Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht maart

Hulpacties op gang, toelevering verstoord en AGF-Kennis(sen)dag terug van twee jaar weggeweest


De impact van de situatie in de Oekraïne wordt ook door de Nederlandse koolexporteurs gevoeld. "Op dit moment is er voor ons die kant op niets meer te doen, terwijl er redelijk wat kool naar het oosten van Europa ging. De situatie in Oekraïne en Rusland heeft ook forse impact op de handelsstromen van het importfruit.  


Toen Bas Ravenswaaij Roelofsen benaderde om samen een doorstart te maken in het pand van het inmiddels failliete K-Fresh, hoefden millennials Daan (22) en Huib (23) niet lang na te denken. Samen zijn ze een AGF-horecagroothandel in Veenendaal gestart.

Nadat afgelopen week door de Rechtbank Amsterdam surseance van betaling werd verleend aan J.M. Levarht & Zonen B.V. (Levarht) is op 1 maart 2022 het faillissement uitgesproken over het AGF-bedrijf uit Aalsmeer. Als curatoren zijn benoemd mr. M.R. van Zanten en 
mr. M.N. de Groot van CMS Derks Star Busmann. Van Zanten geeft aan vanaf de surseance te hebben gekeken hoe er onderdelen behouden kunnen worden om de schade voor de crediteuren zo klein mogelijk te houden.

Ondertussen gingen er volop hulpacties van start voor Oekraïne. Met een Oekraïense afkomst was het voor Tatsiana Lysenka van Fruit Queen met drie eveneens Oekraïense collega's geen optie om niets te doen aan de huidige oorlog in hun vaderland. "Gelukkig maakt onze familie het naar omstandigheden redelijk, maar onze geboortesteden zijn compleet gebombardeerd. We horen dat de mensen geen water tot hun beschikking hebben. De huidige ontwikkelingen baren ons grote zorgen!"


Ook een oude bekende uit de sector, voormalig Rusland-exporteur Alexander Visser en Dirk Klerk (van Klerk Planten, Veen) organiseren komend weekend een eerste levensmiddelentransport richting Oekraïne.


Erik van Vugt deed hetzelfde vanuit Polen.

Overzeese fruitexporteurs, uit onder meer Zuid-Afrika en Zuid-Amerika proberen via Turkije hun fruit naar Rusland te sluizen. Turkse fruitexporteurs geven aan platgebeld te worden door overzeese producenten, die hun handel in de haven van Istanbul hebben gelost. Door de import vanuit Turkije toe te laten, lijkt Rusland toch zijn voedselvoorziening veilig te stellen en daar proberen de andere exporteurs op mee te liften. 


Binnen de AGF-sector is het aandeel vrouwen op commerciële en directiefuncties nog altijd beperkt. Daarom zetten we in elke editie van ons vakblad Primeur een AGF'ster in het zonnetje. Hoe ervaren ze het in deze mannenwereld? Zijn die verschillen helemaal geen issue of kan het wat relaxter? Hieronder een paar quotes van de AGF’sters die afgelopen jaar in Primeur stonden.

Guido Fruit begon zo’n 20 jaar geleden met de import van citrus van het merk Llusar. "In het begin was dit nog vrij kleinschalig met een paar pallets, maar we hebben dit jaar na jaar kunnen uitbreiden", vertelt Guido Jr. Heerman van Guido Fruit in een documentaire, gemaakt door citrusproducent Llusar. 

Asia Fruit Logistica verhuist voor de editie van 2022 van haar traditionele locatie in Hongkong naar Bangkok en vindt plaats op 2-4 november 2022 in het Queen Sirikit National Convention Center (QSNCC). Dat maakte de beursorganisatie bekend.


De aanvoer van papier en karton staat stevig onder druk. Zo wordt in Finland al vanaf januari op papierfabrieken gestaakt en ook enkele Franse fabrieken zijn deze week gestopt met produceren. De Europese bond van labelmakers heeft een alarm afgegeven en verwacht binnen enkele weken een complete stilstand van de industrie, omdat er geen papier meer beschikbaar is. "De grote vraag is waar het met de papierprijzen naartoe gaat", zegt ook Johan de Neef.

Die week kwam het bericht naar buiten dat het alle hens aan dek is voor de Belgische aardappelverwerkers. 75 procent van de gebruikte zonnebloemolie in België, voor de verwerking tot friet en chips, is afkomstig uit Oekraïne en Rusland, maar de oorlog zorgt voor een tekort. "Wij zijn nog voor ongeveer een maand zeker van leveringen, maar langer dan dat hebben we geen zekerheid", vertelt Hannelore Raes, CEO van Agristo.Afgelopen maand liet fruitimporteur Marcel van Rooijen op deze site zijn verbazing al schijnen over de marges die de rederijen maken. Dit keer luidt hij opnieuw de noodklok. "Het lijkt erop dat de situatie steeds verder uit de hand loopt met financiële gevolgen voor producent, exporteur en importeur."


Dinsdag was het onrustig rond de aardbeienpakstations in de Spaanse provincie Huelva. Naar aanleiding van de transportstaking waartoe werd opgeroepen door het Platform voor de Verdediging van de Transportsector belette een piket de vrachtwagens die met aardbeien geladen waren de doorgang in en rond Moguer en Palos.


De Britse rederij P&O Ferries heeft abrupt haar dienstverlening gestaakt en het directe ontslag aangekondigd voor 800 van de 2200 werknemers. Alle veerdiensten van P&O Ferries zijn gestaakt, waaronder Rotterdam - Hull en Dover - Calais. Vakbonden dreigen met acties en roepen hun leden op hun post aan boord van de schepen niet te verlaten. Evofenedex is verbaasd over het besluit tot het massaontslag en vreest de gevolgen van het stoppen met de veerdiensten. 


Om de weg van jong AGF-talent beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt is recruiter Taco van der Louw samen met vijf professionals uit verschillende disciplines een nieuwe BV gestart: The Fresh Academy. De partners waarmee dit initiatief wordt gestart, zullen binnenkort worden geïntroduceerd. Het plan is om kandidaten vanuit het MBO4+, HBO en Universiteit twee jaar te detacheren bij een AGF-bedrijf en tegelijkertijd een opleidingstraject te laten doorlopen op het gebied van inkoop, verkoop, marketing, kwaliteitscontrole, logistiek et cetera. "We richten ons in eerste instantie echt op de AGF-sector, maar kijken vervolgens of we het ook breder richting retail en food op kunnen pakken." 


Van 20 tot en met 22 maart vond Tavola plaats in Kortrijk. Meer dan 500 geselecteerde exposanten konden dit jaar op Tavola weer hun beste, verse en klassieke delicatessen tonen. Voor ondergetekende redacteur was er dus ook eindelijk weer de gelegenheid om een fotoreportage te maken van de AGF- en de AGF-gerelateerde bedrijven die een stand hadden op Tavola. 


Heel veel enthousiaste reacties op de AGF-kennis(sen)dag. Het netwerkevenement van de sector is terug van twee jaar weggeweest. Een hartelijk weerzien, hernieuwde kennismaking of juist een eerste kennismaking van en met branchegenoten rondom een vertrouwd programma waarbij het nuttige met het aangename werd verenigd. Hoewel corona een belangrijk gespreksonderwerp was, leek de pandemie verder weg dan ooit. Sommigen waren zo blij elkaar weer te zien dat volop schouderklopjes en knuffels werden uitgedeeld.

Heuschen & Schrouff Oriental Food deelt via haar website dat oprichter Frits Schrouff op 82-jarige leeftijd is overleden.De London Produce Show (LPS) van dit jaar zag er heel anders uit dan de vorige edities die werden gehouden in het Grosvenor Hotel, in Park Lane, de eerder wat kleinschaligere beurs, dat zich richtte op het presenteren van bedrijven aan de Britse retailers. Het nu grootser opgezette evenement vond plaats in het Londense ExCel in combinatie met het International Food and Drink Event dat IFE, IFE Manufacturing, HRC en PUB22 omvatte.

Exposanten en vakbezoekers kunnen zonder voorwaarden deelnemen aan de vakbeurs voor de mondiale handel in verse producten, die van 5 tot en met 7 april 2022 in Berlijn plaatsvindt, zo meldde de organisatie tot opluchting van velen.

Quadrum Capital participeert in het in Alkmaar gevestigde JASA, ontwikkelaar en producent van verpakkingsmachines en complete weeg- en verpakkingslijnen. Met de samenwerking wil JASA haar internationale groei verder versnellen.

 


Om de klok toekomstbestendig te maken gaat ZON over naar een nieuw kloksysteem (incl. thuiskoopsysteem) genaamd KOSMOS, hét realtime, webbased verkoop- in informatieplatform. Dit systeem is tot stand gekomen na een intensieve samenwerking met Aucxis cvba. Hiermee zal de klok van ZON als eerste groenteveiling in de Benelux gebruik gaan maken van een nieuwe generatie mogelijkheden.