Special jaaroverzicht juli

Listeriabesmetting Greenyard, droogte en tomatenfusie

Voor de rechtbank van Midden-Nederland is dinsdag 26 juni Titanex BV failliet verklaard. De curator meldt aan Transport Online dat de oorzaak van het faillissement nog wordt onderzocht. De transportactiviteiten van Titanex zijn inmiddels doorgestart door Transtolk uit Maasdijk. Volgens de curator is de intentie dat ongeveer de helft van het personeel mee kan in de doorstart. Het betreft alleen een overname van de activiteiten, niet van het materieel. 

Greenyard neemt initiatief om diepvriesgroenten uit Hongarije terug te roepen omwille van mogelijke listeriabesmetting. In lijn met een beslissing van het Hongaarse Agentschap voor Voedselveiligheid op 29 juni 2018 roept Greenyard alle diepvriesgroenten terug die in zijn fabriek in Hongarije geproduceerd werden tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018. 


Tot ver in het hoge noorden van Europa worden temperaturen boven de 20 graden Celsius genoteerd. Die zonnige dagen gaan echter gepaard met uitblijven van regen en een lage luchtvochtigheid. In verschillende landen in Noordwest-Europa maakt men zich inmiddels zorgen om de droogte. Verder naar het zuiden hebben de telers nergens last of hebben ze juist tegenovergestelde problemen. Hevige hagelbuien beschadigden de oogsten in verschillende landen. 


Wie het terrein van Fresh Park Venlo oprijdt, kan niet om het nieuwe pand van Staay-Van Rijn heen. Het bedrijfspand werd op 1 juni in gebruik genomen en daarmee kwam een langgekoesterde wens in vervulling. "Toen Langfruit en Staay in 2013 samen werden gevoegd, dachten we al dat we snel vol zouden zitten en dat bleek al snel te kloppen", vertelt directeur Ron de Greeff. Het nieuwe bedrijfspand telt 12.000 m2 op een kavel van 25.000 m2. Dit is nagenoeg een verdubbeling ten opzichte van de vorige locatie en biedt ook nog ruimte voor verdere groei. 


Bij Kloosterboer, een op- en overslagbedrijf van onder andere groenten en fruit heeft donderdagmiddag een zeer grote brand gewoed. Twee loodsen aan de Denemarkenweg in Vlissingen-Oost zijn volledig verwoest. Bij de brand is één zwaargewonde gevallen. Volgens Veiligheidsregio Zeeland is tijdens onderhoudswerkzaamheden de brand om 14.15 ontstaan in de meterkast. De brand begon klein en bij aankomst van de hulpdiensten was er nog geen rook te zien. In een korte periode is de situatie sterk veranderd en opeens stond een loods in lichterlaaie waarbij veel rook vrijkwam. 

Donderdag 5 juli kondigden RedStar en Looye Kwekers aan te gaan fuseren. Het is daarmee het nieuws van de week in de Nederlandse tomatensector. Door de fusie groeit Looye in één klap uit tot grote speler in Nederland met een areaal dat richting de 150 hectare gaat. De twee bedrijven richten zich al langere tijd op smaaktomaten en staan voor een gecombineerde omzet van 180 miljoen euro. 

De algemene vergadering van Belgapom, de Belgische aardappelhandel en –verwerking, heeft Marc Van Herreweghe aangeduid als algemeen voorzitter. Hij volgt Marc Seru op die na twee termijnen van 3 jaar statutair niet meer verkiesbaar was.


Een criminele bende richt zich al langere tijd op leegstaand EPS-fust bij teelt- en handelsbedrijven. Nu het lege fust steeds beter achter slot en grendel staan, worden deze dieven inventiever. Onderstaand filmpje toont hoe bij een champignonteler in Ammerzoden dieven met volle bakken aan de slag gingen. Gereedstaand product wordt gewoon leeggegooid en zo werden er 1.000 EPS-kisten ontvreemd. Het is dat de dieven gestoord werden door de chauffeur, anders was de schade waarschijnlijk nog groter geweest.

Bestuur en directie van Kompany hebben besloten per 15 september a.s. afscheid te nemen van haar Adjunct Directeur Silvia Janssen-Voorbij. Reden hiervoor is een beleidsmatig verschil van inzicht. Silvia heeft besloten haar carrière elders voort te zetten.

Vrijdag 13 juli werd bekend dat het Europese voedselagentschap EFSA de overlijdens van negen Europeanen linkt aan de listeriabesmetting uit een Hongaarse fabriek van Greenyard. Vrijdagmiddag 12.43 uur werd de handel in het aandeel van Greenyard door de financiële waakhond FSMA stilgezet in afwachting van een persbericht van het bedrijf. Op het moment van het opschorten van de handel noteerde het Greenyard-aandeel een verlies van 9,5%. Maandag 16 juli daalde de koers van het aandeel nog verder met 30% naar €7,92.
 
Staay Food Group heeft besloten om komend jaar niet deel te nemen aan de Fruit Logistica in Berlijn. Jaarlijks reisde het bedrijf met ongeveer 50 personen af naar Berlijn. Op een stand van bijna 200 m2 ontvingen zij talrijke relaties en prospects. In totaal heeft Staay Food Group veertien keer deelgenomen aan de beurs.

Franklin Ginus vertrekt op 1 augustus bij Chiquita, na een 24 jarig dienstverband. Hij was directeur Benelux en Frankrijk. Op LinkedIn geeft hij aan uit te kijken naar de kansen die hem in de toekomst wachten, maar dat hij ook met spijt in het hart afscheid neemt van alle mensen binnen zijn netwerk in de bananen.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.