Tjeerd Hoekstra, Total Produce:

"Nooit eerder zo'n hoog prijsniveau voor Zuid-Afrikaanse sinaasappelen over het hele seizoen gezien"

Tholen - Het Zuid-Afrikaanse citrusseizoen loopt alweer ten einde. Met name voor sinaasappelen is het een memorabel seizoen. "De markt is geen moment overladen. Gedurende het hele seizoen is er meer vraag dan aanbod geweest. Dit hoge prijsniveau over het hele seizoen  heb ik gedurende mijn carrière niet eerder gezien", vertelt Tjeerd Hoekstra van Total Produce uit Rotterdam.

"Europa had als markt de afgelopen jaren niet direct de prioriteit, maar heeft het dit jaar,  in vergelijking met de andere continenten, goed gedaan. De run op gezond eten door de Corona-crisis heeft daar zeker aan meegeholpen. Ik verwacht dat de goede vraag ook zeker tot het einde van het seizoen zal aanhouden. Wij krijgen deze en volgende week nog aankomsten binnen en dan is het seizoen in zuidelijk Afrika alweer voorbij. Dan is het een redelijk kort, maar heftig seizoen geweest."

Ook markt voor Zuid-Afrikaanse citroenen verliep tevredenstellend, maar deze markt was volgens Tjeerd niet zo goed als aanvankelijk verwacht werd. "De verwachtingen waren dan ook hoog met de afgelopen jaren in het achterhoofd. Kwalitatief was het geen gemakkelijk citroenenseizoen, maar de aanvoer was goed en de prijzen respectabel. De teelt heeft in elk geval zeker gerendeerd, de lage koers van de Rand heeft daarbij ook zeker aan bijgedragen."

"Het mandarijnen seizoen was moeilijk dit jaar. Inmiddels is het Spaanse seizoen alweer begonnen met de eerste Satsuma’s. In het zomerseizoen is er over het algemeen een groot aanbod en de consumptie ligt toch een stuk lager als de scholen dicht zijn. Er zijn heel veel mandarijnen aangeplant, voornamelijk Nadorcott, maar ook andere variëteiten. Iedereen weet dat dit een keer tot uiting gaat komen in de prijs", vertelt Tjeerd. "Voor grapefruit was het, last but not least, een goed seizoen. Het seizoen begon op een redelijk hoog niveau en heeft zich vervolgens gestabiliseerd op een niveau waar iedereen tevreden mee kan zijn.

Voor meer informatie:
Tjeerd Hoekstra
Total Produce BV
Tel: +31 10 244 84 14
thoekstra@totalproduce.nl
www.totalproduce.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven