Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers kiezen voor Sparter van Cerescon om bedrijfszekerheid te garanderen

Eerste selectieve asperge-oogstrobots met ondergrondse detectie geleverd aan Teboza en Martens Asperges

Tholen - De Nederlandse aspergetelers Teboza en Martens Asperges beleefden woensdag 24 maart de Nederlandse première met de levering van de Sparter, de selectieve asperge-oogstrobot van Cerescon. Op een aspergeveld in Baarlo werd de robot aan de vakpers gedemonstreerd. Beide telers waren als deelnemers aan de UserGroup al jaren betrokken bij de ontwikkeling en gaan dit seizoen de nodige oogsturen maken. Hiermee is de start van de robotisering in de arbeidsintensieve aspergeteelt gemaakt. 


De Limburgse geduputeerde Hubert Mackus, Ron Martens en Rik Kursten

Ondergrondse detectie
Het unieke element van de Sparter is de gepatenteerde ondergrondse detectiemethode. De geavanceerde naderings-sensoren detecteren ondergronds de asperges zonder de asperge aan te raken. Een snel terugtrekmechanisme voorkomt dat de asperge geraakt wordt: de asperge beschadigt niet.

 

De coördinaten van de asperges worden vervolgens doorgegeven aan een steekrobot. Deze steekt de asperge vanaf de bovenkant van het bed, neemt in één beweging de asperge uit het bed en legt deze af op een lopende band. Het gat dat achterblijft in het zandbed wordt vervolgens hersteld door de zandbedherstel module. Hierdoor blijft het zandbed tijdens het gehele seizoen homogeen. De Sparter neemt het plastic vóór de machine van het zandbed en legt het na de steekacties weer terug.


Asperge knipmes van Sparter

Als belangrijkste reden voor de aanschaf noemde Will Teeuwen van Teboza de bedrijfszekerheid die de oogstmachine biedt. "Nu lukt het nog om mensen uit Oost-Europa hierheen te krijgen, maar dat kan in de toekomst zomaar anders worden. Daarom moeten we deze stap nu al zetten. Met deze oogstmachine kunnen we in 1,5 à 2 dagen zo'n 10-15 hectare oogsten. Daar hebben we met de Sparter hooguit twee mensen voor nodig, terwijl we daar in de huidige situatie 15-20 mensen voor aan het werk hebben." 


Will en Trudie Teeuwen en Rik Kursten van Teboza

Vlieguren
Zowel Martens als Teboza gaat de Sparter in twee ploegen inzetten, zodat de machine 16 uur per dag draait. "Nu gaan we oogsturen maken. En als het dit seizoen goed bevalt, is de kans groot dat we gaan opschalen", vertelt Ron Martens. Hij verwacht snel navolging van telers in binnen- en buitenland. "Voor de grotere telers, zeker ook in Duitsland, is dit al snel rond te rekenen. Ik verwacht dan ook dat de verrichtingen van de Sparter dit seizoen met de nodige belangstelling worden gevolgd."


Ron Martens van Martens Asperges

Op beide teeltbedrijven hebben de afgelopen jaren diverse prototypes van de oogstrobot van Cerescon gedraaid. "Wij dachten vanuit de praktijk en jullie vanuit de techniek en dat moest elkaar zien te vinden. We zijn niet altijd mals geweest in onze kritiek, maar Cerescon is echt een volhouder geweest en in de afgelopen zeven jaar is de Sparter een stuk slimmer geworden", vertelde Rik Kursten van Teboza. "In eerste instantie was het idee nog dat de Sparter achter een tractor zou rijden. Inmiddels is het een zelfrijdende machine geworden, al is aan de basis van de detectie en oogsttechniek de laatste jaren niet veel meer veranderd."

Data
Ook de kwaliteit krijgt volgens de telers een impuls door te werken met de Sparter. Omdat de asperges worden geoogst voordat ze boven de grond komen, wordt violetkleuring uitgesloten en ontstaan er minder open koppen. Ook kan door de ondergrondse detectie de oogstfrequentie verlaagd worden tot 1x/3 dagen waardoor de oogstcapaciteit verdrievoudigd wordt en ook wordt de ondergrondse schade beperkt ten opzichte van het handsteken. "Bovendien komt er met deze selectieve asperge-oogstrobot een schat aan data vrij. Door de inzet van precisielandbouw zit er ook een stuk toekomst in het apparaat verbonden. De machine weet precies welke percelen de dikste asperges produceren. Daar gaan we zeker de vruchten van plukken en kunnen we er bijvoorbeeld de bemesting op aanpassen", aldus Ron Martens. 

Thérèse van Vinken van Cerescon blikte kort terug op de aanloop van de machine. "We hadden veel ideeën, maar voor de aansluiting naar de praktijk hadden we de support van grote, innovatieve telers nodig. Toen we in 2015 aan Ron Martens vertelden dat we een selectieve asperge-oogstrobot gingen ontwikkelen, was zijn eerste reactie: 'Jullie ook al.' Toch was hij bereid om mee te denken en hij adviseerde ons om ook Teboza bij de User Group te betrekken. We hebben ongelofelijk veel feedback van jullie gekregen en dat heeft de Sparter gemaakt tot wat het vandaag de dag is. Hiermee is de asperge-oogst in een volgende fase beland, maar het is wat ons betreft niet het einde, maar juist het begin van een nieuw tijdperk." 

Cerescon heeft in 14 weken tijd in totaal zes Sparters geproduceerd in een productiehal in het Brabantse Reusel. Deze zes Sparters zullen in aspergeseizoen 2021 in Nederland en Duitsland gaan oogsten. In de jaren daarna wil Cerescon de productie geleidelijk opschalen om zo in vijf jaar tijd 150 machines per jaar commercieel te produceren. Van Vinken gaf desgevraagd aan dat de aanschafprijs van de Sparter rond de 3,5 - 4 ton ligt. "Maar het is net als met een auto, hoe meer toeters en bellen, hoe hoger de prijs." 

Voor meer informatie:
Cerescon 
+31 (0)40 200 1041
info@cerescon.com  
www.cerescon.com  

Martens Asperges
+31(0)478-692822
info@martensasperges.nl
www.martensasperges.nl 

Teboza
+31 (0)77 307 14 44 
info@teboza.nl
www.teboza.nl 

Publicatiedatum: