Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mei 2023: Lege schappen, overstromingen en overnames

Groente & Fruit ‘Klein Westland’ vierde hun 40-jarig bestaan. De winkel in Den Hoorn groeide uit van traditionele groentewinkel, met mooie kroppen sla en grote bloemkolen, tot een veelzijdige AGF-speciaalzaak die onder andere bekend staat om de lekkere huisbereide maaltijden.

Op 1 mei 1998 kwam Michel Tetteroo in dienst bij The Greenery. 25 jaar later is hij Business Unit Manager voor de unit vruchtgroenten van Greenery Growers.

Roelant Komen, José Cubero, Erik Rustenburg en Yesy Lalupú starten BeeFair Organic. De mannen zijn gepokt en gemazeld in de import en verkoop van biologisch overzees fruit. Tegelijk met de start van het Hollandse verkoopkantoor is ook in Peru een zusterkantoor van start gegaan.

Excellent AGF uit Tilburg heeft AGF Groothandel Coy Jansen uit Oisterwijk overgenomen. Excellent AGF werd in 2011 opgericht door Toine Senders en Dennis de Laat en hebben naast AGF-handel een productieafdeling voor een totaalpakket aan gesneden en gewassen groenten en fruit.

Het moederbedrijf Van der Heiden Systems Holland en BG Door International reserveren 5.771 m² bouwgrond op Nieuw Reijerwaard.
Koning Leeuw Beheer is het moederbedrijf van Van der Heiden Systems Holland, BG Door International en Belfort Projectzonwering, bedrijven die grotendeels actief zijn in de AGF-sector. Foto vlnr: Leon Hooghart (directeur Koning Leeuw Beheer), Lotte Rooijakkers (GRNR) en Gert-Jan Metselaar (directeur GRNR).

Diverse AGF-bedrijven hebben zich laten zien op het Holland-paviljoen op 'brede landbouwbeurs' SIAM in Marokko. "Er zijn vooral veel techniek en aanverwante sectoren actief op de beurs, AGF-stands zijn er minder, maar we hopen nog de nodige bezoekers uit de AGF-sector te verwelkomen", vertelt Anton Filippo van LBP.

De stakingen voor een hoger loon die waren uitgebroken in de DC's van Albert Heijn zijn voorbij. In hoeverre telers zijn gedupeerd is onduidelijk. Sommigen laten weten geen last te hebben gehad, maar Veeke Champignons klaagde dat partijen snel werden afgekeurd. NOS liet door databureau Hiiper uitzoeken dat de supermarktketen zo'n 35 tot 45 miljoen euro omzet is misgelopen door de stakingen.

Het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) vierde zijn vijfentwintigjarig bestaan. Uit de terugblik van voorzitter Patrick Thoen bleek dat het centrum al 26 jaar actief is, maar corona stond vorig jaar het vieren in de weg. Het VCBT doet onderzoek met betrekking tot naoogsttechnologie en verleent hierover ook advies. Genodigden kregen enkele inzichten mee over circulariteit als motor van innovatie in land- en tuinbouw. Veel onderzoek gebeurt al in waardeketens, maar in het kader van circulair denken dienen die ketens gesloten te worden.

TIPA Compostable Packaging heeft Bio4Pack overgenomen. Bio4Pack, gespecialiseerd in composteerbare verpakkingsoplossingen, heeft zich aangesloten bij TIPA om een uitgebreid portefeuille composteerbare verpakkingen te creëren, die tegemoet komt aan de steeds groeiende belangstelling voor echt circulaire verpakkingsoplossingen op de markt. Foto: Patrick Gerritsen, CEO van Bio4Pack, en TIPA's CEO Daphna Nissenbaum.

Op het Business Centrum Treeport, direct aan de A16 bij Breda, is het nieuwe Treehub Coldstore gevestigd. Het koelhuis bestaat uit 22 koelcellen met een oppervlakte van 50.000 m3. Klanten kunnen gebruikmaken van de Treehub-faciliteiten óf een zelfstandige hubruimte huren en alsnog diensten van de BCT Treehub inhuren.

De Brabanthallen waren op de 36ste editie van de Champignondagen even het centrum van de paddenstoelenwereld. Deelnemende standhouders en kennisinstellingen uit 20 landen waren aanwezig en bezoekers uit tenminste 85 landen kwamen op de beurs af.

VLAM was aanwezig met een stand op de CPMA Convention and Trade show in Toronto, Canada. Dit jaarlijks event voor de groente- en fruitsector is het referentiepunt voor de AGF-handel in Canada. Drie bedrijven schreven zich in via VLAM: BelOrta, DBS Agro en Fresh Fruit Service. De beurs werd ook bezocht door een delegatie van Coöperatie Hoogstraten. Foto: Bezoek van Belgische ambassadeur in Canada, verder ook Didier Lepoutre (BelOrta), Victor Bernad (DBS Agro) en Achiel Ryckaert (Fresh Fruit Service) en Gert Van Causenbroeck (VLAM). Tijdens de tentoonstelling werden enkele retailers en groentespeciaalzaken in de bekende Kensington Market en China Town bezocht waaronder de nieuwe en grootste Farm Boy in Downtown, dicht bij de Toronto Harbour Foreshore. Bekijk hier de fotoreportage van de bezochte markten en winkels.

Greenyard heeft een vijfjarig partnerschap ondertekend met We’re Smart. Voor de komende vijf jaar zullen ze samen duurzame en gezonde voeding verder versnellen, door de pure kracht van planten helemaal te ontsluiten. Ze bundelen hun krachten om consumenten wereldwijd aan te moedigen slimmere dieetkeuzes te maken en tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk te verkleinen, zo melden ze. Op basis van haar voorlopige, niet-geauditeerde jaarresultaten voor het financieel jaar 2022/2023, heeft Greenyard beslist om opnieuw een dividendbeleid in te voeren.

De omzet van de Bonduelle Groep bedraagt
€ 572,2 miljoen voor het derde kwartaal van boekjaar 2022-2023. Dat is 4,7% meer dan vorig boekjaar en 3,6% meer op vergelijkbare basis, rekening houdend met wisselkoers-schommelingen (een lichte appreciatie van de Amerikaanse dollar tijdens het kwartaal).

Na 43 jaar trouwe aanwezigheid op de Lierse groentemarkt houdt de 80-jarige Jef De Herdt uit Sint-Katelijne-Waver het voor bekeken. Afgelopen vrijdag 5 mei kwamen geregelde marktbezoekers en de burgemeester afscheid nemen. Met zijn afscheid komt er ook een einde aan de jarenlange traditie van Lierse groentemarkt zelf.

De Raad van Commissarissen van Enza Zaden maakt bekend dat Martien Penning is benoemd tot nieuw lid. Penning volgt Piet Mazereeuw op die in mei 2022 is teruggetreden als lid. Martien Penning heeft ruime ervaring in de sector en een breed netwerk in de agri business als founding partner van Hillenraad.

Per 1 mei is Charlotte Langerak- Visser als familielid uit de derde generatie benoemd tot nieuwe CEO van Viscon Group. Charlotte heeft het stokje overgenomen van René de Vos, die ruim 32 jaar lang meebouwde aan de Viscon Group, waarvan 27 jaar in zijn rol als directielid & CEO. Foto René de Vos draagt het stokje over aan de nieuwe CEO Charlotte Langerak - Visser.


BelOrta neemt nieuwe volautomatische sorteerloods voor hardfruit in gebruik. "Het is de eerste installatie ter wereld met dergelijke techniek op deze grootte. Met de nieuwbouw hebben we onze hardfruitsortering met sites in Borgloon, Visé en Fernelmont op één locatie kunnen centraliseren", vertelt Divisiehoofd hardfruit van BelOrta, Laurent De Smedt.

Op de 40e editie is Macfrut volgens de organisatie volwassen geworden met volle zalen als nooit tevoren, meer stands en exposanten en bezoekers van over de hele wereld. De buitenlandse bijdrage was van fundamenteel belang: 300 buitenlandse kopers uit 57 landen die 1.500 ontmoetingen hadden met Italiaanse exposanten. Kijk hier de fotoreportage terug.

Interpack 2023 met 2807 exposanten en bezoekers uit 155 had een bescheiden rol als platform voor AGF-verpakkingen. Net als voor de complete verpakkingssector gold dat robotisering en artificiële intelligentie (AI) zienderogen terrein winnen. Klik hier om de fotoreportage terug te kijken.

Na een aantal weken bivakkeren in de knusse noodwinkel in de schuur kan Monique Horstink los gaan in de verbouwde Boerderijwinkel Fruitbedrijf Horstink. De boerderijwinkel heeft veel meer ruimte gekregen, maar het was belangrijk dat de sfeer van vroeger behouden bleef.

Calsa kondigt aan dat het de krachten bundelt met Vervaeke NV en Vervatrans NV.


Teun de Mooij is overleden op de leeftijd van 76 jaar. Teun was meer dan 40 jaar een gewaardeerd directeur en mede- eigenaar van Gebrs. de Mooij transport, Gebrs. de Mooij im-export Rijnsburg, en Gebrs. de Mooij Breda.

De Champignondagen trok veel internationaal publiek. Er waren ongeveer 100 exposanten en zo’n 3000 bezoekers bezochten de beurs. Wat opviel waren de oogstmachines en automatiserings-projecten. Klik hier om de fotoreportage terug te kijken.

Biologische paddenstoelenkwekerij Nesco in Sint Oedenrode organiseerde een open dag. Na een brand drie jaar geleden voltooide het bedrijf een toekomstbestendige nieuwbouw om zo efficiënt mogelijk en tegen lagere kosten te kunnen produceren. Daarnaast werd overgestapt naar een volledig biologische teelt. Klik hier om de fotoreportage terug te kijken.

Tomatencongres maakt zich geen illusies: 'business as usual' komt niet meer terug. In het World Trade Center in Rotterdam kwamen tijdens het door Fruitnet georganiseerde congres de bekende thema's voorbij: arbeid, virus, robotisering en marketing. Kijk hier de fotoreportage terug.

The Greenery behaalde in 2022 een omzet van 829,7 miljoen euro. Dat betekent een daling met 13% in vergelijking tot 2021. De omzetdaling hangt onder meer samen met het vertrek van leden in de vollegrondsgroententeelt naar de Noord-Hollandse organisatie Tolpoort. De krimp werd wat gedempt door hogere prijzen voor verhandelde glasgroenten.

In het noorden van Italië leidde zware en langdurige regenval tot overstromingen. Volgens lokale media werden duizenden mensen geëvacueerd. Met name de regio Emilia-Romagna werd getroffen. In de stad Cesena stonden straten blank en werden mensen met helikopters van daken gered.

Europe Pallet, PSS Services en Pallet Service Steenbergen zijn verkocht aan de Foresco Group.

Paul Kingma (Smeding) werd voor zijn 50ste verjaardag in het zonnetje gezet door Smeding.

Op de groothandelsmarkt in München worden jaarlijks ruim 300.000 ton AGF geladen. De importvolumes zijn ondanks diverse uitdagingen niet merkbaar veranderd. Klik hier voor de fotoreportage.

Prominenten in de Vlaamse land- en tuinbouw kwamen bijeen voor de jaarvergadering van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) en Logistieke en Administratieve Veiling Associatie (LAVA). Centraal stond dit jaar in Salons De Waerboom te Groot Bijgaarden, naast het uitgegeven jaarverslag van de VBT, de toekomst van de landbouw. Klik hier voor de fotoreportage.

De PLMA Amsterdam is het belangrijkste trefpunt ter wereld voor inkopers van private label. Maar liefst 2.600 private labelproducenten uit 72 landen in zowel food als non-food verzamelden zich op 23 en 24 mei in de Amsterdamse RAI. Aardappelen, groenten en fruit waren er vooral in sap en diepgevroren vorm te vinden. Vanuit de AGF-sector waren er ook een aantal spelers met versgekoelde producten. Klik hier voor de fotoreportage.

Het Packhuys kondigt haar nieuwe samenwerking aan met Frutmac.

Na bijna 100 jaar ondernemerschap en tot op het laatste moment vol passie heeft AGF-speciaalzaak Meesters besloten te stoppen. De volgende generatie ziet onvoldoende perspectief om door te gaan.

Fruittelerscoöperatie FruitMasters heeft in het boekjaar 2022 een omzet van 253 miljoen behaald en er is bijna 1 miljoen uitgekeerd aan leden. Ook kondigen ze een grootschalige nieuwbouw aan met hoogbouwmagazijn van 23 meter voor een geautomatiseerde opslag van voorraadbakken en wordt het zachtfruitpakstation uitgebreid op een extra verdieping.

AGF- en maaltijden specialist Gijs van de Hoef en Jumbo Huibers starten een samenwerking.

Medeoprichter Harmen Peters van Biofruit Afzet Organisatie is overleden. Harmen had samen met Carla een prachtig biologisch dynamisch fruitbedrijf 't Gelders Eiland in Lobith met een uitgebreide biologische landwinkel.

Oprichter jan Hoekman van Hoekman Houtindustrie is overleden. Jan Hoekman werd 85 jaar.

Ate Kalsbeek van FruitPro is 40 jaar werkzaam in de AGF-handel.

Publicatiedatum: