Horeca / catering

Vegan en voedselverspilling hot topics

Fotoreportage AGF'ers op Horecava

Tholen - Afgelopen week werd de 64e editie van de Horecava georganiseerd in RAI Amsterdam. De beurs trok deze keer 75.000 bezoekers, een stijging van ruim 6% ten opzichte van vorig jaar. Ook de AGF-horecaleveranciers waren weer goed vertegenwoordigd. Weliswaar waren er deze keer minder AGF-deelnemers aan…

Oude molen van Veenhuizen wordt frietspeciaalzaak

De oude molen in Veenhuizen, naast bierbrouwerij Maallust, wordt een nieuwe frietspeciaalzaak genaamd Piepers en Paupers. Ambachtelijke friet en andere lunchgerechten worden geserveerd en er wordt gewerkt met producten uit de regio. Vanaf september zijn Jan Willems en Alida van Dellen bezig met de nieuwe…

Restaurantgasten tevreden met minder vlees en meer groenten mits goed gepresenteerd

Restaurantgasten blijken tevreden met wat minder vlees en meer groenten op hun bord, mits goed gepresenteerd. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in samenwerking met Greendish, Unilever Nutrition Research en het Louis Bolk Instituut. De horeca kan zo bijdragen aan gezonde en…

Vanaf februari in Utrecht en Amsterdam

Jumbo breidt proef uit met maaltijdbezorging vanuit winkels

In navolging van de succesvolle pilot met het thuisbezorgen van versbereide maaltijden vanuit de Groningse Jumbo Foodmarkt in samenwerking met bestelwebsite Thuisbezorgd.nl gaat Jumbo vanaf februari 2020 ook aan huis en op het werk leveren in Utrecht en Amsterdam. De maaltijden en andere versproducten,…

Too Good To Go

B Corp certificaat op zak en uitbreiding naar de Verenigde Staten

Sinds 14 januari mag Too Good To Go zich Certified B Corporation noemen. Slechts 4 jaar na de oprichting in Denemarken heeft de app tegen voedselverspilling het duurzaamheidscertificaat ontvangen.  Certified B CorporationHet internationaal gewaardeerde certificaat wordt afgegeven aan bedrijven die kiezen voor…

Wet Arbeidsmarkt in Balans grootste bedreiging 2020

Groei horeca vlakt af in 2019

Op maandag 13 januari 2020 presenteerde KHN de economische analyse van horecajaar 2019. Ook maakte KHN de resultaten van een onderzoek bekend onder ruim 2100 horecaondernemers naar hun toekomstverwachtingen voor 2020. In 2019 was er met 3,5% nog steeds sprake van een stijging van de omzetwaarde, maar die lag bijna de helft…

#Verspillingsvrij

Logo tegen voedselverspilling moet vraag naar foodybag makkelijker maken

Restaurants kunnen vanaf vandaag met een speciaal #verspillingsvrij-logo achter hun raam of op hun menukaart duidelijk maken dat zij zich inzetten tegen voedselverspilling.…

Takeaway wint overnamestrijd om Just Eat

Takeaway heeft de strijd om Just Eat gewonnen van techinvesteerder Prosus. De maaltijdbezorger wordt voor tachtig procent aandeelhouder van het Britse Just Eat. Beide partijen…

New Yorkse restaurants betalen €45 voor aardbeien

De Omakase-aardbei is momenteel zeer in trek bij restaurants in New York en omgeving, waar koks profiteren van het feit dat de teler van de aardbeien, Oishii, in New Jersey is…

Nederlandse Michelingids wordt op 13 januari in Amsterdam gepresenteerd

World Avocado Organization reikt award uit aan 'beste Jonge Michelin kok'

De World Avocado Organization (WAO) blijft haar wereldwijde aanwezigheid tijdens de uitreiking van de Michelinsterren uitbreiden. Op 13 januari vindt de Nederlandse ceremonie plaats in Amsterdam waar ook voor de WAO een rol zal zijn weggelegd. Xavier Equihua, directeur van de WAO, zal dan namelijk de…

Verkoop verse groenten en fruit stijgt

Nederlanders omarmen gesneden groenten en verspakketten

In 2019 kochten Nederlanders 2 procent meer verse groenten en fruit. Deze groei wordt vooral gedreven door gesneden verse groenten en verspakketten. Vooral het verspakket, dat…

Retailer Iceland introduceert vegan 'steak' op basis van champignons

Supermarktketen Iceland verkoopt vanaf nu 'biefstukken' op basis van champignons die eruit zien als echte steaks maar nul % vlees bevatten. De 'steaks' kosten €2,36 per twee…

Lokale shiitake uit Zweden op menu Nobel uitreiking

Tijdens het Nobeldiner stond een heel bijzondere paddenstoel op het menu: speciaal voor het diner geteelde shiitake uit Torna Hällestad, bij Lund in Zuid-Zweden. De…

Bayreuther Fruchtgarten GmbH bedient allerlei soorten gastronomen

"De lokale gastronomie is in opkomst"

Voor de gastronomie is de kerstperiode meestal de belangrijkste tijd van het jaar. Ook voor de gespecialiseerde groothandelaren die deze restaurants en eetgelegenheden bevoorraden, is december dan ook een omzetrijke maand. Vanwege het beperkte aanbod aan verse producten uit eigen land moet het aanbod nu…

Wetenschappers tippen champignons als het 'superfood' van de toekomst

In het Ierse graafschap Monaghan is één van 's werelds grootste champignonkwekerijen gevestigd. De partner van het BioRescue-project beschikt over eigen laboratoria, waar 40…

Verras je gasten met 3-D geprinte aardappelpuree

Nu de feestdagen voor de deur staan, is het weer tijd om uitgebreid aan tafel te gaan. Om alvast in de stemming te komen, nam 3dprintingmedia.network een kijkje bij een interessant onderzoeksproject voor het 3D-printen van aardappelpuree. Het project, dat recent verscheen in het blad Food Research International,…

Alfafood GmbH biedt groeiend groentenassortiment aan in vijf cash&carry-markten

"Omzetaandeel van groenten stijgt iedere maand met 20-30%"

Pas ongeveer een jaar geleden besloot het management van het Zuid-Duitse Alfafood GmbH voor het eerst om groenten te gaan verkopen. Sindsdien is het groentenassortiment van de horecaleverancier snel uitgebreid: momenteel beschikt het bedrijf over vijf cash&carry-markten in Zuid-Duitsland met een groeiend…

Vernieuwd bedrijfsrestaurant Rob & Bob geopend

Maandag 16 december opende Bob Hutten van Hutten Catering het vernieuwde bedrijfsrestaurant Rob & Bob bij Koppert Cress. Tijdens een bezoek van leden van VNO-NCW, waar zowel Rob Baan als Bob Hutten een presentatie hielden, was er ook gekozen voor de officiële opening. Baan en Hutten hebben elkaar…

Jörn Reimers van Arus, Hamburg

"Iedereen wil iets bijzonders voor de feestdagen"

"De drie dagen voor kerst zijn altijd weer hectisch. Hiervoor zijn mensen vooral bezig met het kopen van kerstcadeaus en niet nog zozeer met wat ze met de feestdagen op tafel gaan zetten. De week van kerst zelf is voor ons meestal de rustigste tijd van het jaar," zegt Jörn Reimers, algemeen directeur van…

Karaman uit Karlsruhe gaat eigen snijafdeling opzetten voor horeca

In 2003 richtte Baris Karaman uit Karlsruhe de gelijknamige groothandel op. Na twaalf jaar lang als tussenpersoon te hebben gewerkt, startte hij in 2015 met de bevoorrading van lokale restauranthouders. Sindsdien heeft hij snel naam gemaakt in de omgeving maar ook daarbuiten. In minder dan twee jaar tijd…

Bonte sla, rodekool en goudbes decoreren de kersttafel

Kerstafzet nauwelijks merkbaar in de Noord-Duitse gastronomie

In de Noord-Duitse gastronomie begint de kersthandel nu succesvol. In de grote steden zoals Hamburg en Braunschweig zijn de eerste bestellingen reeds binnengekomen. Tot de hardlopers van het seizoen in de periode voor kerst horen niet alleen de standaardproducten rodekool, bonte sla en noten, maar ook…

"De boekhouder heeft vaak geroepen dat dit geen goed idee was"

Van kas tot bord: steeds meer zelfvoorzienende restaurants

Een toenemend aantal restaurants kweekt zelf de producten die ze aan hun gasten serveren. De NOS komt na een rondgang op een stuk of twintig (deels) zelfvoorzienende…

Van Gelder sponsort Gault & Millau prijs voor Groentechef van het jaar 2020

Maandag 2 december vond de jaarlijkse Gault & Millau gids lancering plaats en ontving Emile van der Staak, chef-kok van De Nieuwe Winkel in Nijmegen, de prijs voor Groentechef van het jaar uit handen van Hans van der Wegen. De Nieuwe Winkel werd in juni 2019 heropend en is de hoogste nieuwe binnenkomer…

Boekel AGF Horecagroothandel & Sebrechts Groenten en Fruit

Dit jaar cressen, eetbare bloemen, mini-groenten en wilde bospaddenstoelen op het Kerstmenu

