Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Blokkade voor alle containers met bestemming Rusland; enorm overaanbod importfruit verwacht op Europese markt"

Tholen - De situatie in Oekraïne en Rusland heeft ook forse impact op de handelsstromen van het importfruit. "Gisteren zijn we geïnformeerd door de Douane dat alle containers met bestemming Rusland voorlopig een Douane blokkade krijgen. Dit houdt in dat we deze containers voorlopig niet mogen laden. In nauw overleg met de Douane zal in de komende periode bepaald worden wat er met deze containers gaat gebeuren en of bepaalde containers toch geladen mogen worden. Samen moeten we ervoor zorg dragen dat we deze instructies naleven. Gezamenlijk met de rederijen is er besloten om voorlopig geen containers aan te nemen met bestemming Rusland. Dit om de impact op onze yard te beperken", vertelt een Hollandse fruitimporteur.

Moldavië
"Op dit moment krijgen we de volgende berichten van onze leveranciers over de wereld. Zo horen we vanuit Moldavië dat de havens in Odessa en Istanbul zijn geblokkeerd, waardoor er geen export kan plaatsvinden naar de vaste afnemers. Dit gaat momenteel hoofdzakelijk om het product appelen."

Egypte / Marokko
"
Op dit moment krijgen we vanuit Egypte nog geen berichten binnen, maar normaal gesproken is Rusland een grote afnemer van citrus uit Egypte op dit moment van het seizoen. Aangezien de scheepvaart de vaarroutes aan het cancelen is, verwachten we hier spoedig ook meer over te horen", vervolgt de importeur. "Vanuit Marokko komt momenteel een verhoogd aanbod aan citrus beschikbaar wat anders naar Rusland was gegaan."

Zuid-Amerika
"Vanuit Zuid-Amerika krijgen we van onze leveranciers de vraag of we containers met granaatappels, peren en andere producten met bestemming Rusland kunnen overnemen en zouden kunnen gaan verkopen", aldus de importeur. "Dit alles zal een enorme druk op de markt geven, aangezien Rusland een afnemer is van een beperkt productscala, zoals bananen, ananas, mango, citrus, granaatappels, maar ook hardfruit. Helaas zal dit in deze productgroepen gaan leiden tot een enorm overaanbod, wat gepoogd wordt om op de Europese markt weggezet te gaan worden."

"Daar werd tot gisteren al druk over gespeculeerd door Argentijnen en Zuid Afrikanen", beaamt een andere importeur. "Vandaag is er knoflook uit China in transito te koop in grote hoeveelheden, waarvan gezegd wordt dat containers voor Sint Petersburg bestemd waren, die overgeslagen worden in Rotterdam. Er is nu meer zekerheid dat handel die via Rotterdam of andere havens loopt, ook niet meer overgeslagen wordt naar Rusland. Later deze dag zal er wel wild gebeld worden tussen Zuid-Amerika en Europa!"