De nieuwe Raad van Bestuur van BelOrta heeft donderdag 31 mei, een week na de Algemene Vergadering met Bestuursverkiezingen, Dirk Bertels verkozen als voorzitter. Dirk Bertels volgt Leo Baestaens op en wordt bijgestaan door ondervoorzitters Didier Algoet, Francis Puttemans en Danny Raskin.

Total Produce bevestigt dat de groep dit jaar inzet op groei op vergelijkbare basis, zonder impact van de Dole overname. De groeiverwachtingen van de groep zijn onveranderd. Het eerste half jaar wordt de groei wel beperkt door ongewoon weer en wisselkoerseffecten.

In 2017 bedroeg de globale productomzet van alle bij het VBT aangesloten veilingen € 944,1 miljoen. Dit betekent een lichte stijging ten opzichte van 2015 (+1,9%) en 2014 (+2,4%). De omzet van alle groenten tezamen was in 2017 vrijwel gelijkaardig aan deze in 2016. Er werd een minieme stijging van minder dan 1% genoteerd. In de fruitsector steeg de omzet in 2017 met 3,6% tegenover 2016.


Klokkopers Lei Mattheijssen en Joep Beunen werden vanochtend door ZON-directeur Michiel F. van Ginkel verrast met een fles wijn en een kort woordje, omdat ze beiden dit jaar 50 jaar aan de klok kopen. 'Een halve eeuw, ik was zelf vier jaar toen jullie hier al aan de klok kochten', zei de ZON-directeur. Een memorabel feit en vanwege dit bijzondere jubileum was er Limburgse vlaai voor alle klokkopers. 

De Belgische groenten- en fruitgroep Greenyard heeft het gebroken boekjaar 2017-2018 op 31 maart afgesloten met een omzet van 4,17 miljard euro. Dat betekent een daling van 1,7% in vergelijking tot het voorgaande boekjaar. De brutobedrijfswinst (REBITDA) zakte met 3,8% tot 140,2 miljoen euro. De nettowinst bedraagt 3,4 miljoen euro tegenover 700.000 euro over boekjaar 2016/2017. 

De Belgische exporteur Vergro heeft een intentieverklaring getekend tot overname van het nabijgelegen D&G Fruit. Dat bevestigt directeur Dominiek Noppe desgevraagd. Vergro viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Vorig jaar nam het bedrijf DVL bvba uit Sint-Katelijne-Waver al over.

Donderdag 7 juni was de beursdag van de London Produce Show. De beurs werd wederom gehouden in het luxe Grosvenor House hotel tegenover Hyde Park. Het hotel was gevuld met bezoekers van de beurs en met name in de ochtend was het druk in de beurshal met standhouders en bezoekers. Het event duurde drie dagen en heeft naast een beursdag verschillende activiteiten zoals diverse seminars en tours door Londen (retail, productie, groothandel en food service). Dit jaar is het vijfde jaar dat de London Produce Show wordt gehouden.

Pink Lady heeft in het seizoen 2017-2018 de leidende positie van het merk in alle Europese markten kunnen verstevigen in een bijzondere marktcontext. In het appelseizoen 2107-2018 heeft Pink Lady de groei voortgezet in alle Europese markten en een goede vooruitgang behouden voor de andere bestemmingen met een groot ontwikkelingspotentieel. 

Bij HillFresh in Barendrecht hebben oprichters Leo van den Heuvel en Pieter de Jong hun aandelen aangeboden. Dat meldt laatstgenoemde desgevraagd. Hij verwijst door naar Hans van den Heuvel, maar die geeft aan dat hij hier niets over te vertellen heeft. Pieter de Jong is vanaf de start in 2007 directeur van HillFresh, Leo van den Heuvel zat tot vorig jaar in de directie en maakte toen de overstap naar de commercie.


Fall Creek uit de Verenigde Staten heeft het Nederlandse Driesvenplant overgenomen. Hiermee versterkt Fall Creek haar positie in de blauwebessenteelt in Noord- en Oost-Europa. Fall Creek is op het Europese continent al actief met veredelingsprogramma's voor met name de Zuid-Europese landen.


Zaterdag 16 juni werd het 20 jarig bestaan- en de afronding van de nieuwbouw bij Waterman Onions groots gevierd met een open dag. Rond de 3000 mensen namen de kans waar om een kijkje in de keuken te nemen. 

De Boerenbond-woordvoerder Luc Vanoirbeek volgt op 1 oktober Philippe Appeltans op als secretaris-generaal van VBT. Appeltans maakt deze zomer de overstap naar BelOrta, waar hij Filip Fontaine opvolgt als algemeen directeur. Vanoirbeek is 32 jaar werkzaam en minder dan 1 jaar woordvoerder geweest bij Boerenbond. 

Bij verpakkingsbedrijf Leo de Kock uit Purmerend, dochteronderneming van Agrico B.V., is Jan Bijleveld benoemd als nieuwe directeur. De heer Bijleveld volgt hiermee Claris ten Napel op die het bedrijf ruim 24 jaar heeft geleid.  


De eerste editie van VEG., het Vak Event Groente & Fruit helden is donderdagavond 21 juni groentenrijk afgesloten met een barbecue met uitsluitend groenten en fruit, muzikale klanken van violiste, dj en producer Katya Gabeli. De organisatie kijkt terug op twee kleurrijke dagen in de RDM Onderzeebootloods in Rotterdam vol inspiratie vanuit uiteenlopende invalshoeken.

De Algemene Ledenvergadering van de NFO heeft Gerard van den Anker uit Hedel benoemd tot voorzitter van de NFO. Gerard van den Anker (46) is fruitteler; daarnaast was hij gedurende twaalf jaar wethouder en locoburgemeester van de gemeente Maasdriel (tussen 2002 en begin juni dit jaar). Als wethouder was hij onder andere verantwoordelijk voor de portefeuille ruimtelijke ordening.


Vrijdag 22 juni mocht afzet-coöperatie VLAM 25 kaarsjes uitblazen. In het seminar dat gehouden werd stond het woord 'passie/goesting' centraal. De minister van landbouw Joke Schauvliege opende het seminar met een korte terugblik op de geschiedenis van VLAM. "VLAM zet al 25 jaar in op de export van het Vlaamse product. Het verhaal van VLAM is een succesverhaal en dat is te danken aan iedereen in de agrosector." 


25 juni vierde Frutas Luna haar 10-jarig jubileum. Na dertien jaar voor een grote Spaanse exporteur gewerkt te hebben, was Kees Havenaar klaar om voor zichzelf te beginnen. "We merkten ook dat er vraag kwam naar een extra service, naar iemand die zich echt inzet en op zoek gaat om de beste kwaliteit van de juiste teler op de juiste plek te krijgen. Een extra controle voor de klant en tegelijkertijd hulp aan de teler om aan die behoefte van de klant te voldoen.

Na respectievelijk 33 en 29 jaar hebben Jacky en Alex de Bruijn besloten om per 1 juli 2018 hun carrière te beëindigen. Hiermee zullen per die datum ook hun werkzaamheden voor AGRO Merchants Westland worden beëindigd. Dat meldt het bedrijf in een brief aan haar klanten en relaties. 

Per 1 juli 2018 zullen Prominent en de Mondial Group samen de toekomst in gaan. Beide partijen zijn gespecialiseerd in de teelt van tomaten en hebben eenzelfde visie op verkoop en samenwerking.