Tekort aan zachtfruit en groenten vanwege transportstakingen in Huelva en Almeria

Dinsdag was het onrustig rond de aardbeienpakstations in de Spaanse provincie Huelva. Naar aanleiding van de transportstaking waartoe werd opgeroepen door het Platform voor de Verdediging van de Transportsector belette een piket de vrachtwagens die met aardbeien geladen waren de doorgang in en rond Moguer en Palos.

Het piket belemmerde vrachtwagens die van bij de pakstations kwamen om door te reizen naar de groothandelsmarkten. Volgens de bronnen werden stenen gegooid naar enkele vrachtwagens. De spanning was te snijden en het kwam tot relletjes tussen stakers en telers.

Een ruime politiemacht werd ingezet om de orde te herstellen en de vrachtwagens geladen met zachtfruit door te laten.

De zachtfruitsector in Huelva meldt dat er incidenten plaatsvinden die een normale afzet belemmeren, wat kan leiden tot ernstige verliezen voor de telers die ondanks de oorlog momenteel een goede markt hebben voor hun aardbeien.

Volgens andere ingewijden duiken de ''piquetese' overal en nergens agressief op tegen vrachtauto's de wel rijden. Met name Almeria en ook her en der wat in Murcia, maar nog niet noordelijker dan Barcelona of aan de grensovergangen..

In Spanje ging woensdag de derde dag van de staking van onbepaalde duur in, waartoe werd opgeroepen door het Platform voor de Verdediging van de Transportsector. En dat heeft gevolgen voor de aanvoer van AGF. Er zijn vooral minder groenten en aardbeien beschikbaar uit het zuiden van Spanje.

 

"Tot en met dinsdag hadden we nog groenten en zachtfruit uit Huelva, die zaterdag in de vrachtwagens waren geladen. Maar nu hebben we niets meer van die regio. Het is er onmogelijk om vrachtwagens te laden of te lossen", zegt Antonio Montes, commercieel directeur van Frutas Hermanos Montes, een import- en exportbedrijf op de groothandelsmarkt van Madrid. "De beschikbaarheid van deze producten zal de komende dagen in veel delen van Spanje beperkt zijn."

"De economische verliezen vanwege deze staking zijn groot. Aangezien we geen product binnenkrijgen, kunnen we niet leveren aan onze klanten, waaronder ook andere groothandelsmarkten en supermarktketens in Spanje. Toch begrijpen we dat de situatie waarin vervoerders zich bevinden onhoudbaar is. We hopen dus op een snelle oplossing, want dat is in het belang van iedereen", zegt Antonio Montes.

Volgens de Vereniging van Groothandelaars van Groenten en Fruit in Barcelona (AGEM) kwamen er woensdag heel weinig vrachtwagens met groenten en fruit uit het zuiden van Spanje binnengereden. Het marktaanbod van verse producten uit belangrijke teeltgebieden zoals Almería, Granada, Málaga en Huelva is er fors gedaald. "Het veroorzaakt weliswaar geen algemeen tekort op de groothandelsmarkt, maar het heeft wel gevolgen voor bepaalde producten zoals aubergines, paprika's, courgettes en aardbeien. Veel telers zien een deel van hun oogst verloren gaan nu ze midden in het seizoen zitten", zegt een woordvoerder, die ervoor pleit om zo snel mogelijk een oplossing voor dit conflict uit te werken.

De impact van de staking heeft veel teelt- en afzetbedrijven in Almería ertoe gebracht hun activiteiten voorlopig op te schorten, gezien de onmogelijkheid om de goederen die bestemd zijn voor de binnen- en buitenlandse markt te laden. Reeds geoogste groenten en fruit kunnen niet worden afgezet en de oogst ligt op meerdere plaatsen stil, net nu de telers in Almería mooie prijzen haalden voor hun product.

In Huelva was de spanning te snijden de voorbije dagen. Belangrijke uitvalswegen werden geblokkeerd om de vrachtwagenstroom aan banden te leggen. Transportbedrijven die niet aan de staking deelnamen, werden door piketten verhinderd hun werk te doen. De huidige situatie leidt volgens telersvereniging UPA Huelva niet alleen tot economische verliezen voor de telers, maar heeft ook gevolgen voor het personeel dat op de percelen en de pakstations aan de slag is. Veel telers leggen de oogst stil vanwege het risico dat het product de pakstations niet kan verlaten. Het heeft geen zin om werkuren te betalen voor het verpakken van fruit dat geen kant op kan.

"Het ziet ernaar uit dat de staking nog enkele dagen zal duren", zegt een handelaar. "De aanvoer zal nog enige tijd beperkt zijn. We werken met bederfelijke producten, dus grote hoeveelheden groenten en aardbeien gaan nu verloren. En wanneer we weer normaal aan de slag kunnen, wordt gevreesd dat we minder verse of in slechte staat verkerende producten zullen binnenkrijgen op de groothandelsmarkt."

Bron: diariodehuelva.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven