Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht maart

Belgische AGF-exporteurs in nieuwbouw, Marc Coucke stapt in Greenyard, Suezkanaal gestremd

He nieuws in maart:

Het Belgische transportbedrijf Ditraco komt in Nederlandse handen. Met ingang van 1 maart 2021 is Ditraco overgenomen door Fatrans. Deze strategische overname maakt verdere groei mogelijk voor de huidige bedrijfsactiviteiten van Ditraco. Het versterkt ook de huidige positie van Fatrans in de Belgische markt.

Met de acquisities van inno-tech en Prins Verpakkingstechniek + Engineering op 1 maart versterkt Rovema haar expertise in machines uitgevoerd in roestvrij staal, nieuwe toepassingen en kan ze nieuwe klantgroepen aanspreken. Hiermee haalt Rovema niet alleen goed opgeleide specialisten in huis, maar ook extra productieruimte in de directe omgeving van de hoofdproductielocatie in Fernwald. Alle medewerkers op de locaties in Reiskirchen (DE) en Veenendaal (NL) worden opgenomen in de Rovema-groep.


"Acht maart is Internationale Vrouwendag en, geboren en getogen in Rusland, kan ik, zelfs na 26 jaar en volledig ingeburgerd in Nederland - waar deze feestdag niet bestaat - het niet zomaar voorbij laten gaan," aldus Elena Malkova, die na 25 jaar in de AGF-handel gewerkt te hebben aan de slag ging als coach. "Daarom dacht ik dat de beste manier om het te vieren is door succesvolle vrouwen die hun naam hebben gemaakt in de groente- en fruitsector in de schijnwerpers te zetten. Niet dat zij in de schijnwerpers hoeven te staan, maar omdat zij echt inspirerend zijn en we in tijden als deze allemaal wel wat extra inspiratie kunnen gebruiken.

De Europese Unie en de Verenigde Staten zijn overeengekomen om alle vergeldingsheffingen op exporten uit de Europese Unie en de Verenigde Staten die zijn opgelegd in de Airbus- en Boeing-geschillen voor een periode van 4 maanden op te schorten. Door de opschorting kunnen beide partijen zich concentreren op het oplossen van dit langlopende geschil.


De eerste honderd dagen zitten er op voor John Willems als interim-directeur van ZON. Hij stapte in na een roerige periode waarbij onder meer de vorige directeur en enkele bestuursleden waren uitgetreden. "Wat er intern binnen het bedrijf gebeurde, strookte hier niet altijd met de perceptie van de leden. Maar ik zie vooral veel stoplichten op groen staan. De puzzel ligt klaar, alleen moeten er nog wat stukjes op de juiste plek worden gelegd."

De Britse overheid heeft gisteren bekendgemaakt dat de nieuwe importregels en grenscontroles die op 1 april in zouden gaan, worden uitgesteld naar 1 oktober en 1 januari. Ook de extra eisen en controles die per 1 juli in zouden gaan, zijn uitgesteld naar 1 januari of 1 maart 2022. Het Verenigd Koninkrijk voert stapsgewijs nieuwe importregels en grenscontroles in. Dit gebeurt in 3 fases, op basis van het Border Operating Model (BOM).

Normec was 12 maart verheugd de overname van de leidende onderzoeks- en laboratoriumgroep de Delft Research Groep (DRG) te kunnen aankondigen (o.a. handelend onder de naam Groen Agro Control).


Die week is ook Geert van den Berg overleden. Geert was zijn leven lang werkzaam in de AGF-handel, waarvan de laatste tien jaar bij VDH Company. Geert van den Berg is 74 jaar geworden. "Geert had bij ons de kokosnoten van Joko Impex onder zijn hoede. We noemden hem dan ook de 'kokosnotenkoning", blikt Tim Rodenhuis van VDH Company, terug.


Maandag zijn ORCA en Rotom Tomatoes gestart met de bouw van een nieuwe loods met kantoorruimte in Sint-Katelijne-Waver. Het nieuwe pand krijgt 15 los- en laaddocks, 1.500 m² expeditieruimte, een verpakkingsmagazijn van 2.800 m² en 3.700 m² geconditioneerd magazijn. “De bouw is deze week gestart”, vertelt Roel De Winter van ORCA. “En begin 2022 hopen we te verhuizen. Alles zit erop en eraan. Het gebouw wordt state-of-the-art gebouwd met zonnepanelen voor opwekking van duurzame energie.”

Belgische ondernemer Marc Coucke stopt samen met ondernemer Joris Ide bijna 50 miljoen euro in Greenyard, schrijft het bedrijf maandag in een persbericht. Hierdoor trekt het groenten- en fruitbedrijf een streep onder de zorgen over de schuldenberg. In ruil voor de kapitaalinjectie zal Coucke lid worden van de Raad van Bestuur. 


Ongeveer een kilometer van de huidige locatie van Demargro wordt een nieuwe loods met burelen gebouwd. “We gaan verhuizen”, laat Guy De Meyer weten. “Momenteel is de bouw van het nieuwe project gestart en tegen het einde van het jaar moet het pand in gebruik zijn. De nieuwe loods zal bestaan uit een verpakkingsgedeelte van 3.400m², een expeditieruimte van 4.500m² en 2.000m² aan frigo’s. De nieuwe burelen zullen boven het magazijn gebouwd worden. Het nieuwe pand en de extra ruimte geeft ons de mogelijkheid om te groeien en klaar te zijn voor de toekomst.”


Eén van ’s werelds grootste containerschepen is overdwars vast komen te liggen in één van de belangrijkste scheepvaartroutes, het Suezkanaal. Het schip van 400 meter, dat volgeladen is met containers, blokkeert de boel, waardoor er aan beide kanten een file van schepen is ontstaan. Door het incident met de Ever Given loopt het scheepvaartverkeer ernstige vertraging op en als het schip niet snel losgetrokken wordt, kan het voor flinke problemen gaan zorgen.


De Nederlandse aspergetelers Teboza en Martens Asperges beleefden woensdag 24 maart de Nederlandse première met de levering van de Sparter, de selectieve asperge-oogstrobot van Cerescon. Op een aspergeveld in Baarlo werd de robot aan de vakpers gedemonstreerd. Beide telers waren als deelnemers aan de UserGroup al jaren betrokken bij de ontwikkeling en gaan dit seizoen de nodige oogsturen maken. Hiermee is de start van de robotisering in de arbeidsintensieve aspergeteelt gemaakt. 


Met de keuze voor Rotterdam als locatie voor het hoofdkantoor vestigt er met Dole Packaged Foods weer een fruitgigant op Nederlandse bodem. Onder aanvoering van managing director Europa Isabelle Spindler-Jacobs wil de wereldwijde marktleider op het gebied van verpakte fruitproducten, gezonde snacks en diepvriesfruit, ook meer fruit in cupjes en conserven bij de Europese consument krijgen. "Op veel plaatsen kun je alleen ongezonde snacks kopen en wij vinden dat gezonde snacks aan het aanbod moeten worden toegevoegd, ook onderweg, zoals in kiosken op stations."


Op maandag 29 maart is Nicolaï Fruit officieel verhuisd van Sint-Truiden naar een nieuw pand in Borgloon. Het nieuwe pand is in totaal 6.500m2, waaronder 600m2 aan kantoren. “Het pand in Sint-Truiden werd echt te klein, waardoor we al enkele jaren extra opslagruimte en laadkades in Borgloon huurden om het ruimtetekort op te vangen”, vertellen Johan De Gendt en Hannah Nicolai. “Nu zal alles plaatsvinden op één gecentraliseerde site, waardoor we veel efficiënter en sneller kunnen werken.”

De verkoop van het distributiecentrum in Bleiswijk leverde The Greenery 45,5 miljoen euro op. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2020 dat GF Actueel heeft geanalyseerd. De omzet van The Greenery steeg met 2% naar 1,03 miljard euro. Hiervan wordt 70% op de Nederlandse markt gerealiseerd. Met een verbeterd eigen vermogen van € 104 miljoen (stijging van € 4 miljoen) is The Greenery financieel stabiel, zo constateert GF Actueel.