Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzeese fruitexporteurs via Turkije de Russische markt op

Tholen - Overzeese fruitexporteurs, uit onder meer Zuid-Afrika en Zuid-Amerika proberen via Turkije hun fruit naar Rusland te sluizen. Turkse fruitexporteurs geven aan platgebeld te worden door overzeese producenten, die hun handel in de haven van Istanbul hebben gelost. Door de import vanuit Turkije toe te laten, lijkt Rusland toch zijn voedselvoorziening veilig te stellen en daar proberen de andere exporteurs op mee te liften. 

Van een vlotte doorstroming van het fruit is geen sprake, want de wegen vanaf de oostgrens van Turkije via Georgië naar Rusland zijn als gevolg hiervan flink overbelast geraakt en de wachttijd is inmiddels opgelopen tot drie dagen. Voor de Russen is de fruitimport een dure aangelegenheid geworden na de koersval van de roebel, maar bij gebrek aan alternatieven kiest men toch voor deze handelsstroom. 

Turkije en Rusland zijn belangrijke handelspartners op AGF-gebied. In het afgelopen jaar kwam bijna 30% van de Russische import van verse groenten en fruit (excl. bananen) uit Turkije. Rusland importeert jaarlijks een kleine 7 miljoen ton verse groenten en fruit. Excl. bananen ging in 2021 evenals in 2020 om ca. 5,3 miljoen ton.  

Ondanks eerdere berichten lijkt Turkije gevrijwaard van de boycot. Turkije zit in een lastig parket, want het probeert zowel de banden met Oekraïne als Rusland goed te houden. Met de afsluiting van de strategische zeestraat Bosporus voor vier Russische marineschepen heeft Turkije ervoor gezorgd dat Rusland een stuk minder kruisvluchtwapens heeft in de Zwarte Zee om tegen Oekraïne in te zetten dan gepland.

Turkije levert al langer gewapende drones aan Oekraïne. De drones - die eerder werden ingezet in Syrië, Libië, Ethiopië en Azerbeidzjan - zijn een onmisbaar wapen voor de Oekraïners in hun strijd tegen de Russen. Het is niet uitgesloten dat het wapen op termijn de Russische woede wekt. Donderdag haastte Ankara zich om te benadrukken dat het niet om 'militaire hulp', maar om een 'particuliere verkoop' ging.

Tegelijkertijd kondigde het land, ondanks EU-verzoeken, geen sancties af tegen Rusland. Het Turkse luchtruim blijft daarom open voor Russische vliegtuigen en in badplaatsen als Antalya hopen ondernemers nog steeds op een zomer met miljoenen Russische bezoekers. Selim Koru, analist bij de Turkse denktank Tepav: “Het is heel erg duidelijk dat Turkije de relatie met Rusland niet op het spel wil zetten.”

Voor de wereldwijde fruitexporteurs biedt dat voor dit moment de gelegenheid om hun fruit toch op de grote Russische markt kwijt te raken.