Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaaroverzicht: 1-15 november 2023

Overstromingen in Vlaanderen en nieuwe CEO voor The Greenery

Tholen - Begin november stond voor Vlaanderen in het teken van hevige neerslag en overstromingen. Met name West-Vlaanderen werd hard geraakt door de neerslag. Ook voor de groententeelt had de regen veel gevolgen. Vanwege de regenval was het algemeen nood- en interventieplan voor wateroverlast afgekondigd. "Al sinds maandag 6 november heeft de Westhoek te kampen met wateroverlast. De weersmodellen van het KMI gaven een voorspelde piek in de nacht van 9 op 10 november", zo klonk het.

"Ik ben een jonge teler, maar ik heb het werkelijk waar nog nooit zo erg gezien. Het zorgt toch stilaan voor een ramp", vertelt Tom Desmet van Desmet Agro.

Verder heeft The Greenery David Markowski benoemd als haar nieuwe Chief Executive Officer (CEO). Hij volgt hiermee de in augustus naar Zespri vertrokken Steven Martina op. David Markowski is sinds november 2019 actief bij The Greenery in verschillende directierollen. "Ik kijk er enorm naar uit om vanuit deze eindverantwoordelijke rol zorg te dragen voor de succesvolle uitrol van Focus 2025 met als doel een sterkere concurrentiepositie en maximale waardecreatie voor onze telers", aldus David.

Quik's Quality Potatoes heeft Adrian van Trigt aangesteld als operationeel directeur. "Adrian is vanaf het eerste uur in 2001 bij de fabriek betrokken. Zijn jarenlange inzet en trouw heeft zich bewezen met goede resultaten", zo meldt het bedrijf.

Nieuwe samenwerking en initiatieven waren er ook weer in de eerste twee weken van november. Zo heeft Fruity Line de opening van haar nieuwe productiefaciliteit en het 15-jarig bestaan gevierd, waarbij het nieuwe warehouse en distributiecentrum werd gepresenteerd aan alle partners, klanten en medewerkers. "Fruity Line komt tegemoet aan de groeiende vraag van klanten naar verse en gezonde gemaksproducten."

Greenyard ging de samenwerking aan met Agriplace voor monitoren van duurzaamheid van haar telers. "Als onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie eisen we van onze telers dat ze goede landbouwpraktijken toepassen en de benodigde certificeringen behalen, zoals GlobalGAP en Farm Sustainability Assessment (FSA). Het bijhouden van de certificeringsstatus van duizenden leveranciers is echter een behoorlijke uitdaging."

NWH Jobs wordt toegevoegd aan de groep met uitzendbureaus van groepsmerk Home of People. Dat is de faciliterende ‘moeder’ van de onderliggende merken Uitzendbureau Solutions (De Lier), T&S Flexwerk (Waalwijk) en nu ook NWH Jobs (Noordwijkerhout).

Toch was er ook een faillissement te melden in begin november. Op 1 november heeft de rechtbank 's-Gravenhage de firma Celtic Koeling, in staat van faillissement verklaard. In een reactie geeft directeur Joost van Klink als oorzaak aan dat het bedrijf 80% van de omzet uit de export haalt. "Die export is, net als voor veel andere bedrijven, tijdens de Corona-periode weggevallen en na de Corona niet snel genoeg weer op niveau gekomen om de opgebouwde belastingschulden te betalen." Gesprekken over doorstart lopen.

En helaas ook een overlijdensbericht op 13 november. "Vrijdag op zaterdagnacht 11 november jl. heeft Herman van Rooijen de strijdbijl neer moeten leggen. "Herman was ruim 40 jaar in de fruithandel en hierdoor bekend bij velen in de branche, zowel nationaal als internationaal", zo meldde zijn laatste werkgever Groda AGF.

Tot slot nog een overzicht van de beurzen gedurende de eerste twee weken van november. Zo werd van 7 t/m 9 november in de Zeelandhallen de jaarlijkse Contacta gehouden. De Zeeuwse regionale b2b-netwerkbeurs is alleen toegankelijk voor zakelijke bezoekers boven de 16 jaar. 250 standhouders op 10.000 m2 beursvloer profileerden zich. Een rondje over de beurs leerde ons dat er zo’n 15 tot 20 aan de AGF-sector gelieerde bedrijven vertegenwoordigd waren.

Nederlandse beurzen gericht op de AGF-sector zijn een zeldzaamheid geworden, maar Gebrs van Aarle bracht daar dinsdag 7 november met de AGF-beurs Zuid-Nederland verandering in. Veel AGF-specialisten, marktklanten, collega-groothandelaren en andere geïnteresseerden maakten van de gelegenheid gebruik om de beurs aan de Noordkade in Veghel te bezoeken. Meer dan veertig leveranciers waren op de beurs present. Hierbij waren de Aardappelen, Groenten en Fruit in de volle breedte vertegenwoordigd.