Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verschillende verklaringen uitgegeven over de E.coli-uitbraak

Advies in VS: eet geen romaine sla

In de Verenigde Staten hebben consumenten het advies gekregen om geen romaine sla te eten. Dit in verband met een E.coli-uitbraak waarvan de oorsprong onbekend is. Er zijn inmiddels meerdere ziektegevallen bekend en om verdere verspreiding te voorkomen, adviseert de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA dan maar alle romaine-sla links te laten liggen. Daarbij gaat het ook om kant en klaar salades en verwerkte romaine sla.  De FDA adviseert verder consumenten om romaine sla die ze thuis zouden hebben liggen, weg te gooien 

Besmetting
Het gaat om een besmetting met een E. coli O157:H7-bacterie. Vooralsnog is er geen herkomst bekend - teler, leverancier, verdeler of merk. 

Toch reageren al verschillende partijen dat zij het niet kunnen zijn. "De oogst van romaine sla in Zuid-Florida gaat begin november van start, dus de teelt in Florida werd nog niet geoogst toen mensen ziek begonnen te worden. Het is echter vreselijk dat mensen ziek zijn geworden en daar maken we ons natuurlijk zorgen om", aldus de FDA, belangenorganisatie uit Florida. 

De FDA voert een traceerbaarheidsonderzoek uit en de Fruit & Groentenvereniging van Florida dringt het agentschap er met klem op aan om de oorzaak van de besmetting zo snel mogelijk te bepalen.

Canada
Ook in Canada krijgen consumenten het advies de sla links te laten liggen. Het Canadese Agentschap voor Volksgezondheid geeft het advies aan mensen in Ontario en Quebec om geen romaine sla te eten, noch gemengde sla die romaine sla bevat tot meer informatie beschikbaar is over de uitbraak en de oorzaak van de besmetting.

Verschillende partijen reageren hierop. Zo legden Bamford Produce en Freshline Foods ook een verklaring af met betrekking tot de E. coli-uitbraak:

Handelsbedrijf Bamford Produce en Freshline Foods willen graag alle consumenten inlichten over een lopend volksgezondheidsonderzoek dat gevolgen heeft voor Ontario en Quebec. "Op dit moment vond geen terughaalactie plaats. We zullen al onze consumenten adviseren en op de hoogte houden indien de situatie wijzigt en verdere actie nodig is.  We stoppen met de distributie totdat er meer informatie beschikbaar is. Dit omvat de volgende producten: Romaine 24 count, Romaine harten, gesneden Romaine, Lentemix/ Mesculin Blend." 

Telersverenigingen
Ook een groep verenigingen van de levensmiddelenindustrie legden een verklaring af met betrekking tot de E. coli-uitbraak:

"Voedselveiligheid is onze hoogste prioriteit. Wij moeten snel handelen om consumenten te beschermen door geen romaine sla meer te verschepen en elk product dat werd verscheept naar kleinhandelaren of restaurants terug te nemen. We scharen ons achter het advies van overheidsinstanties aan consumenten, restaurants en kleinhandelaren om nu geen romaine sla te eten, noch op te dienen of te verkopen." 

"We geloven dat het uit de rekken halen van romaine sla de snelste manier is om de bevoorradingsketen op te ruimen zodat er geen romaine sla meer over blijft die verantwoordelijk zou kunnen zijn voor ziektes en om stevig, overtuigend en duidelijk te kappen met het oogsten en verschepen van romaine sla tot deze uitbraak verklaard wordt voorbij te zijn of de oorzaak van de betrokken teelt achterhaald kan worden. Bovendien roepen we handelaren op om elke uitrusting dat in de laatste weken eventueel gebruikt werd, schoon te maken en gedesinfecteerd om kruisbesmetting van de teelt tijdens de toekomstige oogst, verwerkings- en verdelingsactiviteiten te voorkomen" 

"Niemand wil meer doorgronden hoe deze uitbraken sneller gebeuren dan producenten van bladgroenten. Wij moeten absoluut al het mogelijke doen om terugkerende uitbraken een halt toe te roepen. Dit zijn we verschuldigd aan diegenen wiens leven op tragische wijze werd be├»nvloed door deze uitbraak en aan al onze klanten die op ons vertrouwen om veilige voeding voor hun gezinnen telen." 

Publicatiedatum: