Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chileense avocado- en citrusteelt getroffen door strenge vorst

Koning Winter regeert dit jaar met harde hand in Chili, met temperaturen van -6 tot -10 graden. Grote delen van het land, waar ook avocado’s, citrus en groenten worden geteeld, zijn getroffen. De vorst volgt op een korte en intense periode van hevige regenval en koude dagen na ongewoon hoge herfsttemperaturen.

In een verklaring zegt de voorzitter van Fedefruta, Jorge Valenzuela Trebilcock, dat de brancheorganisatie nu bezig is met het opmeten van de schade. Telers in het hele land wordt gevraagd te melden wat de potentiële schade aan fruitbomen en groentegewassen is.

"Telers getuigen van vorst in verschillende groente- en fruitteeltgebieden. De vorst heeft langer aangehouden dan normaal, waardoor ook schade is aangericht aan groenblijvende bomen zoals avocado's, citroenen, sinaasappelen en mandarijnen. De vorst heeft zich voorgedaan op het gehele Chileense grondgebied, dus niet alleen in het centrale en zuidelijke deel. We hebben immers meldingen van schade aan fruitteelt in het noorden, waar bijvoorbeeld citrus en avocado's worden geteeld. We zijn nu contact aan het opnemen met regionale verenigingen om de impact te meten van deze situatie. In plaatsen zoals Chimbarongo, Graneros en Mostazal in de O'Higgins regio doken de de minimumtemperaturen gedurende meer dan 12 uur onder de -6 graden. Dat is zeer zorgwekkend voor fruitbomen", legt Valenzuela uit.

Hij zegt dat de vorst nog erger was in San Felipe, in de Valparaiso regio, waar minima tot -10 graden werden gemeten. Telers waren er de hele nacht in de weer om de vorstschade te beperken. "Wat we weten is dat er telers hun windmachines de hele nacht hebben doen draaien. We zullen nu doorgaan met het verzamelen van getuigenissen om zicht te krijgen op de impact en dan samen samen met de autoriteiten de getroffen telers te hulp te schieten", aldus Valenzuela.

De grootste vrees betreft de avocadoteelt, waarvan de oogst in september begint.

Klik hier voor de volledige verklaring van Fedefruta.

Voor meer informatie:
Jorge Valenzuela
Federfruta
Tel: +56 2 2585 4500 (Chili)
presidencia@fedefruta.cl
www.fedefruta.cl

Publicatiedatum: