Campagne 'Peas Please' moet het tij keren

Duizenden sterfgevallen in het VK mogelijk te wijten aan lage groenteconsumptie

Veel volwassenen en kinderen in het VK krijgen niet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten binnen. Een onlangs verschenen rapport van de Food Foundation suggereert dat…

3D-foodprinting helpt mensen met kauw- en slikproblemen

Is 3D-foodprinting de oplossing om mensen met kauw- en slikproblemen (dysfagie) hun eetlust terug te geven? Een consortium bestaande uit HAS Hogeschool, Gastronology 3D Food Works, zorginstelling Groenhuysen, tanteLouise, Mijzo en Delta Agrifood Business boog zich 1,5 jaar geleden voor het eerst over…

Invoering Nutri-Score later dan verwacht

De invoering van voedselkeuzelogo Nutri-Score gaat naar verwacht pas in 2022 plaatsvinden. In eerste instantie was de planning van Staatssecretaris Blokhuis van…

Kinderartsen en diëtisten probeerden succesvol nieuwe tool om groenten eten ontspannen en leuk te maken

Kinderen met eetproblematiek eten door groente-spel stuk gezonder

Overgewicht en obesitas is bij kinderen momenteel een groot probleem; één op de acht heeft hiermee te maken. Professionals als kinderartsen en diëtisten missen tools om ouder en kind positief te stimuleren een gezonder eetpatroon te ontwikkelen. Sociale onderneming Spoony heeft - in samenwerking met…

Grootschalig vervolgonderzoek naar gezondheidseffecten microplastics

Op 3 en 4 juni gaat het nieuwe consortium Momentum officieel van start. Het doel van dit consortium is om de effecten van micro- en nanoplastic deeltjes op de gezondheid van…

"Eten van groenten en fruit vermindert kans op prostaatkanker"

Verschillende onderzoeken hebben een verband gevonden met bepaalde stoffen in groenten en fruit en het verkleinen van de kans op prostaatkanker. Antioxidanten, fructose,…

Freshfel congres over veranderingen in voedselsystemen na de coronapandemie

Op weg naar een nieuw normaal

Tholen - Als de coronapandemie één ding heeft gedaan, dan is het wel dat het ons bewuster heeft gemaakt van het belang van gezonde voeding. Ook werkt het als een versneller van verandering. We zijn op weg naar een nieuw normaal. Dit was in het kort één van de conclusies van de sprekers die het onderwerp Consumer responses and…

Tweede editie Nationale Groente- en Fruitdag, 14 oktober 2021

De tweede editie van de Nationale Groente- en Fruitdag komt er aan. 14 oktober 2021 is het zover, meldt het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Met de Nationale…

Turkse fruitexporteur brengt animatiefilm uit om kinderen meer fruit te laten eten

Nu het kersenseizoen weer van start is gegaan, heeft een Turkse fruitexporteur een animatiefilm uitgebracht om kinderen aan te moedigen fruit te eten. Ondertussen werkte de teler ook aan een clubtelerproject, waardoor hij volledige traceerbaarheid kan garanderen, van de boomgaard tot aan het pakstation.  Teler…

Conclusie live-uitzending GroentenFruit Huis en de Koninklijke Nederlandse Roeibond

"Gezondheid staat bij veel partijen op de agenda, we moeten nu gezamenlijk doorpakken"

Op 27 mei jl. hielden GroentenFruit Huis en de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB) een live-uitzending over de rol van sport, het bedrijfsleven en de politiek in een gezonde voedselomgeving. Onder leiding van Govert Viergever, oud-olympiër, gingen diverse genodigden met elkaar in gesprek. Gezonde keuze…

Wijst afkeer van broccoli op slechtere afweer Covid-19?

Uit nieuw onderzoek van Jama Network Open blijkt dat de opmaak van de tongreceptoren in verband kan staan met hoe ernstig men reageert op een luchtweginfectie, zoals Corona.…

Een boek van bataat

Dieetboek ‘Dieet Smakelijk!’, gemaakt van zoete aardappel

Recentelijk heeft Puntgaaf Drukwerk een speciale opdracht uitgevoerd. Deze productie was zelfs zo speciaal dat hij overal het nieuws heeft gehaald. Het betreft een dieetboek ‘Dieet Smakelijk!’, gemaakt van zoete aardappel! Een boek van bataat, huh?"Zoals je op de foto ziet, is het een dieetboek, waarbij het…

NAGF lanceert video

Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Nederlandse kinderen eten nog steeds te weinig groenten en fruit. Dat is zorgelijk omdat groenten en fruit bijdragen aan een goede gezondheid. Hoe zit dit precies? Koen Joosten, kinderarts op de IC in het Erasmus MC-Sophia, legt het uit in een nieuwe video in opdracht van het Nationaal Actieplan Groenten…

EatingWell maakt top-5 voedseltrends voor deze zomer bekend

EatingWell, het platform voor iedereen met een passie voor voeding en wellness, heeft een lijst gepubliceerd met de voedseltrends voor de zomer van 2021. De redacteuren,…

Onderzoek gezondheidsinstituut Sciensano:

"Ongezonde voeding wordt in Belgische supermarkten meer gepromoot"

Het gezondheidsinstituut Sciensano heeft een jaar lang de inhoud van de reclamefolders van de verschillende supermarktketens in België geanalyseerd, meldt het instituut op…

Kids promoten zélf groenten tijdens de Veggie Vlog award

Heel veel kinderen dromen ervan om later influencer te worden, maar voor groenten lopen ze niet echt warm. Daarop inspelend heeft Spoony de Veggie Vlog award in het leven geroepen. Het doel is om groenten bij kinderen in een positiever daglicht te stellen. Door leeftijdgenoten zélf, in een voor deze…

Gezond Uit

Meer groenten in voedingsaanbod van zeven nieuwe dagattracties

Artis, Madurodam, het Openluchtmuseum, Rijksmuseum Boerhaave, Dinoland, Steinerbos en Ballorig hebben de Ambitie van Gezond Uit ondertekend. Met het initiatief Gezond Uit…

Je bent wat je eet

De groenten en fruit met een medicinale werking voor een specifiek orgaan of lichaamsonderdeel.  Trek je conclusie. uitvergroting

Slim dienblad moet gezonde leefstijl ouderen ondersteunen

Een slim dienblad, een persoonlijke digitale voedingscoach 2.0 en een leefstijl-app voor ouderen. Deze producten geven informatie en inzicht in de thuissituatie rond voeding…

Het Vlaams Instituut Gezond Leven en VLAM laten jongeren gezond snacken

Na een coronapauze kunnen secundaire scholen zich opnieuw inschrijven voor Snack & Chill. Dit project van het Vlaams Instituut Gezond Leven, VLAM en partners brengt lokale…

Welke groenten en fruit zijn het gezondst?

Welke groenten en fruit zijn het meest gezond? Dit is een vraag die vaak wordt gesteld. Zo ook door het Belgische Voedingsinformatiecentrum NICE. Zij schreven een artikel over…

"Cognitieve achteruitgang gaat minder snel bij mensen die gezond eten"

Het volgen van de Richtlijnen Goede Voeding gaat gepaard met een goede werking en het behoud van cognitieve functies, zoals geheugen en verwerkingssnelheid. Uit onderzoek van…

Sanatech

Een Crispr-diner, dat valt nog niet mee

In Europa is een lobby gaande om meer mogelijk te maken op het gebied van genetisch modificeren, veelal geassocieerd met de knip-en-plak-techniek Crispr-cas9. Het Financieel…

Winkelkar Sainsbury test hartritme klanten

Sainsbury wil met de handgreep van winkelkarren de hartritmes van klanten gaan testen. In de pilotfase worden 2000 klanten getest om zo vroegtijdig hartritmestoornissen op te…

Hoeveel tijd besteden we dagelijks aan eten en drinken?

Zoals hieronder te zien is zijn de verschillen per land significant. Zo zijn de Fransen met 2 uur en 11 minuten het meest van alle inwoners van het westen bezig met hun eten en drinken. De Belgen op de 12de plaats met 1 uur en 32 minuten en de Hollanders vrijwel onderaan met slechts 1 uur en 10 minuten.  uitvergroting

Vitamines voor Amsterdammers met weinig geld

Goedkoop, vers, gezond én duurzaam. Bij bezit van een Amsterdamse stadspas dan is dit alles zomaar binnen handbereik. Honderden gezinnen én eenpersoonshuishoudens genieten…

Van Gelder vraagt in Den Haag aandacht voor btw verlaging op groente en fruit

Op het Plein naast het gebouw van de Tweede Kamer heeft AGF-groothandel Van Gelder gepleit voor een btw verlaging op groente en fruit. Directeur Gerrit van Gelder nam plaats op een volledig bezaaide 3-meter hoge stoel met groenten, fruit, planten en bloemen en sprak hier onder andere met…

Bananen het populairst

Fruitconsumptie Oekraïners toegenomen

Oekraïners zijn meer fruit gaan eten. Dit blijkt uit de officiële cijfers over de fruitconsumptie in het land, maar ook uit de groei van de fruitimport. In 2020 importeerde…

'Wereld Honger Maand'

Westfalia Fruit verstrekt maaltijden aan kwetsbare groepen

Westfalia Fruit werkt opnieuw samen met Food Lover's Market en FoodForward in Zuid-Afrika om deze 'Wereld Honger Maand' meer dan een miljoen maaltijden te verstrekken aan…

Canarische banaan is eerste fruit met voedingswaardelabel

Plátano de Canarias heeft een nieuw voedingswaardelabel klaar voor zijn bananen van het Spaanse eiland. Op de ommezijde van het populaire etiket met het Plátano de Canarias-logo vindt de consument vanaf nu gedetailleerde informatie over de belangrijkste nutritionele eigenschappen van dit fruit (per 100…

National University of Singapore

Hoe maak je alledaagse voedingsmiddelen buitengewoon?

De meeste consumenten zullen bij het drinken van een glas sap of bij het nuttigen van een stuk fruit niet nadenken of deze alledaagse voedingsmiddelen nog duurzamer en voedzamer zouden kunnen worden gemaakt. Laatstejaarsstudenten van de afdeling Voedingswetenschappen en Technologie van de National…

Deelnemers aan Iers onderzoek met broccolisoep ontvangen €700

Mensen die bereid zijn om bij wijze van proef zes maanden lang wekelijks een speciale 'super broccolisoep' te eten, worden hiervoor beloond met € 700. De proef maakt onderdeel…

"Bijna de helft van de wereldbevolking eet te weinig groenten en fruit"

Veel mensen die wonen in lage- en middeninkomenslanden komen niet aan voldoende voedingsstoffen omdat er een tekort is aan groenten en fruit en het aanbod eenzijdig en niet…

Zussen ontwikkelen huidverzorging op basis van groenten

Als groenten gezond zijn, waarom zouden we ze dan niet op onze huid smeren? De zussen en Angela (48) en Cathy Ursem (50) ontwikkelden verzorgingslijn Food for Skin, schrijft Het Parool.  Facebook: Food for Skin De milieubewuste opvoeding van de zussen heeft ervoor gezorgd dat ze zich realiseerden dat ze wilden…

''Nutri-Score mag niet aangepast worden vanwege commerciële redenen''

De Nutri-Score mag niet aangepast worden om commerciële redenen heeft de Consumentenbond aangegeven in een brief aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en…

University of Guelph

Onderzoek Universiteit van Guelph

Stofje in avocado maakt weg vrij voor nieuwe behandeling tegen leukemie

Een bepaalde stof die voorkomt in avocado's zou uiteindelijk de weg vrij kunnen maken voor een betere behandeling van leukemie, zo heeft een studie van de Universiteit van Guelph uitgewezen. "Het bestanddeel hecht zich aan een enzym waarvan wetenschappers voor het eerst hebben vastgesteld dat het de…

Consumenten met lager inkomen kopen met kortingsbonnen meer AGF op Famers Markets

Een onderzoek door de Universiteit van Wyoming en een non-profit organisatie die zich inzet voor voedingsrechtvaardigheid lijkt erop te wijzen dat boerenmarktprogramma's met…

"Schoolfruit en smaaklessen lijken gezond eetgedrag te stimuleren"

Het aanbieden van groenten en fruit in de klas via het Europese schoolfruit- en groentenprogramma lijkt gezond eetgedrag te stimuleren op scholen zonder specifiek…

Meer peulvruchten, groenten en noten

Vanaf 2022 volledig gezonde voeding in het Radboudumc

Elke dag serveert Radboudumc diverse gerechten in de horecavoorzieningen. Hiermee wil het ziekenhuis positieve impact hebben op de gezondheid van onze medewerkers, patiënten en bezoekers, maar ook op de samenleving en de wereld. Vanaf 2022 wil het Radboudumc een volledig gezond, duurzaam én bovendien…

Pink Lady Food Photographer of the Year 2021

's Werelds beste foodfoto's gelauwerd

Taste, een voor onze tijd teder en subtiel krachtig beeld, van de Chinese fotograaf Li Huaifeng, heeft de algemene prijs gewonnen van Pink Lady Food Photographer of the Year 2021, 's werelds toonaangevende viering van de kunst van voedselfotografie en -film. De foto, genomen in Licheng, Shanxi, op een…

"Steeds meer mensen telen zelf"

"Steeds meer mensen willen zelfverbouwd voedsel op hun bord." Dat stelt Maarten Bruns van IVN Natuureducatie. Hij reageert op de run op moestuintjes waarvan regionale media recent gewag maakten. Zo…

Meeste jongeren ervaren goede gezondheid

De overgrote meerderheid van de jongeren van 4 tot 25 jaar ervoer hun gezondheid in 2019/20 als goed of zeer goed. Jongeren vanaf 12 jaar met overgewicht zijn wel minder vaak positief over hun gezondheid dan leeftijdsgenoten zonder overgewicht. Dat meldt het CBS in de Jeugdmonitor naar aanleiding van…

Groenten- en fruitrijk eetpatroon remt ontstekingen in darmen

Wat je eet heeft invloed op je darmflora. Een voedingspatroon vol met groenten en fruit beïnvloedt de darmflora zodanig dat het ontstekingen in de darmen afremt. Dit blijkt…

Nudges Ga voor Kleur lab onderdeel in nieuwe AGF-campagne Dirk

Supermarktketen Dirk zet drie nudges in om de verkoop van groenten en fruit te stimuleren. Het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en supermarktketen Dirk onderzochten in 2018 hoe nudges de aankoop van groenten en fruit stimuleren. Drie van de toegepaste nudges, de sleeves over het toegangspoortje, de…

IC-arts Van Zanten: 'Herstel Covid-patiënten gaat sneller met meer aandacht voor voeding'

Er moet veel meer aandacht komen voor voeding tijdens en na IC-opname van Covid-19-patiënten. Dat bepleit Arthur van Zanten, internist, intensivist en medisch hoofd van de…

Vici-beurs voor onderzoek naar leren eten van groenten door kinderen

Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) hebben elk een Vici-subsidie ​​van € 1,5 miljoen ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek…

Een nieuwe bloemkoolburger

Dr. Praeger's Sensible Foods, een familiebedrijf dat al meer dan 25 jaar toonaangevend is binnen het segment natuurlijke, vegetarische, veganistische, glutenvrije en koosjer diepgevroren voedingsmiddelen, presenteert een aanvulling op haar bekende lijn groentenburgers: de Cauliflower Veggie Burger. De Cauliflower Veggie Burger…

McDonald's voegt komkommer toe aan Happy Meal-menu

Om het aanbod te diversifiëren heeft McDonald’s Frankrijk onlangs besloten komkommersticks toe te voegen aan het Happy Meal-menu. In het kader hiervan heeft het bedrijf 50 ton…

Sinaasappelsap niet geassocieerd met gewichtstoename bij kinderen

Nieuw onderzoek toont geen negatief verband aan tussen verandering in body mass index (BMI) en consumptie van 100% sinaasappelsap (OJ) bij oudere kinderen. Het vier jaar…

Eerste resultaten uit Miblend studie door Universiteit Maastricht

Bioactieve stoffen in drinkbare groenten- en fruitmixen verhogen weerstand tegen hart- en vaatziekten

Het dagelijks nuttigen van een drinkbare mix van groenten en fruit heeft een gunstig effect op de weerstandsverhoging tegen diabetes en hart- en vaatziekten van gezonde mensen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een nieuw onderzoek door Universiteit Maastricht. Weerstand tegen hart- en vaatziekten,…

Welke groenten eet je rauw (en welke niet)?

Rauwe groenten, super gezond! Tenminste, dat denkt bijna iedereen. Toch is het niet gezond elke groentesoort rauw te eten. En sommige soorten doen bereid zelfs meer goeds voor…

Groenterijke lunches op basisscholen door TommyTomato

Tholen - Kinderen zouden iedere dag tussen de 100 en 200 gram groenten moeten eten, afhankelijk van de leeftijd. Een enorme uitdaging voor ouders, slechts 1% slaagt daarin. TommyTomato biedt ouders de helpende hand door al 60 procent aan groenten in warme lunches voor basisschoolleerlingen te verzorgen.…

3D-food productie vanaf 2022 op industriële schaal van start

Gastronology bundelt verfijnde gastronomie en 3D-technologie tot 3D-foodoplossingen met verse ingrediënten

Tholen - Voor oudere mensen of mensen met slikproblemen (dysfagie) is de oplossing bij het avondeten even doeltreffend als onsmakelijk: alles gaat in de blender. Prima om door te slikken, maar het ruikt niet goed, de smaak is kapot en het ziet er niet uit. 'Dat kan anders,' zo dacht oprichter Peter…

Politici zetten zich in voor gezonde voedselomgeving

Geef kleur door-campagne van start

De Verenigde Naties heeft 2021 uitgeroepen tot International Year of Fruit and Vegetables, een jaar waarin wereldwijd extra aandacht is voor het belang van gezonde, duurzame voeding voor iedereen. Op woensdag 7 april, op wereldgezondheidsdag, trapten Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) en Food…

Telers van de Swing.bio-appelen en de vereniging Ekölo

Een educatieve moestuin om kinderen weer in contact te brengen met de natuur

De vereniging Ekölo, gevestigd in het Franse Breal-sous-Montfort, een paar kilometer ten zuiden van Rennes en de appeltelers van de Swing.bio (Sarthe) slaan de handen ineen en…

Bulgaars advies aan corona-gevaccineerden: "Eet tomaten en citroenen"

Covid-19-gevaccineerden krijgen in Bulgarije het advies tomaten en citroenen te eten. Dit als remedie tegen bloedstolling.  Er is de laatste tijd namelijk discussie ontstaan over…

Een bosje groenten voor Kasper Asgreen

Matthieu van der Poel greep zondag naast de winst in de Ronde van Vlaanderen. En naast een bosje groenten op het podium. Dat speciale cadeautje was voor de winnaar: Kasper…


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven