Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaaroverzicht: 16-31 oktober 2023

Overlijdensberichten, laatste veiling op analoge klok bij Veiling Zaltbommel en de Quote 500

Tholen - Ook in de tweede helft van oktober waren er weer verscheidene beurzen voor de AGF-sector. Zo werd voor het eerst in 4 jaar tijd weer de Global Produce & Floral Show in Californië gehouden. Paarse tomaten, meer gemaksproducten, een uitbreiding van duurzame verpakkingsmogelijkheden, en het bespreken van de recente overnames in de AGF-sector. Het is een kleine greep uit wat er op vrijdag en zaterdag te zien was op de Global Produce & Floral Show. Meer dan 1.160 bedrijven waren aanwezig en het evenement bracht bezoekers uit meer dan 60 landen samen.

In het Belgische Mechelen vond op 25 en 26 oktober de 20ste editie van Empack plaats. Innovaties, duurzame oplossingen, nieuwe machines en agentschappen werden door alle belanghebbenden in de verpakkingsindustrie ook deze editie weer tentoongesteld aan het toegestroomde publiek.

Vrijdagmiddag 20 oktober opende Smart Packaging Solutions haar nieuwe Competence Center in Meer. De nodige klanten uit de AGF- maar ook de visindustrie kwamen een kijkje nemen. Zaterdag volgde een feest voor de eigen medewerkers. "Iemand komt hier met een verpakkingsidee binnen en gaat met een doos naar buiten. Wat een klant wil, vertalen we hier naar de productie-omgeving", lichtte Business Unite Manager Johan de Neef toe.

'Den Haag, wij sappen er niks meer van'. Onder dit motto voerden zes verschillende pure sapproducenten actie tegen de geplande verhoging van de verbruiksbelasting per 1 januari 2024. Later werd bekend dat een amendement om de verhoging uit te stellen uiteindelijk niet door de Tweede Kamer is gekomen. Een motie van de VVD voor het schrappen van 'suikertaks' op vruchtensappen is wel aangenomen. "Echter kan deze pas op zijn vroegst vanaf 1 januari 2025 worden verwezenlijkt, en wellicht later dan dat. Gevolg is dat we per 1 januari 2024 26 eurocent per liter aan belasting af moeten dragen. Een enorme strop voor pure sapmakers", aldus Albert Schulp.

Helaas ontvielen ons ook in oktober de nodige AGF-ers. Zo heeft de politie woensdag 18 oktober Maas van den Heuvel onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen in zijn woning aan de Buiten Nieuwstraat in Kampen. Over de doodsoorzaak tasten de speurders nog altijd steeds in het duister.

Ook Marco Jansen van P&M Jansen Transport overleed zondag 15 oktober zeer plotseling. "Hij is overleden aan een hartstilstand in zijn eigen huis", zo meldden zijn broers. "Marco stond bekend als een verschrikkelijk harde werker die de nodige tegenslagen heeft gekend in zijn leven. De laatste 3,5 jaar was hij alleenstaande vader en wist dit ook voor elkaar te boksen met zijn vier dochters. Marco is 50 jaar oud geworden en zal verschrikkelijk gemist worden door familie, vrienden en collega’s."

Later is er een doneeractie opgestart voor de vier dochtertjes, die wees geworden zijn. "Hun moeder is 3,5 jaar geleden overleden als gevolg van acute leukemie en Marco heeft vanaf die tijd verschrikkelijk zijn best gedaan om voor zijn kinderen te zorgen en als mede-eigenaar van ons transportbedrijf keihard te werken", aldus broers Dennis en Jeffrey Jansen. Doneren kan hier nog steeds.

Er is verder ook bedrijfsnieuws te melden van eind oktober. Zo ging Sarco Packaging Belgium van start. De contacten in België zijn afgelopen jaren flink toegekomen. Vandaar de stap om een vestiging in het Belgische Merksplas op te zetten onder leiding van Kevin Mertens, zo meldde het bedrijf. "Sarco Packaging Belgium zal hetzelfde portfolio gaan voeren als Sarco Packaging Nederland", legt Jaap van der Sar uit.

De STEF Groep heeft bekend gemaakt dat ze een overeenkomst heeft getekend voor de overname van Bakker Logistiek. De overname is onderhevig aan goedkeuring door de ACM, Autoriteit Consument en Markt, en alle wettelijke consultatieprocedures. De transactie zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 worden afgerond.

Woensdag 25 oktober is bij Veiling Zaltbommel voor de laatste keer geveild met de analoge klok, en werd de overstap gemaakt naar de digitale klok. "Een historisch moment", zo blikt veilingdirecteur Gerard van den Anker terug.

Steve Alaerts, directeur van Foodcareplus, is in oktober genomineerd en gekozen tot lid van het bestuur van de International Fresh Produce Association (IFPA) en is benoemd tot voorzitter van hun Supply Chain Council. "In mijn hoedanigheid als voorzitter zal ik samenwerken met het IFPA team en de leden van het Supply Chain Council om de fresh produce supply chain van de toekomst vorm te geven."

Ten slotte kwam traditiegetrouw eind oktober weer de Quote 500 uit. Ondanks dat niet iedereen er altijd op zit te wachten, blijft de lijst altijd weer een zeer goed gelezen item. Wij hadden ook dit jaar weer een overzicht gemaakt van de Nederlanders die hun vermogen grotendeels hebben vergaard in de AGF- en tuinbouwsector met voor het eerst een AGF-miljardair op de lijst: frietkoning Kees Meijer.