondheidsbevorderende bestanddelen. Daarom zouden ze kunnen worden aangevuld met grondstoffen die rijk zijn aan dergelijke componenten, met name…

John Grootscholten, Daily Fresh Radish:

"Ons geluk dit jaar is geweest dat we gezonde voeding produceren"

Tholen - "De Kerstdagen en Oud & Nieuw zullen dit jaar anders zijn. Tijd voor bezinning", constateert John Grootscholten van Daily Fresh Radish. "We hebben een heel vreemd jaar achter de rug. Het woord Corona kan ik niet meer horen, laat staan uitspreken! Het heeft ook geen zin om terug te blikken naar…

Behoefte aan gezonde producten en gemak stimuleren Europese vraag naar AGF

In de op 16 december door de Europese Commissie gepubliceerde vooruitzichten voor de AGF-sector voor de periode 2020-2030 wordt gesteld dat de behoefte aan gezonde…

Onderzoek Tilburg University en Nakko Dreamstime

Handscanners in supermarkt biedt kansen voor nudging

Tilburg University en mobiele app-ontwikkelbureau Nakko onderzoeken de keuzes van consumenten in het aankoopproces van producten. De eerste resultaten laten zien dat 'in store…

Eerste CRISPR/Cas9 tomaat beschikbaar op Japanse markt

Een tomaat tot stand gebracht met CRISPR/Cas9 is goedgekeurd voor de teelt en consumptie in Japan. Dankzij een aanpassing van de genen heeft het ras vijf keer de normale hoeveelheid GABA (Gamma-AminoButyric Acid). "GABA is een type aminozuur dat de laatste tijd de aandacht trekt als functioneel…

"Groenteconsumptie kinderen tussen 4-8 jaar is serieus probleem en moet omhoog"

HAK werkt aan “intelligent groentebord” voor kinderen

HAK werkt aan het ontwerp en de productie van een ‘intelligent groentebord’ om kinderen op geraffineerde wijze en ongemerkt te verleiden dagelijks meer groenten te laten eten…

Aldi start groentecampagne op kinderdagverblijven

Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) Venray en ALDI slaan de handen ineen om het eten van groente bij jonge kinderen te stimuleren. Bij een aantal kinderdagverblijven uit de…

Weinig veranderingen in eetgedrag tijdens tweede golf coronacrisis

Ook tijdens de tweede golf van de coronacrisis zijn de meeste Nederlanders niet anders gaan eten dan normaal. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum. Wel zijn er kleine veranderingen te zien.Aan het onderzoek Eetgedrag in coronatijd, dat zowel werd uitgevoerd in de eerste als tweede…

Wikipedia

Verlaagd BTW-tarief voor typische Letse groenten en fruit nog drie jaar van kracht

De Letse regering heeft besloten dat in de komende drie jaar, van 2020 tot 2023, een verlaagd BTW-tarief van 5% van kracht blijft voor typische Letse groenten en (zacht)fruit.…

Plastische chirurgen waarschuwen voor 'avocadoletsel' bij ontpitten

'Avocadoletsel' wordt een steeds groter probleem in Nederland volgens plastische chirurgen. Wekelijks komen er mensen binnen die zijn uitgeschoten met het keukenmes tijdens…

Welke Europeanen hebben hun consumptiegedrag het meest veranderd door corona?

Volgens een studie van EIT Food waaraan 5.000 mensen uit 10 Europese landen hebben deelgenomen – Zweden, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Italië, Frankrijk,…

Zet oranje paprika's op het menu voor gezonde ogen

Het vijfjarige project Naturally Nutritious is gericht op de ontwikkeling van innovatieve voedingsproducten en AGF-rassen, die zowel voedzaam, lekker als visueel aantrekkelijk zijn. Projectleider Tim O'Hare geeft een update en focust hierbij op de ontwikkeling van oranje paprikarassen. Voorheen waren het…

Maria Pomelnikova

Tesco en IJsland bieden deze winter gratis groenten en fruit aan ouders met een laag inkomen

Volgens een aankondiging van de Schotse regering kunnen gezinnen, die de Best Start Foods subsidie krijgen, deze winter gratis groenten en fruit in IJsland en bij Tesco…


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven