Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht 15-28 februari

Venijn in februari-staart: Rusland valt Oekraïne binnen en surseance van betaling Levarht


"De nieuwe protectionistische maatregelen van de Wit-Russische autoriteiten hebben grote gevolgen voor de markt van Belgische klasse II peren." Dit vertelt Dominiek Noppe van Vergro. Sinds de eerste helft van februari stonden er honderden vrachtwagens met Europese goederen vast aan de Wit-Russische grens, waaronder vele met Conference-peren uit België. 

Op 15 februari is transportondernemer Jan van Arendonk uit Herwijnen overleden. Jan is 58 jaar geworden. De firma van Arendonk ging in 1992 als tuinbouwbedrijf van start. Naast vollegrondsgroenten voorzag de kwekerij de toenmalige Veiling Utrecht van aardbeien en paprika's uit de kas. Toen beschikten de familie Jan en Wim van Arendonk al over een vrachtwagen. Van lieverlee verzorgden de broers steeds vaker het vervoer van collega-telers en na verloop van tijd besloten de broers de kwekerij vaarwel te zeggen en zich volledig op het transport te richten. Transportbedrijf Jan van Arendonk verzorgde het vervoer voor diverse fruittelers en handelsbedrijven.

Een stevige zongele appel met een fris zoetzuur aroma die het meest in de buurt komt van de Elstar, dat is de Sonnenglanz® van Boer Gijs, de nieuwe handelsnaam en boomgaardwinkel van Fruitbedrijf Jongerius.


Eind vorig jaar is Exsa Europe gestart met een aparte zachtfruittak, genaamd Exsa Berries. Laurens Snijders, gepokt en gemazeld in de zachtfrutbusiness is aangetrokken om deze aparte BV op te zetten. Inmiddels worden de eerste producten onder het eigen label van Exsa Berries in de markt gezet.

Op 15 februari is Ben Sprenkeling overleden, medevennoot van het voormalige Sprenkeling Transport in Egmond aan den Hoef. Ben is 62 jaar geworden.


Met ingang van 1 maart zullen Wim van der Staay en Joop Vernooij toetreden tot de groepsdirectie van Staay Food Group. Hiermee wordt de verjongingsslag die vorig jaar is ingezet nu verder vormgegeven.


Nieuws wat een maand later in een heel ander daglicht kwam te staan. Nadat de export naar Wit-Rusland door de importboycot stil kwam te liggen, zocht het jonge exportbedrijf GAAST het afgelopen jaar voornamelijk haar heil bij andere Oost-Europese klanten, voornamelijk groothandels in Oekraïne en Moldavië. Ondanks de politieke onrust blijft de export volgens Sergey Geraskin, die al jarenlang in de Nederlandse AGF-export werkt, goed doorlopen

Tijdens de eerste negen maanden van het jaar steeg Greenyard’s omzet uit voortgezette activiteiten (op like-for-like basis) met +1,2% ten opzichte van de eerste negen maanden van vorig jaar. Het bedrijf behaalde in de eerste drie kwartalen van het boekjaar 21/22 een omzet van € 3.206,9m.


Met ingang van 1 maart 2022 nam Limgroup de activiteiten van Aspavanza over. Tevens komt vanaf die datum ook de oprichter van Aspavanza, Ton Smolders, in dienst bij Limgroup. Ton Smolders is geen onbekende in de aspergewereld.  Ruim 30 jaar is Smolders actief in de internationale wereld van de teelt van asperges. Met deze overname en start van Smolders bij Limgroup versterkt Limgroup haar internationale positie op de markt van asperges.

Opnieuw fusienieuws in België. De Raden van Bestuur van zowel BelOrta als BFV hebben gisteren, woensdag 23 februari, goedkeuring verleend aan een intentieverklaring met het oog op een intensere samenwerking en integratie. 

Op 24 februari werd Europa wakker met het nieuws van de Russische inval in Oekraïne. In een ongekend snelle ontwikkeling is de dreigende situatie nu geëscaleerd naar een militair conflict. Naast spanningen, onzekerheden en persoonlijk leed in Oost-Europa, wordt ook duidelijk dat invloeden van de situatie gevoeld zullen worden in West-Europa en worden al verschepingen opgeschort. "We hebben veel contact met onze klanten in Oekraïne. Het is onzekerheid troef", stelt AGF-exporteur Lennart van den Heuvel van Hoofdman Roodzant. 

De Rechtbank Amsterdam heeft surseance van betaling verleend aan J.M. Levarht & Zonen B.V. (Levarht). Als bewindvoerder is benoemd mr. M.R. van Zanten van CMS Derks Star Busmann. Samen met de bewindvoerder zal onderzocht worden of voortzetting  van de bedrijfsactiviteiten tot de mogelijkheden behoort. De werkzaamheden van Levarht worden in de tussenliggende periode zoveel mogelijk voortgezet. In een verklaring stelt Levarht dat het bedrijf vorig jaar door de implementatie van een nieuw automatiseringssysteem enkele maanden geen zicht had op het financiële resultaat. "We hebben toen voor het eerst in jaren verlies gedraaid, alleen is dat meteen heel erg misgegaan."