Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht 16-30 september

130 jaar Fyffes, Lidl voor 7e keer Beste in Groente en Fruit en Greenyard moet de broekriem aanhalen

Door de extreme droogte en vooral ook de hoge temperaturen in heel Noordwest-Europa komt de geschatte gemiddelde opbrengst van aardappelen op ongeveer 40 ton per hectare in de 5 belangrijkste aardappellanden. De de aanstaande oogst van consumptieaardappelen zal 18% lager uitvallen dan die van vorig jaar en 8% lager zijn dan het 5-jarig gemiddelde. Ondanks dat het totale areaal consumptieaardappelen de afgelopen 5 jaar met 8,4% is gegroeid. 

Van sappen tot zeewier en een programma vol duurzaamheid en smaak voor de “foodies van Foodlog” bij Schulp Vruchtensappen. Voor de grondstoffen voor de bio sappen moet Schulp uitwijken naar Duitsland.

De beurswaarde van Greenyard krijgt meerdere klappen en de banken de teugels aan. Het bedrijf heeft te veel schulden, dus moet Hein Deprez de broekriem aanhalen, zo luidt de opdracht van aandeelhouders. Aandeelhouders opperden onderdelen die in de etalage gezet kunnen worden. 

Voor het failliete Mooy Logistics hebben overnemende partijen 3,96 miljoen betaald om de ondernemingen van Mooy Logistics in Waddinxveen en Breda (Hazeldonk) te kunnen doorstarten.Schuldeisers van Mooy Logistics hebben ruim 13,5 miljoen euro aan vorderingen ingediend.
 
De Piepershow, een PR stunt van NAO trok veel landelijke aandacht. Chefs Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer serveerden verleidelijke aardappelgerechten in "het verleidelijkste 1-persoonsrestaurant van Nederland." Daarmee gaven ze "de nederige pieper weer de spotlight die het verdient." 

Na 8 jaar bouwen aan en vergroten van de zichtbaarheid vertrekt director Marketing & New Business Development Claas van Os bij Levarht om de commerciële- en marketingactiviteiten over te dragen aan de nieuwe generatie.

Fyffes vierde in september zijn 130-jarig bestaan. Met een jaarlijkse omzet van 1,2 miljard euro verscheept dit bedrijf - waarvan het hoofdkantoor in Dublin is gevestigd - 70 miljoen dozen bananen per jaar en daarnaast ook meloenen, ananas, champignons en nog veel meer. 

Verpakkingsbedrijf Greenpack vierde zijn 10-jarig bestaan van de locatie Maasdijk met een kermis.Onder een mooie zomerzon kon Iedereen genieten van de attracties. Voor jong en oud, voor iedereen was er volop vertier. Het was een geslaagd feest.

 

Horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam kent een stijging op alle fronten. 14264 vak professionals passeerden de toegangspoorten van Gastvrij Rotterdam in Rotterdam Ahoy, een stijging van 12% t.o.v. vorig jaar. Met 450 exposanten en 150 wedstrijden, uitreikingen, proeverijen, masterclasses en demonstraties werden records gebroken. Uiteraard waren er weer veel groenten- en fruitleveranciers aanwezig met nieuwe producten.  

Van 17 tot 20 september was Moskou het toneel voor de jaarlijkse World Food Moscow. Het Belgische VLAM presenteerde zich samen met zes exportbedrijven en veiling BelOrta. Ondanks de gesloten Russische grenzen blijft deze beurs belangrijk voor de deelnemers omdat er veel bezoekers uit de ruime regio aanwezig zijn. Het enige Nederlandse bedrijf dat een serieuze stand had op de beurs is Hoofdman-Roodzant.

Telers uit het Amerikaanse Noord-Carolina leiden hevige verliezen lijden door orkaan Florence, o.a. zijn zoete aardappelen ernstig getroffen

Willem Dijk en Belma zijn in het huwelijksbootje gestapt op 15 september 2018 en voeren die stralende dag ook langs de zaak voor "ambachtelijke foto’s." 


Een interessante reeks aan sprekers presenteerde heikele thema's en ontwikkelingen op het Deutscher Obst und Gemüse Kongress (DOGK) in Düsseldorf. Onder meer de nieuwe regelgeving op het gebied van databescherming, de groeiende vraag naar ready-2-eat-producten evenals de lopende en aanstaande uitdagingen binnen de online-handel kwamen aan bod.

Het lukte Lidl weer, voor de zevende keer - en het tweede jaar op rij - kreeg de discounter van zijn klanten het hoogste rapportcijfer voor de AGF-afdeling. De genomineerde supermarkten bij de categorie groenten en fruit waren Albert Heijn, Lidl en Nettorama. Vorig jaar werd Jan Linders nog uitgeroepen tot de supermarkt met de hoogste waardering in vers. Dit jaar werd ervoor gekozen om alleen nog prijzen uit te reiken per verscategorie en wordt er geen totaalwinnaar meer bekend gemaakt.

Groothandel P.A. van den Oord en Zn vierde het 100 jarig bestaan. In het jaar 1918 begon Piet van den Oord op 18-jarige leeftijd met de aardappelhandel. Hij begon met het huis-aan-huis verkopen van de aardappelen. wat leidde tot het vestigen van een Groothandel aan de Haarstraat in Ammerzoden. In 1965 is de Groothandel P.A. van den Oord & Zn. N.V. opgericht waarin de zonen van Piet, Jacq en Frans van den Oord, samen het bedrijf hebben voortgezet.

Group Achiel De Witte kondigt uitbreiding in Mechelen aan. “In Brussel kunnen we niet meer groeien en daarom gaan we in Mechelen ons logistiek centrum vestigen. Er is op de bestaande logistieke locatie 10 hectare aan grond bijgekocht zodat we verder kunnen uitbreiden”, vertelde Jurgen De Witte van Group Achiel De Witte. Containers van overzee zullen grotendeels in Mechelen aankomen.  

BG Door International start Australische vestiging. Ze introduceerden het nieuws op de Asia Fruit Logistica in Hong Kong. Het nieuwe bedrijf Ecotop Ripening Australia voorziet samen met lokale partners vanuit Melbourne de Australische en Nieuw-Zeelandse markt van moderne rijpkamertechnologie voorzien.

Op 11 september 2018 overleed Rein Osinga op 71 jarige leeftijd. Rein werd in april 1991 voorzitter van het VGT, één van de rechtsvoorgangers van GroentenFruit Huis. In 1993 werd hij tevens voorzitter van het Bedrijfschap voor de Groot- en Tussenhandel in Groenten en Fruit. Deze beide functies heeft hij uitgevoerd tot het ontstaan van Frugi Venta, de rechtsvoorganger van GroentenFruit Huis, tot december 2000.

Interni Film vierde zijn 25-jarig jubileum op Empack in Brussel. Het bedrijf verwerkt diverse flexibele verpakkingsfolies, waaronder BOPP, CPP en PET. 

Adrie van Roest Leusden is met pensioen. Op de vrachtwagen van Roest Leusden BV reed Adrie van Middelaar al 43 jaar.