Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaaroverzicht december 2023

Vertragingen, overnames en nieuwe CEO's om 2023 af te sluiten

Tholen - Niet bij Van der Valk in Dordrecht, maar bij restaurant Landlust in Nieuwdorp kwam donderdag 14 december uienhandelend Nederland bijeen op de ledenvergadering van het Comité UI van GroentenFruit Huis. De middag voorzag in een behoefte, want ruim 80 aanwezigen gaven acte de présence.

Italiaanse producten hebben sinds 2000 bij de Mooij Amsterdam een grote vlucht genomen. Het bedrijf importeert een breed assortiment Italiaanse handel. Donderdag 7 december werd de aftrap van het Italië-seizoen ingeluid met een kick-off. Afhankelijk van de omstandigheden loopt het Italië-seizoen van eind oktober tot eind maart. Een team van koks verzorgde een live cooking.

Eind december kwamen de beste baanwielrenners van over de hele wereld bij elkaar in Ahoy voor de 40e editie van de Wooning Zesdaagse. Opnieuw werd er dit jaar door Ahoy op de woensdagavond 13 december een AGF-en Tuinbouwplein georganiseerd.

Murre Technologies presenteerde begin december de grootste peen polisher ter wereld op haar nieuwe locatie in Krabbendijke. De machine is tot stand gekomen met behulp van de ideeën van wortelverwerker Willem de Boer van het gelijknamige bedrijf uit Westwoud, waar de eerste machine volgende week wordt geplaatst. Speciaal voor deze gelegenheid waren Willem en Rick de Boer deze week dan ook afgereisd naar Zeeland.

De Gloria Group, een bedrijfsconglomeraat in Peru, heeft zijn eerste Europese vestiging geopend met Gloria Agro Foods in Nederland, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Ridderkerk.

Het Belgische Lutosa vierde onlangs haar 45-jarig bestaan, een periode van vier en een half decennium gekenmerkt door 'succes, innovatie en toewijding aan uitmuntendheid'. In 1988 werd de tweede fabriek van Lutosa in Sint-Eloois-Vijve (Waregem) ingehuldigd, waarvan nu ook het 35-jarig bestaan wordt gevierd. Dit bijzondere jubileum krijgt extra betekenis omdat het samenvalt met het tienjarig partnerschap onder de vleugels van McCain.

De situatie in het Midden-Oosten is midden december snel verslechterd na een escalatie van de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen op de scheepvaart. 5 grote rederijen hebben aangegeven hun afvaarten die bestemd zijn voor de zeestraat Bab el Mandeb tot nader order te pauzeren. Voor verladers leidt dit tot een afname van de capaciteit om vracht over zee te vervoeren en tot hogere vrachttarieven.

We houden het goed in de gaten, het zou namelijk voor de nodige vertraging kunnen zorgen. De schepen zijn bij alternatieven snel een week of langer onderweg", vertelt Bert van Gelder van Sawari Fresh.

Verder zijn er ook vertragingen in het Panamakanaal, wat zorgwekkend is voor de Ecuadoraanse bananensector. "De vertragingen hebben een impact op het concurrentievermogen van onze bananen. Ze beïnvloeden de prijs, de transittijd, het verzendschema en de fruitkwaliteit. De logistiek in het eerste kwartaal van 2024 zal voornamelijk afhangen van de weersomstandigheden. 82% van onze bananen passeert het Panamakanaal."

Bedrijfsnieuws uit december dan. Horecagroothandel Buurtjes in Amsterdam en Den Hertog Versleverancier in Amstelveen hebben besloten om hun activiteiten per 1 februari 2024 samen te voegen in één bedrijf. Voorlopig zullen de beide bedrijfsnamen gevoerd gaan blijven, maar zullen de orderstromen en commerciële activiteiten worden geïntegreerd.

Oakfield wordt overgenomen door Yukiguni Maitake Co. (hierna “YM”), een partij met meer dan 40 jaar ervaring in de paddenstoelensector. Oakfield Holding verkoopt 100% van de aandelen van Oakfield Champignons en Oakfield Onroerend Goed aan Yukiguni Maitake Netherlands Holdings.

The Greenery stopt begin januari met de activiteiten in het distributiecentrum in Breda. De handelsrelaties van de afzetorganisatie zijn daar op woensdag 7 december van op de hoogte gebracht.

Mera Trans wordt overgenomen door Hartman Expeditie. "Een aantal factoren hebben ons doen besluiten een belangrijke stap te nemen die voor Mera Trans met alle hieraan nauw verbonden medewerkers een zeer positieve ontwikkeling is", laat de directie van Mera Trans in een mail weten aan de chauffeurs.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft boetes van in totaal ruim 2,5 miljoen euro opgelegd aan vier bedrijven die de teelt, verwerking en verkoop van verschillende soorten wortelen onderling hadden verdeeld. De afspraken tussen Laarakker, VanRijsingen, Veco en Verduyn hadden een looptijd van tien jaar. De onderlinge concurrentie tussen deze bedrijven werd hiermee beperkt. "“Bedrijven die de markt verdelen onthouden hun afnemers de voordelen van concurrentie. Het is goed dat een einde is gekomen aan deze afspraak en dat de bedrijven schoon schip hebben willen maken door actief mee te werken aan het onderzoek en de overtreding te erkennen", aldus Martijn Snoep, bestuursvoorzitter ACM.

Ook vielen er enkele overlijdensberichten in december te betreuren. John van de Belt, directeur van Greenpack en Bekopak, is op 29 november overleden. Hij werd 53 jaar. "Vanaf de start van Greenpack heeft John bijgedragen aan de groei van ons bedrijf. John stond voor iedereen klaar en kon met iedereen door een deur."

Richard Kalter overleed op 54-jarige leeftijd. Hij stond samen met zijn vrouw aan het roer van aardbeienkwekerij Kalter Aardbeien in IJsselmuiden, bekend van het gelijknamige aardbeienmerk.

Zaterdag 16 december is Eef Peters, eigenaar van de firma's E. Peters en Peters Fruit B.V. (De Brei 3, 4031 JE Ingen) op 72-jarige leeftijd overleden. Eef startte samen met zijn vader in 1975 het fruitteelt- en sorteerbedrijf op en was als ouderwetse fruitpachter een bekende in de fruithandel.

Agrico hield haar jaarlijkse centrale ledenvergadering in december. In de ledenraadvergadering van donderdag 14 december is Johan Barendregt benoemd als nieuwe voorzitter van het bestuur en de raad van commissarissen. Verder heeft algemeen directeur Jan van Hoogen het stokje overgedragen aan zijn opvolger Mark Zuidhof.

Meer benoemingen in december. Francis Kint wordt met ingang van 1 januari 2024 de Chief Executive Officer (CEO) van Greenyard. Francis Kint is momenteel Managing Director van Greenyards Frozen-divisie en zal vanaf 1 januari 2024 de huidige co-CEO's Hein Deprez en Marc Zwaaneveld opvolgen.

RedStar heeft CFO Peter Kalden per 1 november jl. benoemd tot CEO. Hij volgt daarmee Henri Lambriex op die plaatsneemt in de STAK. Daarnaast is Koen van Hartevelt benoemd tot Chief Commercial Officer.

Verder is Dominiek Keersebilck gestart als nieuwe business developer bij Demargro. Bij de importeur/exporteur uit Ardooie in West-Vlaanderen zal de ervaren sectorman zich gaan richten op het ontwikkelen van de uitbreiding van nieuwe productgroepen bij bestaande of potentiële klanten.