Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alle hens aan dek voor aardappelverwerkers door tekort aan zonnebloemolie

"Wij zijn nog maar voor een maand zeker van leveringen"

Tholen - Van de week kwam het bericht naar buiten dat het alle hens aan dek is voor de Belgische aardappelverwerkers. 75 procent van de gebruikte zonnebloemolie in België, voor de verwerking tot friet en chips, is afkomstig uit Oekraïne en Rusland, maar de oorlog zorgt voor een tekort. "Wij zijn nog voor ongeveer een maand zeker van leveringen, maar langer dan dat hebben we geen zekerheid", vertelt Hannelore Raes, CEO van Agristo.

Twee derde van de totale productie van de Belgische frietverwerker gebeurt met zonnebloemolie. "We moeten dus zeker kijken naar alternatieven, zoals duurzame palmolie. Als gevolg van de grote vraag zijn de prijzen hiervan echter ook gestegen. Het is nu een kwestie van overleggen met klanten over de schakeling naar alternatieven."

In de nabije toekomst ziet Hannelore nog geen grote problemen. "Voor de lange termijn is het koffiedik kijken, maar we worden op dit moment vooral geconfronteerd met de kostenstijgingen. Op productievlak kunnen we voorlopig nog even verder."

Ook Nederlandse fabrikanten maken zich zorgen, zo meldt de Telegraaf. Begin maart kwamen hier de laatste vrachtwagens uit Oekraïne aan. De aanvoer is sindsdien volledig stilgevallen. Over drie tot vijf weken krijgen al veel bedrijven een probleem.

Voor meer informatie:
Agristo
Waterstraat 40
8531 Harelbeke, België
+32 (0)56 73 50 50
info@agristo.com 
www.agristo.com