Job van Iterson:

"Stroevere afzet peren is elk jaar rond deze tijd terugkerend fenomeen"

Tholen - Het hardfruitseizoen is weer begonnen. Job van Iterson van het gelijknamige fruitbedrijf uit Haarsteeg ziet het seizoen met vertrouwen tegemoet. "Peren zijn er bij ons iets meer geplukt en de Belgen zeggen dat de opbrengsten wat minder zijn. De appeloogst komt overeen met de prognoses. Maar eerlijk gezegd ben ik daar niet zo mee bezig. De kwaliteit is goed en dat is veel belangrijker. Dat er wat meer groeien is dan niet zo erg. Als de volume-opbrengst lager is en er is geen vertrouwen in de kwaliteit van het product, dan zijn de problemen groter."

Dat de afzet van de peren momenteel iets stroever verloopt, verbaast Job dan ook niet. "De vaste afspraken lopen allemaal wel door, maar daar buitenom is het even wat rustiger. Eigenlijk is dat elk jaar rond deze tijd het geval. Verschillende spelers willen graag hun product ruimen en geld maken. Dat geeft even wat prijsdruk, maar dat kan volgende week zomaar weer anders zijn als alles in de cel zit. Het is ook niet goed om te hoog te beginnen, dan prijs je jezelf alleen maar uit de markt. De appelprijs ligt momenteel een stuk hoger, maar eigenlijk valt hier nog niks van te zeggen. We staan aan het begin van de rit en in mei weten we wat we wel of niet hadden moeten doen."

En of het perenareaal niet te hard groeit? 'We gaan net zo lang door met planten tot er een keer te veel staat, zeg maar het Golden Delicious-syndroom. Dat zal met de peren ook een keer gebeuren. Zolang de geleerden, vanuit de banken en coöperaties, zeggen dat we heel veel peren kunnen verkopen aan China, dan zal dat ongetwijfeld. Ik heb er niet voor gestudeerd, dus ik weet het niet. Maar als je daar op wilt investeren, moet je dat vooral doen."

Voor meer informatie:
Job van Iterson Fruit
Mommersteeg 84
5254 VN  Haarsteeg
T: +31 (0)6 22 44 3016
F: +31 (0)73 85 185 89
info@jobvanitersonfruit.nl
www.jobvanitersonfruit.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven