Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nettorama 1e plek GfK Versrapport 2022

Bedrijven op overnamepad, faillissement Fruit VandePoel, aanslagplegers de Groot fresh group veroordeeld, klokverkoop stopt bij Fruitmasters

September begon met prachtig weer en volop stemming bij de aardappeltelers, ingrediënten die bijdroegen aan een geslaagde Aardappeldemodag in Westmaas. Met ruim 6.000 bezoekers bleek de Aardappeldemodag in een behoefte te voorzien.

Lizzy’s Nieuwe Oogst in Westerlo bestaat 35 jaar en legde daarom het team achter de schermen eens in de watten. Zaakvoerster Annemie Van Eepoel weet dat haar medewerkers mede aan de basis liggen van haar succesverhaal. Zelf begon ze een kraampje langs de Merodedreef in Westerlo om in weer en wind toen al enkel groenten en fruit gekozen op smaak en kwaliteit.

Na ruim 25 jaar de Britse markt onder de noemer JNV Produce Marketing, te hebben bediend met Hollandse groenten kiest Johan Vrijland voor een bestaan als freelancer bij Up & Up om talent en management te ondersteunen binnen de internationale AGF-bedrijven.

Van Gelder heeft de Friese horecagroothandel AGF Kruizinga Heerenveen overgenomen. Van Gelder en Bidfood zullen door deze stap in de regio Friesland en de eilanden de klanten van Kruizinga een groter assortiment groenten en fruit aan kunnen bieden. 

LC Packaging heeft per 1 oktober 2022 officieel alle aandelen verworven in Karl Weiterer Sack- und Planenfabrik GmbH (Weiterer) in Algermissen, Duitsland. De overname volgt op een samenwerking van meer dan 50 jaar tussen beide familiebedrijven.

De Jong Packaging Group is overgenomen door Stora Enso. Samen zullen De Jong Packaging Group en Stora Enso de omzetgroei versnellen en hun marktaandeel uitbouwen in de hernieuwbare verpakkingssector in Europa.

De ongekende uitdagingen in de sector worden steeds duidelijker. Jan van den Heuvel noemt de economische situatie onvergelijkbaar met andere crisisjaren. "Het lijkt wel of er geen prijsbodems en plafonds meer zijn. Dat zagen we tijdens de eerste coronamaanden en dat zien we momenteel weer." Zelf probeerde Jan in zijn actieve jaren in crisistijd dikwijls te investeren. "Dan betaal je nu eenmaal minder", constateert hij nuchter. 

Nog een aardappelbeurs deze maand. Op Rittergut Bockerode werd PotatoEurope 2022 gehouden. Aardappeltelers, -verwerkers en -handelaren uit binnen- en buitenland kwamen op de beurs in Niedersachsen bijeen. In totaal waren er 8.000 bezoekers uit 65 landen present, zo meldt de beursorganisatie. Een derde van de bezoekers kwam van buiten Duitsland. 

“Lekker is de trekker” op het Groentecongres 2022: Meer groenten in de zorg. Op het 6e Groentecongres stond de vraag centraal hoe meer groenten in de zorg te krijgen.

Van het voorjaar heeft Moldavië samen met Oekraïne een kandidaat-lidmaatschap aangevraagd aan de Europese Unie. Als gevolg daarvan heeft Rusland de fruitimport vanuit Moldavië volledig geblokkeerd. Op AGF start een 18-delige reportage over de fruitteelt in het land. 

De politie valt de woning van topman Frits van Eerd van Jumbo binnen die verdachte is in een omvangrijk witwasonderzoek. Van Eerd treedt tijdelijk terug als algemeen directeur.

In navolging op het Britse moederbedrijf is op 13 september ook het faillissement uitgesproken over Jupiter Group Europe in Ridderkerk.

In Flanders Expo in Gent vond de Empack plaats. Er was op deze editie een speciale focus op de voedingsindustrie. De beurs werd gelijktijdig met Transport & Logistics gehouden. Ruim 2.500 bezoekers waren deze twee dagen in Gent present.

Fruitbedrijf Derwael viert het 100-jarig jubileum te vieren en zette de deuren van het bedrijf open voor het grote publiek. Zo'n 3.000 personen waren op de open dag aanwezig.

Fruit Vandepoel is failliet. "De coronacrisis, verschillende faillissementen van klanten, diefstallen, marktveranderingen, ziekteverzuim en stijgende kosten hebben ervoor gezorgd dat we de juiste marges niet meer konden maken. De verhuizing naar Sint Katelijne Waver zou de nodige besparingen realiseren echter hebben we door een omzetterugval en gigantisch hoge energiekosten deze besparingen niet kunnen realiseren", aldus Guy Claessens.

Piet Solleveld directeur van Solleveld Export is overleden. "In de 54 jaren dat Piet ons bedrijf geleid heeft, hebben wij hem leren kennen als een gedreven persoon, met heel veel hart voor zijn zaak en zijn personeel. Wij zijn hem enorm dankbaar en zullen zijn bedrijf in zijn geest voortzetten."

AGF-specialist Gijs van de Hoef heeft zijn winkel verbouwd en uitgebreid met extra koelingen om hun maaltijden extra in de picture te zetten. “We willen heel aantrekkelijk blijven voor de consument en vooral ook positief blijven”, aldus Gijs. 

FruitMasters maakt bekend dat het per 1 januari 2023 stopt met klokverkoop. "De markt vraagt meer en meer naar klantspecifieke verpakkingen en concepten die niet meer door de klok ingevuld kunnen worden. Het fruitaanbod verplaatst zich van de klok naar commerciële afspraken, want zowel onze leden als klanten kiezen voor continuïteit", aldus Tim Kievits in een toelichting.

Horecaminnend Nederland kon deze week weer haar lol op tijdens de Gastvrij Rotterdam in Ahoy. Ruim 450 exposanten en 16.757 bezoekers bezochten tijdens de afgelopen dagen Rotterdam Ahoy, waarmee het eerdere record in 2019 met 16.303 bezoekers is verslagen.

Koppert Cress valt in de prijzen. MOA (Expertise Center voro Marketing, Insights, Onderzoek en Analytics) riep het bedrijf uit tot Data & Insights Company of the Year 2022. Uit het juryrapport: "In een sector waar je het niet snel verwacht maakt Koppert Cress grote indruk met hun datagedreven manier van werken. Door de complexe keten waar ze mee te maken hebben, is er niet direct zicht op, laat staan contact met de eindklant: Koppert Cress probeert hier op innovatieve wijze grip op te krijgen."

Nettorama stoot Lidl van de troon en pakt eerste plaats in het GfK onderzoek naar Beste AGF-afdeling. Ze zijn buitengewoon overtuigende winnaar van het onderzoek. Vorig jaar deelde Nettorama de eerste plaats nog met Lidl die nu genoegen moet nemen met plek 2. Poiesz komt uit op de derde plaats.

The Fruit Farm Group (TFFG) is nog altijd bezig te bewijzen dat de voormalige kasgroententeler A.C. Hartman uit Sexbierum, waarin de groep instapte, heeft gefraudeerd. Het gerechtshof geeft toestemming in het hoger beroep voor het laten horen van 22 getuigen.

Op 1 september is Fred van Heyningen gestart als interim CEO bij Hoogvliet supermarkt. Dat meldde Van Heijningen op Linkedin. Hij was tot 1 juni CEO bij Nature's Pride.


Paniek in Rungis waar een brand woedde. Er hing een grote zwarte rookkolom boven de stad. De oorzaak was een brand die laat in de ochtend uitbrak in het hart van de MIN van Rungis, in een pand met een oppervlakte van 8.000 m2 voor groenten en fruit. 

De uitdagingen, maar ook vele mogelijkheden, op de aardbeienmarkt stonden van 21 tot en met 24 september centraal bij het 'International Strawberry Congress 2022'. Organisator Coöperatie Hoogstraten had de gehele aardbeienwereld deze dagen uitgenodigd in Antwerpen voor 4 dagen van discussie over de zware tijden voor de aardbeienmarkt, maar de hoop regeert.

5 mannen zijn veroordeeld voor de reeks aanslagen op woningen van (voormalige) medewerkers van de Groot fresh group uit Hedel. De hoofdverdachte Ali G., krijgt met een gevangenisstraf van 19 jaar en 10 maanden de hoogste straf. De tussenpersoon krijgt een gevangenisstraf van 9 jaar. De uitvoerders krijgen een gevangenisstraf van 2 jaar en 6 jaar. De 3e uitvoerder krijgt 16 maanden jeugddetentie en de PIJ-maatregel (jeugd tbs) opgelegd. De rechtbank spreekt verder 3 verdachten vrij wegens gebrek aan bewijs.

Het Packhuys heeft de activiteiten van Sixpak uit Eindhoven overgenomen. Sixpak ontwerpt en levert machines en complete verpakkingslijnen voor het efficiënt assembleren en verpakken van maaltijden, maaltijdcomponenten, salades, vlees, vis, kip, tapas, snacks en convenience food.

Op 27 september is faillissement uitgesproken over het teeltbedrijf Tas Tomaten uit Zevenhuizen. De hoge energiekosten speelden parten en ook de prijzen voor snoeptomaten waren slecht. De teler had bewust voor daghandel te hebben gekozen. Tas Tomaten is aangesloten bij telersvereniging ZON.  Het verpakkingsbedrijf en huisvestingstak vallen niet onder het faillissement. 

In Houten werd de Vakbeurs Foodspecialiteiten gehouden. Voorheen werd deze beurs nog weleens in combinatie met de AGF Detail gehouden, maar dat is verleden tijd. Er is nog een bescheiden rol voor exposanten vanuit de AGF-hoek. De afgelopen dagen bezochten 5.809 bezoekers de vakbeurs. 

Op de After Summer Party van ABC Westland werd afscheid genomen van directeur Herwi Rijsdijk als manager van de AGF Food Hubs, Hines ABC Westland en Hines Fresh Park Venlo.

De inflatie steeg in september naar 17%, de dollarkoers wint flink aan waarde en de pond crasht.

Publicatiedatum: