Horeca / catering

Rens Bekkers, Bright Kitchen

“Het is momenteel erg druk op de bezorgmarkt”

Tholen - Sinds platforms voor de horecabranche ook bezorging aanbieden, is er een hele nieuwe dynamiek ontstaat op het gebied van maaltijdbezorging. En dat werd nog eens versterkt door de corona-uitbraak, bijna elk restaurant bezorgt tegenwoordig ook maaltijden. “De vraag naar bezorging is ook enorm…

Belgische formule The Foodmaker wordt breed actief in Nederland

De Belgische formule The Foodmaker wordt breed actief in Nederland. Het bedrijf is gestart met het aanbieden van maaltijdboxen die door heel Nederland worden bezorgd door…

"McPlant" Birgit Reitz Hofmann

In 2021 serveert McDonald's plantaardige hamburgers

McDonald's heeft aangekondigd dat het een lijn van plantaardige vleesalternatieven zal introduceren, genaamd "McPlant" in 2021. Het bedrijf heeft verklaard dat het…

Eetgemak neemt FoodforCare over

Het cateringconcept voor de zorgsector FoodforCare, opgericht onder de Koninklijke Van den Boer Groep, wordt overgenomen door Eetgemak uit Katwijk. FoodforCare wordt onderdeel van de Eetgemak groep,…

HelloFresh neemt Amerikaanse branchegenoot Factor75 over

De bezorger van maaltijdboxen HelloFresh neemt de Amerikaanse branchegenoot Factor75 over. De overnameprijs bedraagt ongeveer 233 miljoen euro. Factor75 is gespecialiseerd in…

Dutch Cuisine nieuwe partner van het Gastronomisch Gilde

Het Gastronomisch Gilde presenteert een nieuwe partner: Dutch Cuisine, een beweging die de duurzame, Nederlandse eetcultuur op de kaart zet. Beide organisaties willen gezamenlijke projecten starten waarbij kennis en netwerken met elkaar worden verbonden.  Van links naar rechts: Hugo Wijbenga, penningmeester Gastronomisch…

Bresc steunt alle horeca-ondernemers met een kookvideoplatform

Bresc levert haar koelverse producten voor een groot deel aan de horeca. Zij hebben het tijdens deze tweede coronagolf moeilijk en dus heeft Bresc besloten om de gehele horeca te ondersteunen. Belangeloos, ongeacht of ze Bresc-klant zijn. "We doen dit door iedere horecaondernemer de gelegenheid te geven…

Rapport Rabobank:

"Voedingssector verandert blijvend door de impact van het coronavirus"

De tweede lockdown van eet- en drinkgelegenheden in Nederland heeft grote impact op de toeleveranciers in de foodketen. Niet alleen doordat voor foodproducenten en groothandels inkomsten direct wegvallen, maar ook door de grote onzekerheid die het met zich meebrengt. In deze update vertellen we je dan…

FSIN:

"Bezorging wint van zelf koken"

Fe FSIN Foodshopper Monitor is een jaarlijks terugkerend onderzoek van het FoodService Instituut Nederland (FSIN) naar consumentengedrag. In de editie 2021 die deze week wordt gepubliceerd, worden ruim 6.000 Nederlandse consumenten, verdeeld in vier generaties (Generatie Z, Millennials, Generatie X en Babyboomers), bevraagd op…

Houdbaarheid van 30 dagen

Kokoswater uit Brazilië: puur en innovatief

Het Braziliaanse EdenCoco Comercial Importadora e Exportadora lanceert een nieuw concept om kokoswater op de markt te brengen. Het product heeft het uiterlijk van een kokosnoot van 400-500 gram, een gemiddelde omtrek van 38 centimeter en is lichtbruin van kleur. Dit alles is samengevoegd met een uiterst…

Chef en teler introduceren 'groenten kennen geen lockdown maaltijdbox'

Restaurant chef-kok Manfred Albrecht van Bij Albrecht en teler Henk van Bijzonder Brabants verbinden hun specialistische kwaliteiten in 1 maaltijdbox voor thuis. Met de visie: ”iedereen kan genieten van plantaardige gerechten, ook als je liefhebber bent van een stukje vlees of vis” serveert chef-kok…

Horecava gaat volledig virtueel

Door de toenemende coronamaatregelen heeft de Horecava besloten om het nieuwe hybride event Horecava Limited helemaal virtueel te organiseren. Carlijn Groen, Director Food Horecava: “Hoe graag we ook…

Lockdown klap voor exporteurs Zuid-Afrikaanse babygroenten en bloemen

De nieuwe lockdown in het Verenigd Koninkrijk zal de meeste impact hebben op de export van babygroenten, bloemen, zowel eetbare als snijbloemen, die in de Zuid-Afrikaanse Westkaap worden geteeld.  Het aantal bestellingen van de Britse horecasector is fors gedaald toen het nieuws van de lockdown bekend werd…

Peter Windhaber, Obsthandel Windhaber:

Oostenrijkse agf-handelaar maakt fruitboxen om omzet te houden

Overal in Europa gaan landen in een (gedeeltelijke) lockdown vanwege de tweede grote coronagolf en bijna overal betekent dit de sluiting van de horeca. Na enkele moeilijke maanden in het voorjaar vangt opnieuw een moeilijke periode aan voor de restauranthouders en leveranciers. Wij spraken hierover met…

Supermarkten, apotheken en voedingswinkels mogen open blijven

Niet-essentiële winkels voor minimaal 4 weken dicht in België

Sinds zondagnacht moeten alle niet-essentiële winkels in België hun deuren sluiten. Deze maatregelen zullen voor minimaal 4 weken gelden. Supermarkten, voedingswinkels en…

Marsh Foods (Spanje)

Zeekraal van de schorren van Isla Cristina verovert de markt

De Spaanse ondernemers Manuel Díaz en Demófilo Vitorique hebben onlangs Marsh Foods opgericht, een innovatief project om zeekraal te telen in Isla Cristina, in de provincie…

Zuid-Korea vreest voor zijn nationale gerecht met witte kool

Kimchi, een van de meest populaire traditionele gerechten in Zuid-Korea, verkeert in groot gevaar, althans dit jaar. Meerdere passages van extreme weersomstandigheden hebben…

Rungis

Reuzenpompoen voor Blijdorp

Rungis leverde deze week een pompoen van 635 kilo aan Diergaarde Blijdorp waar de olifanten wel mee uit de voeten konden. Richting het einde van de maand zit de pompoenverkoop weer in de lift en Rungis wilde graag van de gelegenheid gebruik maken om ook de Rotterdamse dierentuin een steuntje in de rug te geven met de schenking…

Chowbotics daagt kruideniers uit om hun saladebar weer winstgevend te maken

Nu saladebars ten onder dreigen te gaan aan de angst voor Covid-19, onthult het Californische bedrijf Chowbotics een nieuwe technologische ontwikkeling voor haar voedselrobot Sally, waarmee retailers dit voorheen zo winstgevende segment weer nieuw leven in kunnen blazen. Chowbotics heeft een mobiele app…

Dreamstime

Vreemde gewaarwording in Westland

Westland is in ontwikkeling en een van de effecten daarvan is de komst van fastfoodketens die zich strategisch langs de invalswegen vestigen. Pieter Immerzeel van CDA Westland…

Uhrbach Gemüsinis: duidelijke groei bij kookboxen tijdens de pandemie

Ten tijde van pandemie en lockdown zijn er duidelijke verschuivingen te zien op de Duitse markt voor groenten en fruit. Leveringsservices en de retail zijn de winnaars (dankzij meer thuis koken). Andere sectoren zoals de horeca en traditionele kantoorlunches moesten dit jaar een duidelijke omzetdaling…

Three Star Superior Taste Award

Belgische chef-koks fan van paarse YOOM tomaat

Niet alleen de kleur maakt de YOOM een opmerkelijke tomaat. Volgens een zeer strenge, blinde smaaktest die werd uitgevoerd door beroemde chef-koks en sommeliers wereldwijd, ontving de tomaat met een score van 91,3% de Three Star Superior Taste Award 2020. Dit is een prestigieuze prijs die in het leven is…

Yukon International:

Omzetverlies mini-groenten en exoten bij horeca werd gedeeltelijk gecompenseerd door retail

"Ongeveer twee weken geleden sloeg de paniek toe onder onze Europese klanten, toen de horeca weer moest sluiten vanwege regionale lockdowns," zegt Danwille September van Yukon International. "Het was net op het moment dat onze verkoop van bloemen en babyleaf sinds juni weer op gang was gekomen." De Yukon…

Manuel Pentz (Pentz GmbH & CO KG) over de verkoop van gesneden groenten

"Tijdens de lockdown heeft zich voor ons het 'worst case scenario' ontwikkeld"

Bij Pentz GmbH & Co KG staat het winterseizoen nu voor de deur. Highlight in het herfstassortiment van de groothandel is de Hokkaido-pompoen, die overwegend in ready-to-cook vorm wordt aangeboden. "We zien dit jaar een aanzienlijke stijging van de vraag, vooral omdat de Hokkaido zich steeds meer als…

De duurste meloen ter wereld kun je nu ook proeven in Madrid

Chiho Murata en Ignasi Elias, oprichters van het Japanse restaurant Pilar Akaneya in Madrid, brengen een van de meest exclusieve meloenen ter wereld naar Spanje: de Crown…

"De sluiting van de horeca weegt op de markt voor wilde paddenstoelen"

De komst van de herfst kondigt het begin van het wilde paddenstoelenseizoen aan, want in het najaar vinden zwammen in de bossen de ideale omstandigheden qua temperatuur en vochtigheid om uit de grond te schieten. Traditioneel is er een sterke vraag naar wilde paddenstoelen vanuit de horeca, maar dit jaar…

Delhaize start maaltijdenleveringen aan huis

Delhaize start in Brussel met maaltijdleveringen aan huis in samenwerking met de startup Tastyoo. Ze gaan verse maaltijden aanbieden, bereid door chefs, voor minder dan 10…

Ongewassen babyleaf gewild vanwege lange houdbaarheid

“We blijven optimistisch over het aankomende winterseizoen voor babyleaf en de programmering heeft geen noemenswaardige veranderingen ondergaan. De consumptie blijft in thuissituaties onverminderd doorgaan, maar in de horeca is sprake van grote onzekerheid vanwege de sluiting en de situatie rondom het…

Van Laethem, De Vuyst en Vandepoel reageren op sluiting horeca

“Veel mensen beseffen niet dat de horecaleveranciers ook de pineut zijn”

Tholen – Afgelopen vrijdag besloot de Belgische regering alle horeca voor een maand te sluiten en een nachtklok in te stellen. “Ik denk dat weinig mensen dit hebben zien aankomen”, reageert John Van Laethem van kruidenbedrijf Van Laethem. “De horeca was de beste leerling van de klas. Ze hebben enorm veel…

Studenten brengen nieuw koffiemerk op basis van paddenstoelen op de markt

De startup Ryze Superfoods uit Boston, die werd opgericht door twee Harvard-afgestudeerden, introduceerde in maart 2020 een koffiemelange op basis van acht paddenstoelen. Door gebruik te maken van adaptogene paddenstoelen, die steeds meer terrein winnen in de wellness-sector, werd een eenvoudige maar…

Just Eat Takeaway

Corona zorgt voor stijging in bestelling bij maaltijdbezorger

Maaltijdbestelbedrijf Just Eat Takeaway lijkt te profiteren van de coronacrisis omdat meer mensen eten thuis laten bezorgen. In Nederland groeide het aantal bestellingen met…

Koppert Cress, Rungis en Van Gelder reageren op horeca-lockdown

Tholen - De horecasluiting valt rauw op het dak van de AGF-horeca-leveranciers. "Vier weken komt erg hard aan", reageert Rob Baan van Koppert Cress. "Nederland is onze thuismarkt en dat doet ontzettend zeer. We waren net weer aan het opkrabbelen en zaten weer op 80% van de productie, maar daar zullen we…

TLN

"Geef nu wél steun aan horeca transporteurs"

Als de horeca wederom moet sluiten, moeten ook transportondernemers die de horeca bevoorraden een beroep kunnen doen op overheidssteun. Die oproep doet TLN aan het kabinet. Op…

Gerjan Kemkers, Kemkers Groenten en Fruit behaalt wederom voedselveiligheidskeurmerk en stelt mondkapjes gratis beschikbaar

“Mag wel weer wat drukker worden”

Tholen - De aangescherpte coronamaatrelgelen zijn niet alleen een klap voor de horeca, ook voor de toeleveranciers. De bestellingen bij Gerjan Kemkers van de gelijknamige AGF-speciaalzaak in van veel horeca en bedrijven Assen zijn voorlopig gecanceld. In het voorjaar werd de zogenaamde achterdeurverkoop…

McDonald's investeert in het Russische Verre Oosten

Vorige week hebben McDonald's, het Verre Oosten Agentschap voor het aantrekken van Investeringen en Exportondersteuning (Ano Api) en het Agentschap voor de Ontwikkeling van Menselijk Kapitaal in het Verre Oosten en de Arctische Regio (Ano Archk Dva) intentieverklaringen ondertekend voor de ontwikkeling…

Diëtiste start eigen soepbar

Tholen - Als diëtiste heeft Pien van Dijk een hekel aan fastfoodketens die ze op iedere hoek van de straat aantreft. Met Soepbar Piek biedt ze een gezond alternatief voor de snelle hap. “Gezonde…

Renée Peeters, Vitacress Real:

"Vitalicious is echt ons merk voor de out-of-home markt"

Tholen - Onlangs introduceerde Vitacress Real een nieuw kruidenmerk voor de foodprofessional: Vitalicious. In dit interview vertelt brand manager Renée Peeters meer over de positionering van het nieuwe merk en de impact van het Coronavirus op de kruidenafzet. "Met Vitalicious beogen we meer waarde uit…

Roland Bötz

"2020 is vooralsnog een moeizaam afzetjaar bio-cressen"

De verkoop van cressen verloopt in de herfst traditioneel eerder in rustige banen. Hierdoor heeft men nu de mogelijkheid om op de afgelopen, bewogen maanden terug te kijken. "Vanwege corona is 2020 voor ons tot nu toe geen goed verkoopjaar geweest. De verkoop verloopt eerder moeizaam. Het is naar mijn…

Meer lokale producten in restaurants van de overheid

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en provincies zetten zich in voor meer lokaal geproduceerd voedsel in restaurants van de overheid. Minister Schouten en…

Welk effect krijgt Corona op de foodomzet van 2020 en 2021?

Het FoodService Instituut Nederland (FSIN) heeft een zeer nauwkeurige analyse gemaakt van de effecten van de Corona crisis op de totale foodconsumptie. FSIN-directeur…

Foodmarket geïntroduceerd in Deense Bilka

In het Deense Horsens is in een Bilka-supermarkt, onderdeel van Salling Group, een snijafdeling geopend. Iedere dag worden er nu vers fruit en groenten gesneden, naar de wensen van de consument. Zo is er keuze uit bijvoorbeeld coleslaw, salades, wokgroenten en snackgroenten voor kinderen. Grote…

#PearPizza gelanceerd tijdens Landelijke Pizza Maand

Voor het perenseizoen 2020-2021 speelt USA Pears wederom in op de Landelijke Pizza Maand met een campagne op sociale media om restaurants, influencers, bloggers en retailers uit te nodigen hun pizzacreaties met peren te delen. Met de  #pearpizza-campagne wil USA Pears consumenten laten zien dat peren met hun…

Jan Dekker

Feestelijke overhandiging Flevour Box

Op vrijdag 2 oktober hebben wethouder Roelie Bosch en zakenvrouw van het jaar Nasima el Bachiri-Ouamar de Flevour Box van Oktober in ontvangst genomen. Nadia Zerouali, ambassadeur van de Flevour Box en Bauke van der Veen, bestuurslid van de vereniging Flevofood overhandigden de Flevour Box vrijdagmiddag…

Nicolas Cabot, Les Jardins de la Méditerranée:

“Elk jaar opnieuw weten we de verspilling van 1.500 ton groenten en fruit te voorkomen”

Les Jardins de la Méditerranée/Imagine 84 is een in 2008 door het Franse Ministerie van Volksgezondheid opgerichte organisatie. De organisatie is met name opgericht in het kader van de actie ‘5 stuks groenten en fruit per dag’. Deze actie bestaat uit het 'terughalen' van overgebleven producten uit de…

Horecagroothandel Dick Schaap:

"De horeca wordt kneiterhard geraakt"

Tholen - Vanaf gisteravond gingen de nieuwe coronamaatregelen in werking. We vroegen AGF-horecagroothandel Dick Schaap uit Purmerend wat hij verwacht van de nieuwe maatregelen en hoe hij de toekomst ziet. "In de maatregelen zijn we teleurgesteld, maar we blijven positief, gaan niet bij de pakken…

Coöperatie Flevo's Weelde

Streekproducten Flevoland via kant-en-klaar driegangenmenu dichter bij consument

Gemak, herkomst, beleving en culinair, allemaal trends die samenkomen in het nieuwe initiatief Flevo's Weelde. Deze coöperatieve vereniging van boeren, ambachtslieden, restaurants, voedselverwerkers en ondernemers brengt 'polderproducten' dichter bij de consument. Enerzijds via een tweemaandelijks…

Onderzoek Rijk Zwaan: Veranderingen in verkoopkanalen AGF deels structureel

De coronacrisis veroorzaakt een blijvende verschuiving in de verkoopkanalen van groenten en fruit. Groentetelers en voedselverwerkende bedrijven uit de hele wereld zoeken naar…

Netwerkbijeenkomst Gastvrij Rotterdam Special goedbezocht

Gastvrij Rotterdam kon dit jaar helaas niet doorgaan, maar omdat de afgelopen maanden eens te meer is gebleken hoe belangrijk persoonlijk contact is en hoezeer iedereen dat gemist heeft, organiseerde Gastvrij Rotterdam 22 september de Gastvrij Rotterdam Special. De netwerkbijeenkomst bracht belangrijke stakeholders…

La Distillerie (Luxemburg) is het Beste Groentenrestaurant ter Wereld

We’re Smart Green Guide, dé referentie in de culinaire wereld van groenten, maakte op 21 september de beste groentenrestaurants én -bedrijven ter wereld bekend. La Distillerie (Château Bourglinster - Luxemburg) van groentenchef René Mathieu is uitgeroepen tot het Beste Groentenrestaurant ter Wereld.…

Zwitserse Frey Gemüse AG over de conveniencemarkt

"Corona heeft de vestigingen met een hoge bezoekersfrequentie hard getroffen"

De coronacrisis heeft enorme uitwerkingen gehad op de omzet in de levensmiddelenbranche, in het bijzonder op de buitenshuismarkt. Hier hebben ook de producenten en leveranciers uit de conveniencesector mee te kampen. "De voor ons belangrijke afzettakken, zoals kantines, wegrestaurants en tankstations –…

Van Gelder wint Shopping Award in de categorie B2B

Van Gelder groente & fruit heeft woensdagavond de felbegeerde prijs voor ‘beste B2B webshop van Nederland’ gewonnen. Het bedrijf uit Ridderkerk is uit de laatste drie genomineerde bedrijven verkozen tot winnaar in de categorie B2B. De award werd tijdens een besloten uitreiking in Huis ter Duin in…

Snelle maaltijden bij De Èchte Groenteman Gert Jan Wiemerink

Tholen - Naast de AGF-speciaalzaak heeft De Èchte Groenteman Gert Jan Wiemerink te Goor een maaltijdservice. Daar wil je makkelijke maaltijden voor hebben die binnen no time klaar zijn maar wel voor een glimlach op het gezicht van de klant zorgen, vertelt Gert Jan in onderstaande filmpje. Daarom werkt…

Joost van Altena, horecagroothandel Miedema AGF:

“Voor het tweede jaar eigen teelt eigen ‘no waste’ Hokkaido en kabocha pompoenen”

Tholen - Voor het tweede jaar op rij heeft Miedema AGF de Japanse Hokkaido en Kabocha pompoen in eigen beheer geteeld. In de ‘eigen achtertuin’ op de mineraalrijke en vruchtbare kleigrond van de Zuidoostbeemster worden deze smaakvolle rassen met liefde en zorg geteeld door de firma Oudejans. “Dit maakt…

Siebe Jansen De Kokende Groenteman wil snel kunnen produceren

Tholen - Een groot deel van de omzet van een AGF-speciaalzaak komt tegenwoordig via de keuken. De oppervlakte is vaak beperkt en daar moet zo snel mogelijk geproduceerd kunnen worden. De Kokende Groenteman Siebe Jansen uit Burgum gebruikt daarvoor Self Cooking Center en de Vario Cooking Center van…

VersAlert

"We proberen klanten te helpen verkopen door middel van concepten"

De vraag naar gemak bij de AGF-speciaalzaak blijft groeien. Hoe je dat goed in kunt vullen, daar heeft groothandel versAlert wel ideeën over. "We proberen de klant te helpen met verkopen door middel van concepten. We leveren niet alleen een emmertje maar proberen ook dat emmertje te verkopen", vertelt…

Opening restaurant Triptyque

80/20 chef Niven Kunz is teruggekeerd naar het Westland

De met een Michelinster bekroonde chefkok Niven Kunz die het 80/20 principe op de kaart zette, heeft in het Westlandse Wateringen restaurant Triptyque geopend. Afgelopen april…

Robotrestaurant in China

Robotisering heeft in de laatste jaren een vlucht genomen. In steeds meer pakhuizen zie je robots staan die producten sorteren of verpakken. In het Chinese restaurant in de onderstaande video zijn enkel nog mensen nodig om het eten op te eten, verder wordt alles gedaan door robots. Handig toch?

Op Het Aardbeienterras is het sinds juli drukker dan voorgaande jaren

Teler Edward Bastiaanssen wijst naar de schuur. "Hier stond dan een bankje en de aardbeien werden daar opgegeten als het lekker weer was. ‘Een bakje koffie erbij zou lekker…

's Werelds kleinste McDonald's

De kleinste McDonald's ter wereld is een bijenkorf. Het hele gebouw is super gedetailleerd nagemaakt. 

In welk jaargetijde wordt de grootste hoeveelheid groenten en fruit verspild in Spanje?

Volgens het meest recente rapport van het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening (MAPA), geanalyseerd door het antiverspillingsplatform Too Good To…

Watermeloen heeft z'n plek in de Amerikaanse eetcultuur gevonden

Watermeloen is nog altijd te vinden op het menu van veel Amerikanen, ondanks de snel veranderende eetcultuur. In samenwerking met de nationale foodserviceketens richtte de National Watermelon Promotion Board zich deze zomer op afhaal- en aanbodvriendelijke opties om watermeloen niet alleen op het menu te…

Maaltijddienst Rose Mary

Colruyt start nieuw foodconcept in Brussel

Colruyt is gestart met een nieuw foodconcept, waarbij klanten in Brussel maaltijden kunnen bestellen bij de supermarktketen. Volgens Colruyt is het een antwoord op de vraag…

"Aanhoudende onzekerheid en emotie rond corona is helaas onoverbrugbaar"

BBB Maastricht 2020 verplaatst naar oktober 2021

BBB Maastricht maakt bekend dat de oudste horecavakbeurs van Nederland voor het eerst in 66 jaar wordt verplaatst. BBB Maastricht stond gepland van 12 t/m 14 oktober en de…

Dutch Cuisine lanceert consumentenwebsite

Dutch Cuisine heeft een consumentenwebsite gelanceerd, dé online plek waar gasten kunnen reserveren bij alle aangesloten Dutch Cuisine restaurants, eindeloos foodinspiratie…


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven