Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht december

2022 wordt afgesloten met naamswijzigingen, faillissementen, overnames, acties en een nieuwe directie bij Aartsen

Oerlemans Packaging Group trapte de laatste maand van 2022 af. Tijdens het congres ‘Verduurzamen doen we Samen’ lanceerde de groep van zeven verpakkingsproducenten de nieuwe naam OPACKGROUP. Met de presentatie van de IMPACT-visie is een concreet plan gepresenteerd aan het ruim 500-koppige publiek in Theater aan de Noordkade.  

Ook de Solutions Group besloot vlak voor de jaarwisseling op een nieuwe naam over te stappen. De Solutions Group wordt Home of People en is daarmee het nieuwe moederbedrijf achter drie uitzendorganisaties: Uitzendbureau Solutions uit de Lier, T&S Flexwerk uit Waalwijk en T&S Holanda uit Madrid. Voor de kersverse groep - die haar wortels in het Westland vindt - is dit slechts het begin; de komende jaren staan in het teken van sterke groei, zo melden ze. 

Dan zijn er helaas ook een aantal In Memoriam te melden. Op 1 december is Jan Deckers senior overleden. De oprichter van het transport- en AGF-bedrijf uit Ammerzoden is 76 jaar geworden. De ondernemer startte in 1970 als groothandel met het beleveren van grossiers, marktkooplieden en supermarkten. Door de jaren heen ontwikkelde Jan Deckers zich sterk op de markt als grossier. 

Ook de 84-jarige Karel van Eerd, grondlegger van de supermarktketen Jumbo, is overleden, zo maakt de familie midden december bekend. Ondanks dat hij al geruime tijd ziek was, bleef hij tot op het laatste moment nauw betrokken bij supermarktketen Jumbo als president-commissaris.  

De afgelopen jaren kwam ook op dit kanaal met enige regelmaat een (historisch) bericht van Marcel van Elswijk voorbij. Op de Facebookpagina Nostalgisch Westland staat men nu stil bij zijn overlijden op 8 december jongstleden. Marcel heeft er een lange tuinbouw- en AGF-carrière opzitten. 

Hessing Logistiek BV wordt per 1 januari 2023 worden overgenomen door het bedrijf Van Straalen De Vries (VSDV). Begin 2023 wordt de nieuwe groentefabriek van Hessing Supervers in Greenport Venlo geopend. Door de opening van deze nieuwe productielocatie veranderen ook de transportbewegingen van Hessing Logistiek. Daarom is Hessing gaan kijken naar de meest logische manier om het logistiek proces in te richten in de toekomst. Na verschillende mogelijkheden te hebben onderzocht, is de directie van Hessing tot de conclusie gekomen dat het uitbesteden van transport de meest logische keuze is en in het beste belang van de organisatie en werknemers.

Op 1 januari 2022 heeft Christiaens Agro Systems het bedrijf LVS in Sevenum overgenomen. Nu besluit Christiaens te verhuizen naar Sevenum. "Om de interne synergiën beter te kunnen benutten, is besloten dat Christiaens gaat verhuizen van Neer naar Sevenum. Op deze manier kunnen we elkaar sneller verder helpen en versterken. En hierdoor onze klanten nog beter van dienst zijn."

Samen met verschillende leveranciers organiseerde Gebrs van Aarle een Kerst inspiratieavond voor hun klanten. Leveranciers hadden de opdracht gekregen: maak het luxe én eenvoudig. "We verwachten dat consumenten minder uit eten zullen gaan rondom de kerstdagen, maar wel lekker en luxe willen eten op zo’n manier dat het ze niet te veel tijd en moeite kost om klaar te maken, zodat ze een mooie marge kunnen maken", vertelt Marjon van Aarle, algemeen directeur Gebrs van Aarle.

Vervolgens zijn er ook in december een aantal bedrijven die 2023 helaas niet gehaald hebben. Fruitmarkt Cools heeft na 85 jaar haar deuren moeten sluiten. Sinds zaterdag zijn de 30 vestigingen, verdeeld over Antwerpen, Lommel en Aarschot, gesloten. "Na zoveel jaren moeten sluiten, doet veel pijn", zegt zaakvoerder Luc Cools tegen de Gazet van Antwerpen (GvA). "Vanaf het begin van de oorlog in Oekraïne zijn er enkele factoren ontstaan die voor een moeilijk verloop zorgden. We voelden overal de zeer sterk stijgende energiekosten, maar ook de gestegen personeelskosten en de inflatie. Alles samen maakte dat we voor het eerst in 85 jaar tegen rode cijfers aankeken."

Op 1 december 2022 is Biolines failliet verklaard. De hoofdactiviteit van het bedrijf was de teelt van paddenstoelen. Er waren circa 20 t/m 49 werknemers werkzaam.  

Op 21 december 2022 heeft de rechtbank Utrecht de firma Koyi Fruit failliet verklaard. Het bedrijf was een groothandel in groenten en fruit. 

Ook Aladin Groenten & Fruit is op deze dag failliet verklaard. Het bedrijf was een groothandel in groenten en fruit. 

De Fruitweelde stopt na drie generaties. De familie Vandendriessche baat al drie generaties lang een groente- en fruitwinkel uit in het Belgische Kortrijk. Dat de huidige zaakvoerders Olivier en Mireille Vandendriessche nu hun de deuren sluiten is dan ook een pijnlijke beslissing. “Ik steek niet alles op de oorlog en de energiecrisis, maar toch”, zo laat Olivier weten aan Het Nieuwsblad. 

Dan was er goed nieuws voor het Zeeuwse Fruitshop. Nadat de winkelketen eind november failliet werd verklaard, werd in december bekend dat de keten een doorstart kon maken. Ze kan klanten in de winkels in Goes en Kapelle weer verwelkomen. De winkel in Middelburg blijft echter gesloten. Ook is het bedrijf straks weer te vinden op de weekmarkten in Middelburg en Vlissingen. 

Deprez Construct is verkozen tot KMO van het jaar Vlaanderen. Op het UNIZO Topseminar zijn zij op 6 december uitverkozen. Eerder werd het bedrijf uit Kortemark al door UNIZO West-Vlaanderen uitverkozen tot West-Vlaamse KMO van het jaar. Nu volgt dus een nieuwe bekroning op het werk. "Als familiebedrijf Deprez zijn wij ongelooflijk fier op deze erkenning en onze enthousiaste medewerkers bijzonder dankbaar", aldus Deprez via LinkedIn.

Optiflux is verkozen tot Limburgse Start-Up van het Jaar. De verkiezing van de Limburgse Start-Up van het Jaar is een initiatief van Limburg StartUp en vindt plaats in het kader van de verkiezing van de Limburgse Ondernemer van het Jaar. "Het is een prachtige erkenning voor het harde werk en de grote stappen die we hebben gezet", vertelt medeoprichter Niels Bessemans van Optiflux. "Het is een sterke motivatie om door te gaan waar we mee bezig zijn en Optiflux verder uit te breiden." 

Vijf grote retailers in België hebben hun krachten gebundeld om een leefbaar loon voor arbeiders in hun internationale bananenketens te verwezenlijken. De retailcoalitie is van plan om de leefbaar loonkloof voor hun gezamenlijke bananenvolumes verkocht op de Belgische markt tegen eind 2027 te dichten. De overeenkomst om te streven naar een leefbaar loon voor arbeiders op bananenplantages en boerderijen werd tijdens de Living Wage Summit, met de ondersteuning van IDH, door retailers Colruyt Group, Delhaize, Aldi en Lidl België en Luxemburg en Jumbo ondertekend. 

De overnamegolf trok met 2023 in zicht ook weer aan. Zo neemt Fruitsnacks uit Nieuwerkerken Fruit on Wheels over. Door het klantenportfolio van Fruit on Wheels zal Fruitsnacks in een klap 180 extra scholen van fruit voorzien. Daarnaast nemen ze de fruitleveringen van Fruithandel Callens uit Kortrijk over.  

Bode Packaging, onderdeel van Palletcentrale Groep, heeft de overname voltooid van Timmerfabriek H.J. de Vries en Zonen, gevestigd in Andijk. "Ook op het gebied van industriële verpakkingen blijven wij onze gestage groei voortzetten. Dit doen wij door autonome groei en overnames. Voor Bode Packaging is de overname van H.J. de Vries en Zonen een mooie uitbreiding. Het biedt de juiste synergie om onze activiteiten in Noord-Nederland verder uit te breiden."

Sligro Food Group neemt Metro-activiteiten in België over. Sligro Food Group neemt negen Metro groothandels (Antwerpen Zuid, Wevelgem, Luik, Hasselt, Middelkerke, Namen, Sint-Katelijne-Waver, Brussel en Vorst) en een honderdtal medewerkers vanuit de regiostructuur en het hoofdkantoor over.  

Organto Foods heeft aangekondigd dat het is overeengekomen om 100% van de uitstaande aandelen van New Fruit Group GmbH (NFG), een particuliere Duitse onderneming die sinds 2019 actief is, over te nemen. De transactie zal naar verwachting begin 2023 worden afgerond.

De transportbedrijven Jan de Waal en Jan Deckers gaan per 1 januari 2023 intensief samenwerken. Door de schaalvoordelen kunnen zij gezamenlijk nog beter voldoen aan de wensen en eisen van de markt. 10 december hebben de directeuren van Jan Deckers Jr. en Jan de Waal Groente- en Fruittransport  hun werknemers van de ontwikkeling op de hoogte gesteld. 

Een Belgische delegatie is begin december met 600 deelnemers naar Japan getrokken voor een economische handelsmissie. Onder leiding van prinses Astrid sloten onder andere VLAM, BelOrta, Coöperatie Hoogstraten en BFV aan bij het reisgezelschap. "De focus lag voornamelijk op verwerkte aardappelproducten en groenten", vertelt Gert Van Causenbroeck, exportmanager bij VLAM. "Veel fruit mag voorlopig nog niet naar binnen, maar onderhandelingen vinden op het moment plaats voor de toegang van Belgische Conference peren op de Japanse markt." In Japan ligt volgens de veilingen een groot potentieel.

Er zijn gewelddadige protesten in Peru. De aanhoudende gewelddadige protesten in Peru, waarbij een luchthaven werd bestormd, vluchten naar het land werden geannuleerd, grote wegblokkades werden opgeworpen en ten minste zeven doden vielen en bijna 50 mensen in het ziekenhuis werden opgenomen, beginnen gevolgen te hebben voor de oogst, de verpakking en het vervoer van belangrijke exportgewassen zoals blauwe bessen en druiven. "Land en land- en tuinbouwsector in kritieke situatie."

In december waren er ook weer een aantal jubilarissen in de AGF-sector. Martijn Balvers is 25 jaar in dienst bij Van den Brink. "We zijn als collega’s en directie trots dat we Martijn als 'bedrijfsleider sortering' in ons team hebben", zo meldde het team van Van den Brink.

13 december is Sjoerd Bruinsma 40 jaar in dienst bij M.J. Pronk. Begonnen bij Slot in Broek op Langedijk en inmiddels alweer jaren een vast gezicht op Zwaagdijk. "Gefeliciteerd met deze mijlpaal Sjoerd! We plakken er wat ons betreft nog een paar jaar bij", aldus zijn collega's.

Per 1 januari 2023 gaat Aartsen verder met een nieuwe directie: Jasper van der Sandt, Menno van Breemen, Jack Aartsen en Marcel Hendriks. Naast de toetreding van Menno en Jasper tot de directie, zijn beiden vanaf heden ook medeaandeelhouder van Aartsen en geven hierbij ook hun commitment af richting de toekomst. "Ikzelf blijf eindverantwoordelijk, vol betrokken als Chief Executive Officer en zal leidinggeven aan deze ambitieuze directie. Met dit nieuwe en zelf opgeleide directieteam blijft Aartsen streven naar de beste kwaliteit van onze producten, diensten en mensen", aldus Jack Aartsen.

Op de valreep heeft minister Adema het Biologische Actieplan 'Groei biologische productie en consumptie' gepresenteerd. Nederland heeft de ambitie dat in 2030 15% van het landbouwoppervlak voor biologische landbouw gebruikt wordt. Om dat te bereiken gaat LNV samen met de sector en ketenpartijen aan de slag om biologische productie en consumptie te laten toenemen. Onder meer door een consumentencampagne, marktontwikkeling, de verlenging van het investeringsfonds waarmee boeren gemakkelijker financiering kunnen krijgen voor de omschakeling naar biologisch en het vergroten van kennis en innovatie via een kennisagenda. Om de biologische landbouw te versterken is voor 2023 en 2024 € 26 miljoen beschikbaar uit het transitiefonds. 

Greenway, Greenvalley, Van der Voort en Kwekerij van den Berg slaan de handen ineen en gaan verder onder één naam en als één bedrijf; The Valley. De vier ondernemingen en drie families fuseren om voor de toekomst een sterk fundament te garanderen. "We kennen elkaar al bijna dertig jaar, eigenlijk vanaf 1993, het begin van Prominent. Onze bedrijven en onderlinge visies vullen elkaar goed aan en zijn een vruchtbare bodem voor de toekomst." 

En daarmee sluiten we 2022 af. (bekijk hier alle overzichten rustig nog eens terug) Tot volgend jaar!