Special Jaaroverzicht januari

Recordomzetten, overnames en eerste nieuwe paal voor ABC Logistics

De raad van bestuur van Coöperatie Hoogstraten heeft beslist om op 1 januari 2020 de functie van directeur over te dragen aan Hans Vanderhallen. Deze beslissing gebeurde in goed onderling overleg en was reeds geruime tijd voorbereid. Gaston Opdekamp blijft tot zijn pensioengerechtigde leeftijd als adviseur en projectverantwoordelijke verbonden aan Coöperatie Hoogstraten. 

Voor de rechtbank van Rotterdam is SFM Logistics uit Bleiswijk failliet verklaard. De activiteiten zijn overgenomen door Transportbedrijf G.A. van Velthoven uit het Westlandse Kwintsheul. De geplande transporten en nieuwe opdrachten in de toekomst zullen door Internationaal Transportbedrijf G.A. van Velthoven worden uitgevoerd.

Op 28 december is Jos Weber op 66-jarige leeftijd overleden. Jos is onder andere actief geweest voor Engels Enschede, Anaco en Fuerteventura Fruits. De laatste 7 jaar was hij eigenaar van PJW Consultancy.


Riny van der Staak heeft per 1 januari zijn gelijknamige exportzaak overgedragen aan Rob Linders. Voor relaties is Rob geen onbekende, want hij is al 19 jaar bij Riny van der Staak werkzaam. Riny gaat van zijn pensioen genieten, maar zal op de achtergrond nog wel als adviseur bij de zaak betrokken blijven.

Per 1 januari 2020 zijn de activiteiten van Fruit World geïntegreerd in haar zusterbedrijf Yex. Vanaf dat moment worden deze activiteiten onder de naam Yex uitgevoerd. Voor de klanten van Fruit World en Yex betekent deze wijziging dat zij terecht kunnen bij één leverancier voor een uitgebreid assortiment exotische groenten en fruit en zachtfruit.

Op je 80e nog dagelijks op de hoogte zijn van de exacte prijzen van druiven, mango's en kaki's. Het is weinig mensen gegeven, maar Jan van den Heuvel is nog elke morgen bij de strategiemeeting van HillFresh present. Dit jaar vierde hij naast zijn 80e verjaardag ook nog eens zijn 65-jarig jubileum in de AGF-handel.

REO Veiling in Roeselare heeft 2019 afgesloten met een recordomzet van 208 miljoen euro en heeft daarmee het beste jaar ooit achter de rug. Voor het tweede jaar op rij was tomaat het belangrijkste  product, gevolgd door prei, van oudsher het paradepaardje van de REO Veiling.

In 2019 haalde BelOrta een productomzet van 451 miljoen euro. Dit is net iets hoger dan het resultaat van 2018 (+0,3%) en tevens het hoogste resultaat ooit voor de coöperatie met vestigingen in Sint-Katelijne-Waver, Borgloon en Zellik. Met 671 miljoen eenheden verse groenten en fruit klokt BelOrta ook qua volume af op een record. 


In 2020 blaast Special Fruit 30 kaarsjes uit. Tijdens deze drie decennia groeide Special Fruit uit tot één van de grootste spelers in de markt van bessen, exoten en speciale groenten. "Nu dertig jaar later en vele producten verder, staat Special Fruit er steviger dan ooit. Het bedrijf is dan ook steeds verder blijven bouwen op de lessen die we al snel geleerd hadden", vertelt Koen Maes van Special Fruit.

Greenyard ondertekende een overeenkomst voor de verkoop van Greenyard Logistics Portugal via een managementbuy-out (MBO). Dit Greenyard-bedrijf is sinds 2001 actief in transport en logistiek van voedingsmiddelen met een sterke focus op bederfelijke voedingsmiddelen, waaronder groenten en fruit.

Total Produce - Haluco heeft Dirk Willem Blijleven aangesteld als Chief Commercial Officer en lid van de Raad van bestuur, met ingang van 1 februari 2020. Blijleven (42) werkt al meer dan twee decennia in de vers- en voedingsmid-delensector. In zijn laatste functie was hij Manager Buying voor Aldi Nederland, na negen jaar bij Aldi Nord GmbH & Co.


Aad Silvester heeft op 7 januari de eerste paal voor de nieuwbouw van ABC Logistics geslagen. Het nieuwe pand, dat wordt gerealiseerd door Weboma, wordt ruim 14.000 m² groot en bestaat uit twee verdiepingen met koel- en rijpcellen. Daarnaast krijgt het pand een parkeerdek met ruim 230 parkeerplaatsen. De nieuwbouw zal naar verwachting in oktober 2020 gereed zijn. 


De hoge prijzen, die er in aanloop naar Kerst op de aardbeienmarkt werden genoteerd, zijn tot nu toe hoog gebleven. Veel zit in programma’s en dat wat er op de vrije markt verhandeld wordt, is qua aanbod beperkt en goed aan de prijs. Wachten is het nu op het aantrekken van de import uit het zuiden, waarvoor de verwachtingen goed zijn, zo blijkt uit een rondgang op de Aardbeiendag 2020.

Key Technology heeft Herbert Solutions overgenomen. Key Technology is een wereldwijde ontwikkelaar en fabrikant van machines voor digitale sortering, inspectie, transport en verwerking en een van de ondernemingen van de Duravant-familie. 


Donderdag 9 januari bezochten tussen de 400 en 600 bezoekers de themadag uien in het multicultureel centrum De Meerpaal in Dronten, georganiseerd door de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN). Aan het eind van werd de mooiste ui van Nederland gekozen. Hoofdprijs: een reis naar de Canarische eilanden. 

Plukon Food Group en Staay Food Group hebben vrijdag 10 januari bekend gemaakt dat zij een principeovereenkomst hebben gesloten voor de overname van 51% van de aandelen van Fresh Care Convenience B.V. in Dronten (FCC) door Plukon.

Liquidseal Fruits heeft op 10 januari een overeenkomst met De Groot Fresh Group aangekondigd. De overeenkomst tussen de twee Nederlandse bedrijven betekent dat De Groot de residuvrije post-harvest producten van Liquidseal zal gebruiken voor hun wereldwijde citrusimport.

Coöperatie Hoogstraten sluit 2019 af met een omzet van nagenoeg €242 miljoen. Dit is 9,5% (€ 21 miljoen) hoger dan vorig jaar en 2,5% (€ 6 miljoen) hoger dan het vorige recordjaar 2017. Ook wat volume betreft werd een nieuw record geboekt. Met 153,5 miljoen kg werd het vorige record van 2017 met ongeveer 2,5 miljoen kg verbeterd. 


Zondag 12 januari was het precies 70 jaar geleden dat de Mechelse Tuinbouwveiling (MTV) werd opgericht. De oprichting in 1950 was een antwoord van de tuinders op hun zwakke positie bij de afzet van hun groenten op de Vrije Groentemarkt in Mechelen. Vandaag de dag vermarkt de veiling jaarlijks meer dan 500 miljoen kilo groenten en fruit. 

1 januari heeft Xpol de groenten en kruidentak verkocht aan Xfresh, een nieuw bedrijf, opgezet door Marcel Schers en enkele nieuw agri business partners. Xpol zal zich weer voor de volle 100% richten op de handel in bloemen en planten, waar het al 10 jaar ervaring in heeft. 

Frambozenbedrijf Raspberry Maxx heeft de deuren gesloten. Dat hebben Carlo Peters en Henny van Bergeijk dinsdag 14 januari via verschillende kanalen (website, nieuwsbrief en social media) bekend gemaakt


Afgelopen week werd de 64e editie van de Horecava georganiseerd in RAI Amsterdam. De beurs trok deze keer 75.000 bezoekers, een stijging van ruim 6% ten opzichte van vorig jaar. Ook de AGF-horecaleveranciers waren weer goed vertegenwoordigd. 

Na een oneerlijke strijd die 4 jaar geduurd heeft is Everard Kronenburg van Krocom Forrestries dinsdag 21 januari in het bijzijn van zijn gezin op 49 jarige leeftijd overleden. Altijd positief en hoopvol, nooit geklaagd is hij de strijd aangegaan die hij uiteindelijk niet kon winnen. 


Woensdag 22 en donderdag 23 januari was de Expo Houten weer 'the place to be' voor fruittelend Nederland. Organisatoren NFO en FruitMasters waren erg tevreden over het aantal bezoekers, dat naar verwachting uitkwam op circa 3.000 mensen uit binnen- en buitenland. Zij kwamen af op de 150 exposanten die op de beurs stonden, een recorddeelname met ongeveer 20% nieuwe exposanten.


Het boekjaar 2019 werd met 446 miljoen omzet afgesloten”, aldus commercieel directeur Perry Dekkers van Coöperatie DOOR. Dit is een stijging van 12% ten opzichte van 2018. Deze omzetgroei is onder andere gerealiseerd door een toename in areaal, stijging van het belichte areaal, uitbreiding van het assortiment met Marokkaanse snacktomaat en daarnaast ook door een redelijk gemiddeld prijsniveau.  


Eric in ’t Veld, directeur/eigenaar van Triple Group, in Maasdijk wordt directeur van plantenkwekerij Vreugdenhil Young Plants. Hij volgt Martin Uittenbroek op. Eric is oprichter van Triple Group, directievoerder van de nieuwbouw van veel AGF-verpakkings- en distributiecentra, zoals van Coöperatie DOOR, BE Fresh Produce, Eosta, Looye Tomaten, Greenpack, Redstar Trading enz. Daarvoor was hij  directeur van The Greenery en haar voorloper Van Dijk Delft.


De naam van Bratzler & Co. bv is per 1-1-2020 gewijzigd in Fruitsolute bv. Parallel aan de naamsverandering werd er eveneens een omvangrijke, strategische herinrichting bij de Nederlandse vestiging Poeldijk voltrokken. Fruitsolute zal per direct als dienstverlener rondom exoten (avocado's en mango's) evenals kiwi's optreden en haar capaciteit voor wat betreft rijping, sortering, verpakking en logistiek aanbieden. 

Onlangs hebben de aandeelhouders van Manter en Solidtec overeenstemming bereikt over een deelname van Manter in Solidtec, producent van palletiseerinstallaties. Afgelopen week opende Wouter Kolk, CEO van Ahold Delhaize en Xavier Piesvaux, CEO Delhaize België het nieuwe distributiecentrum van Bakker Belgium. “Om de keten te versterken en te verkorten, investeerde Bakker Belgium in een nieuw distributiecentrum voor verse groenten en fruit in de Belgische plaats Boom.


Logistiek dienstverlener Kloosterboer investeert op haar locatie in de haven van Vlissingen in een geautomatiseerde en uiterst duurzame reefer containerterminal onder de naam Kloosterboer Containerterminal Vlissingen met initieel 1.020 reefer plugs. De containerterminal zal medio 2020 operationeel zijn. De verwachting is jaarlijks 250.000 TEU te behandelen.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven