Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaaroverzicht 1-15 oktober 2023

Fruit Attraction, feest bij Van Gaalen Transport en Mabru opent deuren tijdens Opendeurnacht

Tholen - Begin oktober vond traditiegetrouw weer de Fruit Attraction plaats met uiteraard een fotoreportage van alle Nederlandse, Belgische, maar ook internationale standhouders. "We hadden vorig jaar mensen die vochten om prei, maar dat is logisch als je de kwaliteit van onze Vlaamse prei ziet!", lachte de Belg Luc Vanoirbeek.

Bovendien was er nog meer feest, want de bezoekers van het 50-jarig jubileumfeest kregen zaterdag 30 september met eigen ogen te zien waar de jaren allemaal toe hebben geleid toen ze over rode loper tussen het de trucks richting de feesttent liepen.

Ook in Brussel veel bezoek, want de Mabru heeft in de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 september haar tweejaarlijkse opendeurnacht gehouden. Een speciale editie dit jaar vanwege het 50-jarig jubileum van de vroegmarkt in Brussel. Dit mocht dan ook niet zomaar voorbij gaan, waardoor vele handelaren hadden uitgepakt met buffetten, muziek en bijzondere stands.

Verschrikkelijk nieuws op zaterdag 7 oktober als de wereld kennisneemt van de aanslagen in Israël. De AGF-sector in Israël, met name in het zuiden van het land waar de activiteiten op teeltbedrijven abrupt tot stilstand zijn gekomen, was geschokt door de verrassingsaanval van Hamas, die de grens vanuit Gaza overstak.

Biologische telerscoöperatie Nautilus Organic sluit haar deuren. "Na diverse scenario's te hebben besproken tijdens de algemene ledenvergadering op donderdag 7 september jongstleden, hebben inmiddels alle leden zich uitgeschreven. Omdat alle leden hun lidmaatschap op hebben gezegd, volgt er op den duur vanuit rechtswege ontbinding", aldus Jan de Boer, directeur van Nautilus.

Ook JamboFresh vroeg begin oktober faillissement aan. "We hebben te maken gehad met misoogsten in Oost-Afrika en dat heeft ons de das om gedaan. Container na container arriveerde in slechte condities en daar konden we onze reguliere klanten niet mee bedienen", aldus de zaakvoerders.

Verder gingen er ook verschillende initiatieven van start, waaronder PotatoNext, de coöperatie voortkomend uit Agrico, Nedato en Leo de Kock. "De fusie stelt de coöperatie in staat om grotere stappen te zetten op het gebied van certificeringen en intensievere samenwerkingen met stakeholders."

Een grote groep bedrijven uit de AGF-sector (importeurs, koelhuizen en logistiek dienstverleners) heeft, gelet op grote douane-, veterinaire- en logistieke uitdagingen in Rotterdam, een nieuwe werkgroep gestart. "Er gebeurt heel veel in de haven van Rotterdam, maar er gebeurt ook heel veel niet of op de verkeerde manier. Wij, de leden van de werkgroep maar ook de hele sector, hebben hier dagelijks mee te maken. Dat moet echt anders", aldus de werkgroep.

Dan ook overnamenieuws in de eerste weken van oktober. Van Gelder groente & fruit heeft per 1 oktober de klanten en personeelsleden van AGF horecagroothandel Vers Select uit Oud-Beijerland overgenomen. "De overname van Vers Select past perfect in onze strategie om onze klanten te voorzien van de verste en beste kwaliteit groenten en fruit, zodat we samen Nederland een stukje gezonder kunnen maken", zo vertelt Gerrit van Gelder.

Ook de Palletcentrale werd overgenomen door de Belgische branchegenoot Foresco Group. Een verzoek tot goedkeuring van de overname werd in de tweede week van oktober ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt, waarna de overname naar verwachting nog dit najaar definitief wordt.

Dan over naar de personalia, want onder andere bij Growers United was er een wisseling van de wacht. Na tien jaar aan het roer te hebben gestaan van de vruchtgroentecoöperatie Growers United vertrekt Jan Opschoor eind dit jaar. Hij kiest voor een nieuwe stap als directeur Business Development & Sustainability bij Van Iperen. “Ik volg hiermee mijn hart, dit past echt bij mij", aldus Jan.

Hij wordt opgevolgd door Kees de Kat. De afgelopen 12,5 jaar was hij Algemeen Directeur bij Coöperatie FruitMasters. De Kat rondde voor de zomer zijn werkzaamheden af om even afstand te nemen en te overwegen wat de volgende stap zou zijn. "Samen met de leden, medewerkers en het bestuur hoop ik de komende jaren te mogen werken aan het versterken van het fundament van Growers United”, aldus Kees.

Ook Dijco kreeg een nieuwe directeur, zo werd begin oktober duidelijk. Na een logistieke carrière van ruim 26 jaar heeft Egbert van Alphen Dijco verlaten. Egbert oriënteert zich de komende tijd op het vervolg van zijn loopbaan buiten The Greenery, zo lieten ze weten. Hij wordt opgevolgd door Nicol Driessen, zij heeft eveneens jarenlange ervaring in de transport- en logistieksector.

Ten slotte was er een nieuwe CEO te melden bij Driscoll's. De raad van bestuur van Driscoll’s heeft Soren Bjorn, momenteel president van Driscoll’s of the Americas, gekozen als de nieuwe CEO van het bedrijf. Hij zal deze functie op zich nemen in januari 2024 en toezicht houden op de wereldwijde dagelijkse activiteiten van het bedrijf.

We eindigen dit overzicht met nog twee fotoreportages van beurzen gedurende de eerste twee weken van oktober. Zo ook Interfresh Eurasia. Zij streefden ernaar om nog groter en beter terug te komen, een doel dat de organisatie heeft bereikt. Er waren meer stands, meer grote Turkse exporteurs en ook meer bezoekers tijdens de eerste dag van de beurs.

Daarnaast was ook de AGF-branche weer goed vertenwoordigd op de Vakbeurs Foodspecialiteiten. Postuma AGF pakte groots uit met een AGF-piramide op maandag 2 en dinsdag 3 oktober in Expo Houten. Op de vakbeurs waren dit jaar veel nieuwe gezichten te zien en ook vanuit de AGF-branche was er een flinke uitbreiding qua aantal exposanten.