Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ode aan de aardappel tijdens eeuwfeest Jac van den Oord Potatoes

Tholen - Enkele honderden gasten waren zaterdagavond 17 november in Ammerzoden present om het eeuwfeest met Jac van den Oord Potatoes te vieren. In een De Wereld Draait Door-achtige setting lieten diverse tafelgasten hun licht schijnen over het succes van het bedrijf en de aardappel.


De auteurs van het jubileumboek en de Aardappelmeisjes aan tafel

Want directeur Leon van den Oord gaf vooral een ode aan de aardappel toen hem gevraagd werd hoe een bedrijf een jubileum als dit kan halen. "Veel factoren zijn van belang zoals een vooruitziende blik, de capaciteit om je aan te passen aan de tijdsgeest, doorzettingsvermogen, vertrouwen van klanten, leveranciers en medewerkers, ondernemerschap en zeker ook een portie geluk. Zaken waarvoor de generaties voor mij zeker oog en gevoel hadden. Maar het belangrijkst is toch het product! Want met een aardappel heb je een oerdegelijk en gezond voedingsmiddel in huis, dat zich al honderden jaren bewijst en dat zeker in moeilijke tijden zijn waarde heeft bewezen. Door dat product mogen we ons jubileum vieren."


Leon overhandigt het eerste jubileumboek aan zijn moeder

Uiteraard kan een 100-jarig jubileum niet zonder jubileumboek en tijdens de feestavond werd het door Janneke Hobo en Henk de Koning beschreven reis door de eeuw officieel overhandigd aan Annie van den Oord, de moeder van Leon en de vrouw van de vorig jaar overleden Jac van den Oord. Het boek beschrijft het ondernemerschap van vier generaties Van den Oord en laat het verhaal van de aardappel in de voorbije 100 jaar zien met als toetje een uniek recept voor elke periode uit de geschiedenis. Natuurlijk waren ook De Aardappelmeisjes present. Britt en Lynn namen in een veertiental series bezoekers via AGF.nl en social media mee in een vlogreis door de aardappel. "We zitten nu op vlog 98", lieten de meisjes weten.


Bestuursleden voor de Samenloop voor Hoop en burgemeester en ambassadeur Van Kooten (links) van Maasdriel

Ook voorzitter Gerard Backx en directeur Dick Hylkema van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) kwamen het podium op. Zij spraken over het belang van de Nederlandse aardappelen, de activiteiten om markttoegang te verkrijgen en te behouden en de inspanningen om de aardappel positief in beeld te krijgen. Dick prees Leon van den Oord als één van de actiefste leden op dit terrein. Dat de aardappel over 100 jaar nog een belangrijke plaats in de keuken inneemt staat voor de heren als een paal boven water. "De aardappel is een heuse vitaminepil, die is over 100 jaar ook nog nodig", aldus Gerard. Dat beaamde Leon. "In Nederland eten de consumenten gemiddeld nog zo'n drie keer per week aardappelen. Dat moeten we zo zien te houden, maar elders, zoals in Azië en Afrika groeit de consumptie fors."


Drukte van belang

De maatschappelijke betrokkenheid van Jac van den Oord Potatoes bleek onder meer uit de Bommelerwaardse Samenloop voor Hoop, waar Leon naast sponsoring ook de nodige tijd investeert. Tijdens de feestavond werd alvast de datum voor de volgende editie bekendgemaakt: op 6 en 7 juni 2020. "Ik vind het prachtig om te zien dat alle kernen met al die verschillende culturen in de Bommelerwaard prima samen blijken te gaan. De strijd tegen kanker is er één die gevoerd moet blijven worden", aldus Leon.


Overhandiging cheque aan Roel Schreij

Ook de visueel beperkte Roel Scheij was samen met voormalig prof Erik Dekker gast aan tafel. Deze jongen uit Hedel heeft als doel om de paralympische spelen te halen op de tandemfiets. Leon is één van de renners die met Roel rijdt en overhandigde 'Tandemteam ElToro tijdens de avond ook cheque van 2.500 euro om hem te helpen zijn doel waar te maken.

Tot slot was het oudgediende Jo Bergman die als tafelgast een mooi eerbetoon kreeg. Jo werkt sinds 1976 bij Jac van den Oord Potatoes en heeft in die jaren heel wat zakken met aardappelen op zijn schouder gehad. Hij is inmiddels tien jaar met pensioen, maar nog elke week helpt hij twee halve dagen in de productie. En hij liet aan de aanwezigen zien dat hij aan anekdotes over die 41 jaar wel een avondvullend programma zou kunnen verzorgen.


Leon en Sophie met hun twee dochters

Tot slot zong dochter Julia nog een prachtig lied, waarna de voetjes van de vloer konden en het nog lang gezellig bleef in Ammerzoden.