Special jaaroverzicht augustus

Gratis tomaten, gedumpte tomaten en korte frieten

De commissie oogstraming van GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO heeft de op eerder afgegeven oogstraming voor appels en peren bijgesteld. De eerste raming was gebaseerd op metingen die tot 10 juli hebben plaatsgevonden. In de drie weken daarna is het extreem droog geweest in Nederland met geen neerslag van betekenis. 

Snacktomaatjes winnen de laatste jaren aan populariteit, maar voor zover bekend leidde dit nog niet tot files. Wel op vrijdagmiddag 3 augustus in Honselersdijk, waar vanaf 13.00 gratis snacktomaatjes konden worden afgehaald na een oproep van Greenco op Marktplaats. Reden: rimpels en deukjes door on-Hollands hoge temperaturen waardoor Greenco de tomaatjes niet meer als Tommies kon verkopen. 

Total Produce heeft op 31 juli groen licht gekregen van de Europese Commissie (EC) om 45% van de aandelen van het Amerikaanse Dole over te nemen. De Ierse multinational telt 260 miljoen euro neer voor het 45%-aandeel. De goedkeuring kwam eerder dan verwacht.

De bananen-, ananas-, en avocadomarkt zaten tegen in het tweede kwartaal van 2018 voor Fresh Del Monte. Dat blijkt uit de cijfers die het bedrijf bekend maakte. Voor de ananas en avocado steeg het volume, maar stonden de prijzen onder druk. Op de bananenmarkt werd zowel een lager volume als een lagere prijs genoteerd. Toch boekt het bedrijf een grotere omzet van 1.272,4 miljoen dollar (2017: 1.147,1 mln dollar). 

Door de toenemende druk op de vervoerstarieven en de hoge bunkerprijzen ziet de Deense rederij A.P. Møller - Mærsk A/S zich genoodzaakt de winstverwachting voor dit jaar naar beneden bij te stellen

De 28 landen van de Europese Unie verwachten dit jaar een appeloogst van 12.611.000 ton. Dit is 36% meer dan de oogst van vorig jaar 9.251.000 en 13% meer dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaar. Deze cijfers zijn donderdag 9 augustus bekend gemaakt tijdens het Prognosfruit congres in de Poolse hoofdstad Warschau.

Ophef over een weiland op de beschermde Brechtse Heide. In begin augustus zijn daar tonnen tomaten, paprika's en courgettes uitgestrooid afkomstig van Coöperatie Hoogstraten. De media heeft het opgepikt en tonen verontwaardigd foto's van video's van de grote hoeveelheden groenten. Vanuit milieuorganisaties werd het beeld verspreid op de sociale media waar mensen boos en vol onbegrip reageerden op de situatie.

De aardappelverwerkingsindustrie ziet de bui al hangen. Door de droogte dreigt een aardappeloogst met lagere volumes en kleinere maten. Voor de aardappelverwerkers betekent dit hoge prijzen, kleinere frietjes en korten op het assortiment.

Hoewel slechts een klein onderdeel van de groep droeg de goede markt voor Nieuw-Zeelandse appelen bij aan het positieve resultaat van BayWa. De Duitse multinational haalde een omzet van 8,3 miljard euro, iets meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Ondanks de stijgende bunkerprijzen en een achterblijvend herstel van de transporttarieven wist rederij Hapag-Lloyd het eerste halfjaar van dit boekjaar met een positief resultaat te sluiten. De omzet steeg naar 5,4 miljard euro (H1 2017: 4,5 mld euro).

Dinsdag 14 augustus heeft de rechtbank van Den Haag het faillissement uitgesproken van Mooy Logistics BV en Mooy Beheer BV uit Waddinxveen. In 2016 nam H.Z. Logistics uit De Lier nog een meerderheidsbelang in Mooy Beheer. Het bedrijf meldt dat de door de rechtbank aangestelde curatoren op dit moment onderzoeken of een doorstart, in welke vorm dan ook, mogelijk is. Daarbij zal ook worden gekeken naar de belangen van de klanten en de leveranciers. 


Rond 19 augustus zijn er stormen en overstromingen geweest in de provincie Shandong in China, voornamelijk in de gembergebieden zoals Weifang en Anqiu. Hierdoor zijn de voorraden gember zwaar beschadigd geraakt.


Voor de elfde keer vond woensdag 22 augustus de Aardappeldemodag plaats in Westmaas. Het evenement dat eens in de twee jaar wordt georganiseerd, bleek eens te meer een ontmoetingsplek te zijn voor de hele aardappelketen aan de start van een spannend aardappeljaar. Door de droogte zijn de verschillen tussen de percelen enorm, waarbij de beregening ondanks arbeid die daar ook mee gemoeid is, veelal zijn waarde heeft bewezen.

De terugroepactie en de droogte in combinatie met een aanhoudende uitdagende markt in Noordwest-Europa drukken de resultaten van Greenyard. Het Belgische bedrijf zag de omzet in de twee grootste divisies, Fresh en Frozen, in het eerste kwartaal van dit boekjaar dalen.


Dinsdag 28 augustus vierde Handelsmaatschappij Jan Oskam de uitbreiding van het bedrijfspand op sublocatie Neerijnen met een open dag. De nieuwbouw van 3.500 m2 biedt plaats aan een tweetal moderne sorteerlijnen en verpakkingsmachines. Hoewel het tijdstip bij aanvang van de pluk gerust gewaagd genoemd kan worden, waren toch veel mensen uit de fruitteelt en handel aanwezig om getuige te zijn van de moderne verpakkingsfaciliteiten.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.