Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van den Heuvel noemt economische situatie onvergelijkbaar met voorheen

"Het lijkt wel of er geen prijsbodems en -plafonds meer zijn"

Tholen - Met meer dan 65 jaar ervaring in de AGF-handel heeft Jan van den Heuvel al menige economische recessie meegemaakt. Toch waren de situaties uit pakweg 1973 en 1980 volgens Jan onvergelijkbaar met de tijden van vandaag de dag. "Het lijkt wel of er geen prijsbodems en plafonds meer zijn. Dat zagen we tijdens de eerste coronamaanden en dat zien we momenteel weer."

"In die genoemde jaren was er ook heus wel wat aan de hand, maar toen spraken we over gasprijzen van 7 cent die konden verdubbelen. Nu hebben we gasprijzen van 3,40 euro gezien. Bovendien was onze handelsfunctie in Nederland een stuk minder groot dan vandaag de dag. Alles lijkt nu wel tegelijk op ons af te komen. Stikstof, de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, de energiecrisis en een inflatie van maar liefst 12%. Het kan gewoon niet op", somt Van den Heuvel op.

Toch heeft hij een goede hoop dat de energieprijzen de komende tijd zullen keren. "Mijn stellige overtuiging is dat we met het energieverhaal nu wel aan de top zitten en dat het plaatje er binnen drie maanden heel anders uit zal zien. Ook een inflatie van 12% kan gewoon geen standhouden. Het schip zal zich vanzelf gaan keren. Goud kan ook te duur zijn. Als er ook maar iets van surplus op de markt is en er is geen prompte afname, dan kan de situatie snel veranderen."

"De belichte teelt van de tomaten, maar ook bloemen zal in Nederland aanzienlijk lager liggen omdat telers uit kostenoverweging stoppen, al dan niet gedwongen door de bank. Maar andere landen zullen daar weer op inspelen. De leveranciers uit Marokko en Spanje zullen ongetwijfeld in dit gat duiken. Het voordeel met de groenten is nog dat we praten over een primaire levensbehoefte."

"Voor de AGF-handel kunnen de gevolgen nog wel te overzien zijn, al hangt dit wel af van het segment waarin je actief bent. Ook de AGF-handel heeft te maken met kostenstijgingen van transport, verpakking en koeling, maar de grootste klappen vallen nu toch bij de producenten. Voor mij is dat een bevestiging van mijn overtuiging om de activiteiten van producent en handelaar gescheiden te houden. Er zijn zoveel voorbeelden te noemen van partijen die beide hebben proberen te combineren en daarmee een zeperd hebben opgelopen. Schoenmaker, blijf bij je leest."

"Natuurlijk heb je altijd met vraag en aanbod te maken. Zo kostten de Egyptische sinaasappelen twee maanden geleden 7 à 9 euro per doos in een overvoerde markt, maar is nu Zuid-Afrika aan de markt en gaan de prijzen tot 20 euro, ondanks alle malheur. Dan lijken prijsplafonds inderdaad niet meer te bestaan. Maar we hebben gedurende de tweede helft van het Chileense druivenseizoen ook gezien dat het anders kon. Al het product dat voor Rusland en Oekraïne bestemd was, kwam toen deze kant op. Bovendien was de Amerikaanse markt ook nog eens slecht, waardoor alle handel naar Europa gestuurd werd en helemaal niks opbracht."

Zelf probeerde Jan in zijn actieve jaren in crisistijd dikwijls te investeren. "Dan betaal je nu eenmaal minder", constateert hij nuchter. "Maar nogmaals, de situatie is wel anders dan vandaag de dag. Maar ook nu zullen de goede ondernemers er wel doorheen komen. Zij hebben goede mensen om zich heen, letten goed op de markt en hebben moed en durf om sterker uit de crisis te komen."