Norida Kodir Abdullaeva, JPF Agri

Eerste Oezbeekse meloenen op de Nederlandse markt

Tholen – Vorige week arriveerden de eerste meloenen uit Oezbekistan op de Nederlandse markt. Het smaakte direct naar meer want de importeur die begon met een eerste vrachtwagen uit het land bestelde er gelijk nog 4 achteraan geladen met echte Oezbeekse traditionele meloenen. De aankomst in Nederland was zelfs landelijk nieuws in Oezbekistan.

Nodira Kodir Abdullaeva, eigenaar van JPF Agri BV en Business Ambassadeur  van de associatie van Oezbeekse exporteurs, is één van de drijvende krachten achter deze eerste import van Oezbeekse groenten en fruit. “De meloenen worden in alle hoeken van het land geteeld,” licht Nodira toe. “We gaan door met importeren tot en met december en dan vooral de wat ‘kleinere’ maten van 2 kilo. Voor de meloenen van 6-10 kilo uit het land zien we hier op de Nederlandse markt wat minder kansen.”

Wegtransport
De meloenen worden in Oezbekistan op de vrachtwagen geladen en zijn ongeveer 6-7 dagen op weg. “De transportkosten zijn daarmee een kostenpost maar qua smaak zijn ze niet te vergelijken met bijvoorbeeld de meloenen uit Spanje, het zijn ook heel andere variëteiten die je nergens anders kunt krijgen. Het klimaat in Oezbekistan is erg gunstig voor de teelt van meloenen en andere soorten groenten en fruit waardoor ook maar zeer weinig bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De kansen voor biologische teelt zijn er hierdoor volop in het land. Naast het wegtransport hebben we voor de echte snelle levering ook nog een mogelijkheid met luchttransport via Frankfurt.”

Vroeg op de markt
Nodira wil na afloop van het importseizoen van meloenen gaan beginnen met het importeren van gedroogd fruit (rozijnen, abrikoos en meloen), walnoten, amandelen en verschillende bonen. Ook granaatappelen en kaki’s uit het land. “In de toekomst hopen we ook kersen en abrikozen te importeren uit het land. Het voordeel van Oezbeeks fruit is niet alleen het geschikte klimaat maar ook het feit dat veel producten eerder op de markt zijn dan andere productielanden. Vooralsnog gaat het fruit vooral via de groothandelsmarkten richting de gespecialiseerde groenteboeren en specialisten. Ik hoop echter dat ook de supermarktketens kansen zien voor het Oezbeekse fruit waarmee ze het verschil kunnen maken.”

Ook granaatappelen staan op de lijst voor import uit Oezbekistan

Oezbekistan
Aan de Oezbeekse export van groenten en fruit naar West-Europa gaat wel nog een verhaal aan vooraf. In 2017 stelde het Oezbeekse parlement haar land meer open voor buitenlandse investeringen en handel en eind 2019 werd een nieuwe landbouwstrategie uitgerold voor verdere ontwikkeling van de land- en tuinbouw. Het land is een belangrijke export van groenten en fruit in de regio. De grootste afzetmarkt blijft Rusland dat na 2014 nog interessanter werd door de boycot tegen EU-landen waaronder Spanje. Ook de binnenlandse markt met meer dan 30 miljoen inwoners is interessant voor de eigen sector.

Voor meer informatie:
Nodira Kodir Abdullaeva
JPF Agri BV
Bolerostraat 30
6544 RK Nijmegen
T: +31 636 099 288
E: info@jpfagri.nl
www.jpfagri.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven