Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gewelddadige protesten in Peru: "Land en land- en tuinbouwsector in kritieke situatie"

De aanhoudende gewelddadige protesten in Peru, waarbij een luchthaven werd bestormd, vluchten naar het land werden geannuleerd, grote wegblokkades werden opgeworpen en ten minste zeven doden vielen en bijna 50 mensen in het ziekenhuis werden opgenomen, beginnen gevolgen te hebben voor de oogst, de verpakking en het vervoer van belangrijke exportgewassen zoals blauwe bessen en druiven. In een dringende verklaring zei de vereniging van landbouwproducenten van Peru (AGAP): "Burgers, openbare en particuliere eigendommen lijden ernstige schade door de demonstraties van vandalistische groeperingen. Wij eisen dat de regering van president Dina Boluarte onmiddellijk maatregelen neemt om te voorkomen dat in de marsen geïnfiltreerde gewelddadige groepen het land destabiliseren, openbare instellingen, particuliere bedrijven en de media aanvallen, het vrije verkeer op de snelwegen blokkeren, gijzelaars nemen, de ordestrijdkrachten confronteren, de bevolking ophitsen met leugens van politieke aard en pijnlijke menselijke verliezen veroorzaken."

Foto: AGAP

De protestactie, die al maanden aan de gang is, escaleerde dramatisch sinds afgelopen woensdag nadat de voormalige president Pedro Castillo op 7 december werd afgezet en gearresteerd. Hij kondigde plannen aan om een noodregering te installeren en het Congres te ontbinden voor een stemming over de afzetting. Hij geniet brede steun onder de plattelandsbevolking. Maandag gaf Dina Boluarte, zijn voormalige vicepresident en inmiddels president, toe aan de eisen van de demonstranten en zei in een televisietoespraak dat zij de algemene verkiezingen zal vervroegen naar april 2024. Zij kondigde ook de noodtoestand af in veel plattelandsgebieden.

In de afgelopen zes jaar heeft Peru zes presidenten gehad, terwijl het in 2020 drie presidenten in één week heeft gezien. De Covid-19-pandemie en de aanpak daarvan, de stijgende prijzen van meststoffen en brandstof en een recente staking van vrachtwagenchauffeurs maken de uitdagingen in dit land, dat fruit naar de wereld exporteert, nog groter.

Een teler van blauwe bessen in Viru beschreef de situatie ter plaatse en de negatieve gevolgen daarvan voor de teelt: "Er zijn wegversperringen in Viru. Arbeiders kunnen de teeltbedrijven moeilijk bereiken. Oogsters kunnen niet naar het veld komen om de blauwe bessen te oogsten. Deze week verminderen we de volumes: door het gebrek aan arbeidskrachten wordt slechts ongeveer 25% verpakt. De hele sector is getroffen, er komen en gaan geen vrachtwagens om de oogst binnen te halen. Het verpakken ligt ook bijna stil omdat alle arbeiders getroffen zijn. Het begon maandag en bijna niemand kon de teeltbedrijven bereiken. Gisteren (dinsdag) kon slechts 50% van de arbeiders de teeltbedrijven bereiken via andere wegen. Ze moesten tol betalen aan de demonstranten om door de wegblokkades heen te komen."

"In het zuiden van Peru, in Ica en andere gebieden, vinden andere rellen plaats. Als het zo doorgaat, zal het de export deze week echt beïnvloeden. Ik denk niet dat het veel langer zal duren. De regering zal de leiding nemen, omdat een groot deel van Peru wil werken. Ze weten dat er mensen zijn met investeringen. Evenals mensen uit dorpen die echt vooruit willen en hard willen werken. Zij zijn geen voorstander van deze situatie, het zorgt ervoor dat zij minder inkomen hebben om mee naar huis te nemen," aldus de teler.

Een andere teler, die ook liever anoniem blijft, merkte op: "Er zijn enkele kleine protesten in het Noorden, maar zonder veel steun van de bevolking. Wij hebben nog geen gevolgen gehad voor onze teeltbedrijven, maar ik heb begrepen dat de situatie in het zuiden erger is. Ik weet niet of de situatie in het noorden zo zal blijven, maar meestal zijn de ergste problemen in het zuiden."

In hun verklaring merkt AGAP verder op: "Wij steunen het democratische proces dat de in de grondwet voorziene presidentsopvolging mogelijk heeft gemaakt en stemmen er volledig mee in dat de nodige politieke hervormingen worden doorgevoerd om een nieuw algemeen verkiezingsproces te bevorderen dat Peru duurzaamheid geeft.

Vijf dagen van chaos, dood en wegblokkades in het centrum, het noorden en het zuiden van het land maken het vrije verkeer van goederen en personen onmogelijk, waardoor de land- en tuinbouwsector ernstige schade lijdt en werknemers niet naar hun werk kunnen gaan. Land- en tuinbouwproducten zijn bederfelijk en het voedsel van de bevolking en het levensonderhoud van miljoenen telers en arbeiders hangen ervan af. De economische verliezen zijn groot in de hele keten van de land- en tuinbouwteelt, die meestal uit kleine bedrijven en familiebedrijven bestaat. Er gaan banen verloren en de hele land- en tuinbouwsector lijdt onherstelbare schade.

Wij eisen dat de regering haar verantwoordelijkheid jegens het land neemt door de rechtsstaat en de openbare orde te verdedigen. Wij eisen dat u, naast Apurímac, ook in Arequipa, Ica, La Libertad en andere regio's de noodtoestand afkondigt, om burgers, openbare en particuliere eigendommen te beschermen en het vrije verkeer op de wegen onmiddellijk te herstellen.

Wij eisen ook dat het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht optreden door de nodige steun te verlenen aan de Peruaanse Nationale Politie en de strijdkrachten om de vandalistische groeperingen die onrust zaaien in het land op te pakken en te straffen. Bovendien moet het Congres een wet aannemen die de rechtshandhaving wettelijke bescherming biedt.

Het land en de land- en tuinbouwsector bevinden zich in een kritieke situatie. De democratie wordt bedreigd. De instellingen moeten haar binnen het kader van de grondwet en de wet verdedigen, en dringend de orde, het vrije verkeer en de rechtsstaat in Peru herstellen", zo besloot de AGAP haar verklaring.

Voor meer informatie:
Association of Agrarian Producers Guilds of Peru
hcorpus@agapperu.org
www.agapperu.org 

Publicatiedatum: