Dalende prijzen, geblokkeerde vrachtwagens en stijgende voorraden

"AGF getroffen door staking"

Vandaag is voor de zesde dag op rij veel geel op de Franse wegen te zien. Voor de AGF-sector ziet de situatie er grimmig uit. Vanaf het begin van de week stijgen voorraden en worden producten niet langer aan winkels geleverd wat het risico op het weggooien van AGF vergroot.

Ribambelle is gespecialiseerd in groenten als witlof en kool. Jean-Pierre Dalle noemt de situatie zorgwekkend. "Alle producten worden door de staking getroffen. Doordat er geen vervoer is, stijgen de voorraden van prei, witlof en andere groenten in heel Frankrijk."

Geblokkeerde vrachtwagens

"Maandag vertrok er niets vanuit het noorden van het land naar de rest van Frankrijk en Europa. Op dinsdag gingen een aantal vrachtwagens de weg op, maar die werden in het zuidoosten en zuidwesten geblokkeerd. Ze zijn nog niet terug. Daardoor zijn er in het noorden niet veel vrachtwagens die witlof op kunnen pikken. Woensdagochtend werden veel winkels niet bevoorraad. Nu kan in vergelijking met een normale dag de helft van de producten weg."

Voorraden telers stijgen

Ondertussen gaat de teelt van witlof onverminderd voort. "De voorraden van telers nemen sinds maandag/dinsdag toe. Dat is voor 72 uur geen probleem. Daarna neemt de kwaliteit af. De eerste bladeren worden bruin. Het is voor ons dus een groot probleem."

Normaliter werken witloftelers 5 dagen per week. Ribambelle heeft z'n telers gevraagd deze week 3,5 dag te werken en volgende week, wanneer de staking voorbij is, 6 dagen. "We proberen de teelt te verschuiven om volgende week verse producten te kunnen afzetten. We kunnen de oogst met 48 uur vertragen, maar langer niet. Als witlof 23 dagen of meer groeit i.p.v. 21 dagen, dan steekt de bloem boven de plant uit."

Tekort aan AGF in winkels

"In winkels is een tekort aan alle AGF. Veel winkels zijn sinds zaterdag niet meer bevoorraad. Groothandels in de iets kleinere steden kunnen kleine wagens inzetten om wat te leveren maar de centrale verkoopdiensten kunnen winkels in minstens 20% van Frankrijk niet bereiken."

Dalende prijzen

Vorige week was de witlofmarkt goed, met een prima dynamiek. "We zagen goede vooruitzichten. Sinds vrijdag werd de situatie gecompliceerd. De prijzen daalden. Onze telers krijgen € 1,45 in Frankrijk; bijna 1 euro minder dan onze Belgische en Nederlandse vrienden, omdat alles geblokkeerd is. De producten blijven te lang bij de telers, de vervoerders en bedrijven als wij... We kunnen de teler niet 2 euro betalen wanneer we de producten voor 1 euro over drie dagen verkopen, omdat die producten dan niet meer verkoopbaar is."

Ribambelle ziet het somber in. "Ze kondigen serieuze blokkades aan voor vrijdag en zaterdag, die maar enkele transporten toestaan. We proberen AGF te verladen. 15% van wat hier vrijdag wegging is nog niet afgeleverd. De meeste vrachtwagens staan vast rond Toulouse, Bordeaux, Perpignan en Agen."

Volgens Jean-Pierre zijn er nu steeds meer mensen die niet meer meedoen met de acties. "In eerste instantie was het op zaterdag nog wel leuk om mee te doen. Maandag konden veel mensen niet naar hun werk. Dinsdag hetzelfde. De omzet blijft dalen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.