Tholen - Welke AGF-producten liggen er deze feestdagen op het bord bij de mensen thuis en de horeca? We vroegen het Lycke van Boekel, eigenaresse van Boekel AGF Horecagroothandel uit 's-Hertogenbosch en Ellen Sebrechts van Sebrechts Groenten & Fruit uit Antwerpen.  "Ik verwacht veel cress soorten, zoals Vene…

Digitale saladebar Picadeli breidt uit in Frankrijk

Picadeli, de digitale saladebar van Greenfood, is al op 2.100 locaties in Europa te vinden. Het succes van het concept houdt maar niet op want Picadeli heeft nu ook een contract gesloten met de Franse premium winkelketen Monoprix. De trend voor gemaksvoeding groeit sterk in Frankrijk, waar consumenten op…

Horeca expo met een scheut AGF

Tholen - Van 17 t/m 21 november vond in Gent de 31e editie van de Horeca Expo plaats. Met ongeveer 640 exposanten en 51.000 bezoekers zag de beurs ook dit jaar weer een mooie opkomst. Niet alleen horecaprofessionals, restaurateurs en hoteliers, maar ook snackbarhouders, bierbrouwers en decorateurs waren te vinden op deze…

FC Vers: naast chips ook fruit in de kantine

Sligro en KNVB blijven gezond assortiment in kantines stimuleren

Sligro en KNVB hebben bekendgemaakt dat ze hun partnershipcontract tot 31 december 2022 verlengen. Sinds 2015 zijn Sligro en de KNVB partners en werken ze samen om een gezonde en verantwoorde leefstijl in het amateurvoetbal te stimuleren. Met de verlenging van het partnership zullen verenigingen ook de…

Deelnemers gezocht voor Veggie & Vegan Markt op Horecava 2020

De RAI, eigenaar van het merk Horecava, zou graag meer groenten- en fruitpartijen aan boord zien bij de eerstvolgende uitgave van de bekende beurs voor horeca, catering en foodservice branche. De beurs vindt plaats van 13 tot en met 16 januari 2020. Na een goede start in 2017 met 4 nieuwe deelnemers, in…

BLW:

2018 was een recordjaar voor Zwitserse bio-champignons

2018 was in Zwitserland een recordjaar voor bio-champignons, want met 604 ton werden er zoveel bio-champignons gekocht als in geen enkel ander jaar. De trend zet zich in het eerste halfjaar van 2019 voort. Zo werden er volgens cijfers van 'Nielsen Schweiz' tussen januari en juni 379 ton bio-champignons…

Experiment in een universiteitsrestaurant

Wetenschapper laat studenten meer fruit eten dankzij twee “duwtjes”

Om een positieve gedragsverandering te bekomen, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van nudging: het geven van subtiele duwtjes (nudges) richting gewenst gedrag. Groene…

FSIN FoodSchopper Monitor 2020

Gemaksgeneratie gaat foodmarkt flinke boost geven

De komende tien jaar zullen Millennials en Generatie Z - samen de Gemaksgeneraties - de foodmarkt een flinke boost geven. Dat blijkt uit de nieuwe FSIN FoodShopper Monitor 2020, 'Opmars van de gemaksgeneraties', een jaarlijks onderzoek naar consumenten en hun eetgedrag van het Foodservice Instituut…

TeesT kondigt extra groentencursus aan

Na een succesvolle eerste groentencursus van TeesT Culinaire Opleidingen meldt de organisatie dat er, naast de uitverkochte cursus van 31 januari, 7 en 28 februari nog een…

Alle online orders van alle platforms samen in één systeem

Startup Order-Catch brengt online bestellingen samen

Een nieuwe systeem van de Nederlandse startup Order-Catch brengt alle bestellingen van alle platforms, inclusief de eigen website, samen in één centraal overzicht op hun…

Economisch belang horeca groeit fors met 60% in 10 jaar

De horeca wordt steeds belangrijker voor de Nederlandse economie, zo blijkt uit een analyse van KHN. Het aantal werkenden in de horeca (+30%) en de economische toegevoegde…

Verpakkingen moeten voldoen aan duurzaamheid en functionaliteit

"Kant-en-klaarmaaltijden zijn niet langer een trend maar een vereiste."

Op de Fruit Attraction is de opkomst van kant-en-klare producten duidelijk terug te vinden. Onder de nieuwe producten viel Primeale op met magnetronmaaltijden met drie soorten aardappelen in een exclusieve verpakkingen: één met spruiten en een met sperziebonen die direct na opening gekookt kunnen worden.…

Millennials zoeken actief naar nieuwe smaken

Omdat de consumentenvraag naar smaakinnovatie hoog is, onthult Technomic’s Flavor Consumer Trend Report 2019 dat de bereidheid van consumenten om nieuwe smaken te proberen…


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven