De sector kon er niet omheen dat Jac van den Oord Potatoes dit jaar haar eeuwfeest viert. Hoogtepunt was het feest op 17 november in Ammerzoden. In een De Wereld Draait Door-achtige setting lieten diverse tafelgasten hun licht schijnen over het succes van het bedrijf en de aardappel waar directeur Leon van den Oord vooral een ode gaf aan de aardappel.

Eosta, importeur en distributeur van biologische groenten en fruit, won in Wenen de European Business Award for the Environment (EBAE) gewonnen. De competitie is bedoeld voor bedrijven die innovatie en duurzaamheid op een succesvolle manier combineren. De prijs werd toegekend door de Europese Commissie. De inspanningen van Eosta op het gebied van True Cost Accounting speelden een belangrijke rol bij toekenning van de prijs.

De Interpoma in het Italiaanse Bolzano blijken rassen die tot voor enkele jaren alleen curiositeiten leken te zijn, zoals appelen met rood vruchtvlees, nu hun eigen marketingruimte te vinden.

Het NAC stadion in Breda vormde dit jaar het decor van de AGF Kennis(sen)dag. Proberen de gereserveerde parkeerplaats van de wereldkampioen kickboksen in te pikken, is niet verstandig. Dat merkte ook Bauke Derks van MK Food er. 300 AGF’ers verzamelden zich die dag om te luisteren naar Rico Verhoeven, die zich met een stevige linkse en rechtse een weg naar de wereldtop bokste en Marc Deij (Nielsen), die uit een grote stapel kassabonnetjes de laatste retailtrends distilleert.

Het eerste half jaar kreeg Greenyard aardige klappen te incasseren: droogte, een Listeria-uitbraak en aanhoudende druk op de markt werken door in de resultaten. De multinational presenteerde gisteren de cijfers over de eerste zes maanden van het boekjaar (eindigend op 30 september). Greenyard zag de omzet in beide segmenten (Fresh en Long Fresh) dalen. Ook het nettoresultaat eindigde in de rode cijfers.

Na de presentatie van de kwartaalcijfers van Dole eerder deze week daalde het aandeel Total Produce (45% eigenaar van Dole) met 1,3%. Dole Foods rapporteerde een daling van 4,37 miljoen euro in de kwartaalomzet. Ook het EBITDA kwam lager uit: 40 miljoen euro dit jaar tegen 44 miljoen euro een jaar eerder.

Aberdeen Standard European Logistics Income PLC heeft bekend gemaakt dat het voor €29,3 miljoen een nieuw te bouwen distributiecentrum in Zeewolde heeft aangekocht. Daarnaast meldt de investeerder dat het voor €33 miljoen ook een bestaand cross-dock distributiecentrum in Waddinxveen heeft gekocht. 

In Beijing werd de China International Fruit and Vegetable Exposition gehouden. Tijdens de beurs werd een aantal bijzondere producten gepresenteerd, zoals een opvallend appelras met rood vruchtvlees van Boaxing Fruit Farmer Agricultural Development dat de aandacht van veel bezoekers wist te trekken.  

Voor de tweede keer dit jaar roept het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) alle inwoners van de VS op om al hun romaine sla weg te gooien. Dit in verband met een E.coli-uitbraak waarvan de oorsprong onbekend is. 

Samenwerken omdat dat Europese subsidies oplevert, is geen vruchtbare grond bleek op het 13e ICOP congres. Maar samenwerken omdat dat uiteindelijk beter is voor telers, is wel de manier om te professionaliseren en toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden. Nederland was gastland voor het 13e Internationale Congres van Producenten Organisaties voor groenten en fruit (ICOP) dat gehouden werd op de SS Rotterdam.

Na jarenlang in de Nederlandse AGF-sector te hebben gewerkt, is Wim van der Burgh deze maand de oceaan overgestoken om aan de slag te gaan bij de Canadese kasgroentengigant Mucci Farms. In oktober werd zijn immigratie-aanvraag goedgekeurd door de Canadese regering en werd het mogelijk om bij Mucci Farms aan de slag te gaan.

Gele hesjes blokkeren al dagenlang de Franse wegen. Voor de AGF-sector ziet de situatie er grimmig uit. Vanaf het begin van de week stijgen voorraden en worden producten niet langer aan winkels geleverd wat het risico op het weggooien van AGF vergroot.

Zaterdagavond 24 november is Joelek Goldfinger na een kort ziekbed op 73-jarige leeftijd overleden. Joelek was de medeoprichter van de firma Reingold die op 1 april 1974 van start ging en actief was in de import van overzees fruit voor de Europese markt. 

De ExpoSE in het Duitse Karlsruhe trok ook dit jaar weer veel publiek uit binnen- en buitenland. Naast de vele Duitse en Nederlandse standhouders waren onder meer Zuid- en Oost-Europa goed vertegenwoordigd op de aardbeien- en aspergebeurs. 

Belgapom hield aan de vooravond van de Interpom Primeurs het tweejaarlijkse Belgapom feest. waar diverse standhouders met familie uit heel de aardappelsector aanwezig waren.

Op de beurs stonden 328 exposanten uit 15 verschillende landen en 19.508  bezoekers uit 49 verschillende landen hebben de beurs bezocht. De beurs is AGF gericht, maar de aardappelsector was het best vertegenwoordigd. 

Groente & fruitbewerker Heemskerk fresh & easy heeft overeenstemming met de buurman bereikt om zijn pand over te nemen. De reden voor deze aankoop is de aanhoudende groei van het Rijnsburgse bedrijf. Met het pand heeft Heemskerk 9.000 m2 extra bedrijfsruimte tot haar beschikking. 

Woensdag 21 november heeft de rechtbank van Rotterdam 2Organics uit Poeldijk failliet verklaard. Het bedrijf, dat in 2006 werd opgericht en in 2016 verhuisde naar een pand op ABC Westland in Poeldijk leverde een breed scala aan biologische AGF-producten aan verpakkers voor supermarkten en re-exporteurs in binnen- en buitenland. Een doorstart is volgens Michiel en Robert niet aan de orde.

Op het 25-jarig jubileum Transportcentrum Westland memoreerde voorzitter Aris van Daalen de totstandkoming van het agrologistieke bedrijventerrein en het proces dat hieraan vooraf is gegaan. Met alle infrastructuur in eigen beheer is Transportcentrum Westland een vrijwel unieke plaats om als logistiek bedrijf gevestigd te zijn. 

Hollander Barendrecht lanceert de start-up Fresh Fulfilment als antwoord op nieuwe ontwikkelingen in food E-commerce en versretail. De zelfstandige zusteronderneming biedt ruimte voor innovatie en experiment, terwijl Hollander Barendrecht zich volledig kan richten op de doorontwikkeling van haar huidige klantrelatie.

Philip Limvers vertrekt als CFO bij The Greenery. De bestuurder heeft de Raad van Commissarissen laten weten dat hij na afloop van zijn contract The Greenery verlaat. Sinds zijn benoeming in februari 2015 heeft Philip Limvers een belangrijke rol gespeeld bij de financiële herstructurering van The Greenery, de daaropvolgende herfinanciering en de vernieuwing van de logistieke infrastructuur.