Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanningen en onzekerheden door militaire inval in Oekraïne

Tholen - Vanmorgen werd Europa wakker met het nieuws van de Russische inval in Oekraïne. In een ongekend snelle ontwikkeling is de dreigende situatie nu geëscaleerd naar een militair conflict. Naast spanningen, onzekerheden en persoonlijk leed in Oost-Europa, wordt ook duidelijk dat invloeden van de situatie gevoeld zullen worden in West-Europa en worden al verschepingen opgeschort. "We hebben veel contact met onze klanten in Oekraïne. Het is onzekerheid troef", stelt AGF-exporteur Lennart van den Heuvel van Hoofdman Roodzant. "Bovenal is er nu rust geboden en zullen we moeten  afwachten hoe zich het ontwikkelt. We schorten nu wel een aantal ladingen op."

Transport
Het valt te verwachten dat het transport van en naar Oekraïne te lijden zal hebben onder de situatie. Zo heeft Rusland de commerciële scheepvaart in de Zee van Azov stilgelegd. De noordelijke oever van de Zee van Azov is Oekraïens en de binnenzee is met een zeestraat verbonden met de Zwarte Zee. En Transport en Logistiek Nederland meldt op haar website dat het ministerie van Buitenlandse Zaken voor heel Oekraïne een negatief reisadvies afgeeft.

Hardfruit uit China
Het conflict heeft ook al tot verschuivingen in de handelsstromen geleid. Gisteren maakte Rusland bekend dat het voor het eerst sinds 2019 de grenzen opent voor Chinese appelen en peren. Volgens USDA cijfers over 2017/2018 was China in het verleden in Ruslands derde grootste leverancier van appelen en peren.

Geen veranderingen
Van en naar andere Oost-Europese landen die Oekraïne omringen lijken er voorlopig geen wijzigingen. Hoewel Mandersloot’s Expeditiebedrijf, gevestigd in Scherpenzeel, geen transporten verzorgt richting Oekraïne, is het bedrijf wel actief in Oost-Europa en ziet Commercial Group Manager Willem van Leuveren dat de spanning en de onzekerheid in buurlanden als Roemenië en Polen toenemen. Qua transport merkt hij echter vooralsnog richting Oost-Europa geen veranderingen.