Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fruitbedrijf Jongerius heeft voert gele appel op Nederlandse markt

“Smaak van kanariegele Sonnenglanz-appel komt nog het dichtste bij de Elstar"

Tholen - Een stevige zongele appel met een fris zoetzuur aroma die het meest in de buurt komt van de Elstar, dat is de Sonnenglanz® van Boer Gijs, de nieuwe handelsnaam en boomgaardwinkel van Fruitbedrijf Jongerius. "Deze van oorsprong Duitse appel doet zijn naam eer aan. Hij springt er echt uit met zijn mooie, gele glans en schittert daardoor als een zonnetje in de boom en in het schap. Vorig jaar hebben we de eerste Sonnenglanz in de eigen boomgaardwinkel verkocht. Het was fascinerend om te zien dat veel klanten juist voor de Sonnenglanz terugkwamen. Dit gaf de aanzet om door te gaan", aldus de jonge gebroeders Pierre en Norbert Jongerius die het fruitbedrijf overnemen.


De Sonnenglanz aan de boom met rechts Pierre en Norbert

Jongerius heeft op dit moment 1,5 hectare van deze gele appel staan, goed voor een volume van zo'n 8.000 kilo in het eerste groeijaar. Voor komend seizoen mikken ze op een aanbod van zo'n 40.000 kilo. "We kwamen voor dit ras in contact met de veredelaar, dr. Neumüller. Hij is eigenaar van het Bayerische Obstzentrum. Samen met de heer Neumüller proberen wij de Nederlandse appelmarkt te veroveren met de Sonnenglanz", vertellen de fruittelers.

"We telen meer fruitrassen, zoals Pinova, Elstar, Goudreinet, Wellant, Delcorf, Conference en de Gräfin Gepa peer, maar we vonden het een uitdaging om bij deze appel de afzet in eigen hand te houden en als teler zelf de baas te blijven over de afzet van het product. We zijn selectief in de afzet en kiezen echt voor klanten die de meerwaarde van deze appel zien. De appel hebben we bij verschillende partijen aan de man gebracht, zowel bij retailers als bij handelaren. Door zelf actief aandacht te besteden bij elke klant leren we waar de appel het best tot zijn recht komt", aldus de broers. "Dit doen we door zelf bij de handelaar of retailer de appel aan te prijzen bij klanten. Voor de toekomst denken wij eraan om zelf een telersvereniging op te richten voor de Sonnenglanz appel."


Pierre Jongerius met de Sonnenglanz bij een retailer

De herkenbare gele kleur is niet direct terug te zien tijdens de eerste groeimaanden. Er treedt zelfs een rode gloed op tijdens de groei, die later volledig wegtrekt. De appel is zeer productief en wordt diverse malen doorgeplukt. Het pluktijdstip is rond het einde van september en begin oktober.  "De consument moet deze appel echt leren eten. Bij een gele appel verwachten mensen snel een dooie Golden Delicious, maar de Sonnenglanz heeft een zoet en friszuur smaakprofiel en de smaak komt het dichtste bij de Elstar. Dit wordt bevestigd door de zuurgraad van gemiddeld 7 g/l en een brix van rond 14%, maar met een hogere hardheid."

"De eerste bite van deze appel is stevig en zelfs na een tijd buiten de geconditioneerde omgeving, behoudt de appel deze stevigheid. Ideaal voor alle marktpartijen. Bovendien heeft deze appel een goed uitstalleven en wordt de appel niet bruin na aansnijden, dankzij de hogere concentratie anti-oxidanten. Daar houdt het nog niet bij op, want ook mensen met een milde appelallergie kunnen deze appel eten. Daarnaast is het appelsap van de fabrieksappelen uniek in zijn smaak en kan dit ook gedronken worden door mensen met een milde appelallergie."

Voor meer informatie:
Pierre en Norbert Jongerius
Mts. Fruitbedrijf Jongerius
Waijensedijk 19
3992 LN Houten
+31 (0)6 1386 4131
[email protected] 
www.boergijs.nl