Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dominiek Noppe, Vergro:

"Wit-Russische blokkade Belgische peren heeft grote gevolgen voor de markt"

Tholen - "De nieuwe protectionistische maatregelen van de Wit-Russische autoriteiten hebben grote gevolgen voor de markt van Belgische klasse II peren." Dit vertelt Dominiek Noppe van Vergro. Sinds vorige week staan er honderden vrachtwagens met Europese goederen vast aan de Wit-Russische grens, waaronder vele met Conference-peren uit België. 

"We wachten met een bang hart af wat er terugkomt. Vorige week verwachtten onze klanten nog dat alles wel weer terug zou keren naar normaal, maar nu wordt toch ingezien dat dit niet het geval is. Hierdoor worden oplossingen elders gezocht." Omdat de vrachtwagens door klanten zijn geladen, heeft de handelaar weinig zicht op welke wagens er overgebracht zijn, elders gebracht of terug zullen keren. "Elke dag dat de vrachtwagens aan de grens staan, lopen de kosten voor onze klanten op."

De Wit-Russische sluiting van de grens voor groenten en fruit uit Europa kwam als een verrassing voor Dominiek. "Het plaatje voor de peren zag er eigenlijk perfect uit, want op het moment van laden was er ontzettend veel vraag naar het fruit."

De handelsboycot is een tegenreactie van de Wit-Russische president Loekasjenko, vertelt Hilde Vautmans aan het Belgisch radio 1.  Europese landen zijn 6 maanden niet welkom met hun groenten en fruit. Het treft België, als 3de grootste exporteur, uitermate hard.

De klasse II peren beslaan 30 procent van de Belgische oogst. Een aandeel waar op dit moment weinig oplossingen voor zijn, want de Europese markt is verzadigd. "Uiteindelijk zal de markt altijd wel zijn weg vinden, maar vanwege het overaanbod zal de prijs wel sterk dalen. Als de prijs dan laag genoeg is, zal er wel een partij instappen. We konden de klasse II peren echter verkopen voor 10 cent onder klasse I, maar inmiddels is dit naar 40 cent eronder gegaan. Ik vrees dat het ook effect heeft op de prijzen van de palloxverkoop, waardoor we met partijen Belgische peren in pallox nog met moeite 50 cent halen", legt Dominiek uit.

Bij terugkomst van de wagens zal het bedrijf de kwaliteit van de peren controleren. "Hoe langer ze onderweg zijn, hoe slechter het is voor de kwaliteit. We zullen moeten kijken of ze nog voldoen aan onze normen en zoeken naar lijntjes om de peren nog weg te krijgen."

De rest van het seizoen ziet Dominiek somber in. "Als in de komende 2 weken de wagens allemaal terug zijn, zal de markt wel weer stabiliseren. Planners gaan er rekening mee houden dat het niet meer naar Wit-Rusland kan en gaan oplossingen elders zoeken. De prijs zal hier echter niet van herstellen, vrees ik. Bovendien verliezen we een belangrijke afzetmarkt." 

Voor meer informatie:
Dominiek Noppe
Vergro
Kleine Roeselarestraat 5
8760 Meulebeke, België
+32 051 48 90 76
[email protected]       
www.vergro.com