Special Jaaroverzicht januari

Overnames, fusies en nieuwe CEO's domineren het nieuws in januari


In 2018 haalde BelOrta een omzet van 450 miljoen euro. Hiermee realiseert de coöperatie met vestigingen in o.a. Sint-Katelijne-Waver, Borgloon en Zellik een lichte groei van 2,4 % t.o.v. 2017. Het verkochte volume daalde licht naar 635 miljoen eenheden, omgerekend 475 miljoen kg. De moeilijke weersomstandigheden waarmee de BelOrta-telers geconfronteerd werden, liggen mee aan de oorzaak van deze productiedaling.

Eind december bereikte de NFO het bericht van het plotselinge overlijden van Hans van Acht. Hans was een gepassioneerd ondernemer en had onder andere een koel- en vriesbedrijf in Sint-Oedenrode. Hans was vaak aanwezig bij bijeenkomsten, zoals eind november nog op de AGF-Kennis(sen)dag. Hans van Acht werd 49 jaar.

Op woensdag 2 januari is Koos Greeve op 82 jarige leeftijd overleden. Koos was als grondlegger van Greeve Citrus, wat later opgegaan is in Anaco Greeve International BV, een markant, succesvol en zeer gedreven ondernemer. Ook toen hij zich “officieel” niet meer met de dagelijkse activiteiten bezighield, is hij nog lang betrokken geweest bij het bedrijf als adviseur.

De Belgische groothandel Marna heeft per 1 januari de groothandel Cofru overgenomen. Dat bevestigd Patrick Peumans van Marna. “We hadden een vriendschappelijke band met elkaar. Daarnaast was de eigenaar van Cofru op leeftijd en zijn zonen wilden graag blijven werken in het bedrijf, maar zagen het niet zitten om alle verantwoordelijkheid te dragen. Zo zijn de afspraken voor de overname stilletjes begonnen”, vertelt Patrick.

Ton den Boer zal met ingang van 1 februari 2019 niet meer werkzaam zijn bij Olympic Fruit. Dat heeft het management aan haar relaties medegedeeld. "Zowel Olympic Fruit alsook Ton den Boer zijn tot de conclusie gekomen dat de wederzijdse samenwerking niet aan elkaars verwachtingen voldeed. Om deze reden is in goed overleg besloten de samenwerking niet verder te continueren."


Drie bedrijventerreinen in Ridderkerk en Barendrecht presenteren zich voortaan als Dutch Fresh Port. Het gaat om de Ridderkerkse bedrijventerreinen Nieuw Reijerwaard en Verenambacht en het Barendrechtse Bedrijventerrein Oost. Door de krachtenbundeling van de drie bedrijventerreinen kunnen de unieke kenmerken van het gebied, zoals de goede bereikbaarheid, beter in beeld worden gebracht bij de doelgroepen. 


Na 2018, een jaar vol extremen, was het traditiegetrouw begin januari weer tijd voor de ‘nieuwjaarsreceptie’ voor iedereen die de zachtfruitsector een warm hart toedraagt. Verdeeld over de Aardbeiendag op woensdag en de International Soft Fruit Conference op donderdag kwamen er ruim 1400 bezoekers naar de Brabanthallen in Den Bosch. Ongeveer tweehonderd man dook in januari ook nog de kas in bij Delphy en WUR in Bleiswijk.

Het voorgenomen samengaan van Looye Kwekers en RedStar gaat niet door. Na intensieve gesprekken is geen overeenstemming bereikt over de zeggenschap tussen de aandeelhouders van beide familiebedrijven. Op 5 juli 2018 maakten beide bedrijven bekend het voornemen te hebben tot een samengaan, op basis van een op 3 juli 2018 ondertekende gezamenlijke intentieverklaring. Beide bedrijven betreuren dat het voorgenomen samengaan geen doorgang vindt.


Oerlemans Packaging Groep heeft per 1 januari 2019 de activiteiten van Frisiapack uit Heerenveen overgenomen. Frisiapack is gespecialiseerd in de levering van reksleeves die gebruikt worden bij kunststof vaten, jerrycans, emmers, flessen en kegs om m.n. vloeistoffen te verpakken.

De minister van Landbouw in de Spaanse provincie Murcia, Miguel Ángel del Amor, maakte bekend dat de eerste vorst van deze winter in totaal 6.548 hectare teelt heeft getroffen en een schade met een omvang van 3,7 miljoen euro heeft veroorzaakt.

Visbeen en Post-Kogeko gaan samen verder als Daily Logistics Group. Met deze fusie wordt DLG een top 20 speler in de Nederlandse logistieke dienstverlening. Na 20 jaar  samenwerking in DailyFresh is de fusie van deze twee sterke familiebedrijven een logische stap om samen verder te groeien. 

Henri Lambriex is benoemd tot CEO van RedStar. Henri volgt Kees van Oostenrijk op. Henri is afkomstig uit de AGF-sector en heeft vele jaren in Engeland een eigen import/exportbedrijf gerund. Vanuit dat ervaringsveld functioneerde Henri een aantal jaren als Chairman van de Board van Thanet Earth, de joint Venture in Engeland. 


Vorige week verzamelde de glastuinbouwsector zich in Angers voor de SIVAL 2019. Een echte Franse beurs, maar wel een waar het aantal internationale toeleveranciers de afgelopen jaren zienderogen is gestegen. Tijdens de editie van dit jaar stond Nederland zelfs centraal.

Dinsdag 22 januari werd door curator Bas van Dijen bekend gemaakt dat Eqraft B.V. een doorstart maakt. Er was veel interesse voor overname van de activiteiten van Eqraft. De curator, Bas van Dijen, voerde sinds het faillissement met meerdere partijen onderhandelingen over een doorstart. Inmiddels is daarover met MSP overeenstemming bereikt.


Deze week verzamelde de bio-branche zich in de IJsselhallen in Zwolle. Er waren ook verschillende AGF-bedrijven aanwezig, die we in onze fotoreportage verzameld hebben. De AGF-bedrijven hadden ook verschillende nieuwigheden. Eosta zet dit jaar in op de zogenaamde 'plastic-free zone'. 


Donderdag 24 januari waren de Zeelandhallen in Goes het decor van de Zeeuwse Fruitteeltdag. Met zo’n 80 standhouders en over de gehele dag zo’n 1000 bezoekers kijkt de organisatie van de Zeeuwse Fruitteeltdag zeer tevreden terug. De dag werd georganiseerd door NFO-Kring Zeeland Noord-Brabant.

Coöperatie DOOR heeft Perry Dekkers aangetrokken als Commercieel Directeur. Hiermee zet DOOR voor haar merken Green Diamonds, Paprico, Prominent, Purple Pride en SweetPoint een vervolgstap in de verdere ontwikkeling van de commerciële organisatie.

De resultaten voor het derde kwartaal vielen lager uit dan verwacht bij Greenyard, voornamelijk omwille van aanhoudende druk in voedingsretail, hoofdzakelijk in Duitsland en België. Daarnaast herziet het bedrijf haar REBITDA-vooruitzichten voor AY 2018/19.


Na enige voorbereidende gesprekken onder leiding van initiatiefnemer en consultant Henk den Ouden hebben 6 zelfstandige AGF-foodservice groothandels besloten een samenwerking aan te gaan onder de naam NatuurlijkVers.

Per 1 februari beëindigt Harrij Schmeitz de samenwerking met GroentenFruit Huis, Stichting Frug I Com en Fresh Information Management Center. Digitalisering van de groenten- en fruitsector is een belangrijke strategische aangelegenheid voor GroentenFruit Huis en heeft een vaste plaats in het Jaarplan 2019.

Per 1 maart 2019 draagt Kloosterboer haar belang in Varekamp Coldstores Holland te Poeldijk over aan Nowee Fresh Logistics Holding als gevolg van een strategische keuze. De bedrijfsnaam Varekamp Coldstores Holland B.V. blijft van kracht.

Service2Fruit B.V. heeft Silvia Janssen-Voorbij vanaf 1 februari aangesteld als haar nieuwe CEO.  Met deze aanstelling als CEO van Service2Fruit wordt de volgende stap gezet in de verdergaande professionalisering van Service2fruit. 

Op zondag 20 januari 2019 is Frans van den Oord in de leeftijd van 80 jaar overleden. Frans heeft van 1965 tot 2008 zijn eigen aardappelgroothandel gehad. Ook al was Frans al een tijd geleden gestopt met zijn aardappelgroothandel, hij bleef hij tot op het laatst het AGF-nieuws en vooral het aardappelnieuws volgen.


Per 1 januari jl. is pallet- en emballagehandel Wipal B.V. onderdeel van Van der Windt Holding B.V. De overname betreft de verkoop van de aandelen ten behoeve van de voortzetting van het bedrijf en heeft verder geen gevolgen voor de activiteiten van Wipal. Het bedrijf blijft gevestigd in De Lier en voormalig eigenaar Willem van der Windt blijft actief betrokken.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.