Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaaroverzicht 16-30 september

Brand bij Nesco, Eerste fysieke beurs voor AGF in Duitsland

Op 15 september kondigt de Indische regering een exportstop aan op de uien om de prijzen op de markt te drukken. Daarmee ligt voor de Nederlandse uienexporteurs de weg open voor een goed exportseizoen. Verder liggen de appelen momenteel aan de hoge prijs en begint in België ook weer het Kanzi-seizoen. De afzet van peren verloopt wat stroever wat normaal is voor de tijd van het jaar. De aardbeien doen het dan weer goed aan hoge prijzen en in Noord-Amerika start ook de oogst van zoete aardappelen weer, maar wel twee weken later dan normaal. Maar september is ook de maand dat het meer en meer duidelijk wordt dat Nederland en Europa een tweede golf van het coronavirus staat te wachten

In de tweede helft van september zijn er ook weer een heleboel uitreikingen. Rob Baan wordt agrarisch ondernemer van het jaar, Van Gelder wint de Shopping Award in de B2B-categorie en het GfK-rapport roept Lidl uit tot beste supermarkt in groenten en fruit

De aardappelen doen het echter wat minder goed op de markt. In september maakte de NEPG de oogstraming bekend voor Noordwest-Europa die tussen de 27 en 27,3 miljoen ton uitkomt. Qua opbrengst beter dan verwacht maar de verkoop verloopt slecht door het coronavirus en dan staat de sector ook nog brexit te wachten. 


Op 17 september komen de eerste Oezbeekse meloenen op de Nederlandse markt. Een primeur waar ze vooral in Oezbekistan trots op waren. Daar was de import landelijk nieuws. Het land heeft volgens de importeur in Nederland kansen op de AGF-markt in Europa. 


Het Belgische Greenyard wist in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar de omzet en de rendabiliteit op te krikken. 27 augustus kondigde het bedrijf een sterkte kwartaalupdate aan. In de periode april-juni steeg de omzet met 11,4% aan tot 1,15 miljard euro. Greenyard gaf daarvoor een verklaring: supermarkten kopen meer in en door het vele thuiswerken worden meer groenten en fruit gegeten. In september blijkt dat ook de rendabiliteit van het bedrijf is verbeterd. Op 20 september ging de kwekerij van Nesco Champignons in Sint-Oedenrode in vlammen op. Eigenaar Jozef van Elsen reageerde vrij nuchter op de brand. "Een gebouw is maar een gebouw, gelukkig is niemand gewond geraakt."In september komt ook het einde in zicht van het Zuid-Afrikaans citrusseizoen. De laatste ladingen vertrekken deze maand en midden oktober zal de markt leeg zijn. De prijzen voor de sinaasappelen liggen hoog op de Europese marktWillem Dijk AGF schaft in september 5 nieuwe Mercedes Actros trekkers aan. De trekkers zijn geleverd met een GigaSpace cabine. Ook hebben deze trekkers geen spiegels meer, maar zijn voorzien van camera’s. Zo kijkt de chauffeur op een scherm en heeft meer overzicht dan in een normale spiegel. Fred Zwaartman gaat met pensioen na 20 jaar werkzaam te zijn geweest bij Versland. Fred is nauw betrokken geweest bij het ontstaan van Versland Selection en heeft zicht gedurende zijn dienstverband trouw ingezet voor het bedrijf. 

 

Een groep tuinders van Veiling ZON Fruit&Vegetables in Venlo zegt het vertrouwen op in de directeur, de raad van commissarissen en de voorzitter van het bestuur. Daarnaast heeft een meerderheid van de ledenvergadering van de coöperatieve veiling het bestuur geen decharge verleend in september. 

In september organiseert de AGF-sector in Duitsland weer een fysieke beurs. in Düsseldorf vond de tiende editie van het Duitse groenten- & fruitcongres plaats. De eerste sinds de Fruit Logistica in Berlijn.Op 17 september kwam Frans Smets na een kort ziekbed op 88-jarige leeftijd te overlijden. Frans was directeur van Smeva. Frans stapte op 17-jarige leeftijd in het bedrijf. Na het plotselinge overlijden van zijn broer Charel in 1958 werd hij algemeen directeur van Smeva. Op 25 september kwam naar buiten dat de Belgische groothandel Vander Zijpen slachteroffer is geworden van een computerhack door een concurrerend bedrijf. De hack kwam naar buiten toen bleek dat klanten van het bedrijf wel erg specifieke promo's kregen voorgeschoteld door de concurrent. 

Een transfer in de AGF wereld. Na een kleine 33 jaar onder de Frupaks-vlag gewerkt te hebben, is Herman van Rooijen aan de slag gegaan bij Groda in Est. "Heimwee naar de Betuwe", verklaart Herman, die benadrukt dat de overstap in goede harmonie verlopen is. 

 


De Belgische firma Calsa/FMB zal per 1 oktober de handelsactiviteiten overnemen van Vanco. De familie Van Colenberghe van Vanco wil zich met het bedrijf Herve transport en Herve Coldstores meer gaan richten op transport en opslag, waardoor Calsa heeft besloten de handelsactiviteiten in groenten en fruit over te nemen. “We hebben nog maar kort geleden samengezeten met Vanco, maar we zijn snel tot een overeenstemming gekomen”, vertelt Jeroen Buyck van Calsa. “Het akkoord is vorige week getekend en de mensen van Vanco zitten overmorgen bij ons op kantoor.”De Algemene Ledenvergadering van GroentenFruit Huis was woensdag 29 september tevens de eerste lustrumbijeenkomst en het afscheid van algemeen directeur Gert Mulder. Normaal zou dit voor een heuse drukte zorgen in de Fokker Terminal in Den Haag, maar van normaal is momenteel even geen sprake. Toch waren er een kleine vijftig leden present en was er ook de gelegenheid voor de leden om de bijeenkomst online te volgen, zodat er toch Corona-proof vergaderd kon worden en Gert Mulder een gepast afscheid geboden kon worden.