Special jaaroverzicht 1-15 september

Noodweer in Spanje, Protesten in Hong Kong en Van Nature en Best of Four gaan samen

We zijn al weer toe aan de eerste twee weken van september. De periode dat het blauwebessenseizoen weer van start ging in Peru, het zachtfruit plaats maakt voor het hardfruit en waar de tomatenprijzen kelderen. Ondertussen komt de Brexit dichterbij en laaien de eerste vuren van protest op die de sector nog veel hoofdbrekens gaat bezorgen. Maar alles op zijn tijd, eerst eens stevig discussiëren over het nut van bioplastics.

Tijdens een presentatie van de officiële opening van het 11e African Potato Congress in Kigali (Rwanda) maakte de voorzitter van het World Potato Congress, Romain Cools, bekend dat zijn organisatie betrokken is bij en een partner wil zijn van de Afrikaanse aardappelsector. Hij uitte zijn hoop dat een stap richting meer publieke en private samenwerkingsverbanden zou kunnen leiden tot succesvolle aardappelprojecten in Sub-Sahara.

Per 3 september gaat Nico de Jong, dochteronderneming van de Dutoit Group, verder als Dutoit Europe. Op die manier willen ze de telers dichter bij de Europese markt brengen.

Op 3 september wordt bekend dat Michaël Wilde de nieuwe directeur wordt van Bionext. Michaël, voorheen werkzaam bij Eosta, is de opvolger van Bavo van den Idsert die in juli zijn functie na 8 jaar neerlegde. Michaël treed per 1 november aan als de nieuwe directeur van de ketenorganisatie voor de biologische sector. Jan Groen is voor die periode aangesteld als tijdelijk directeur.

Eric van Haandel was dit jaar de gelukkige winnaar van een fles aardbeienlikeur op de Aardbeien Demodag 2019 in Egchel. Zijn aardbei won de verkiezingen van 'Lekkerste Aardbei 2019'. Eerder won Eric de prijs al in 2014 maar die fles zal inmiddels al op zijn. Wie weet is de fles van dit jaar ook al op.

 In de eerste week van september vond Asia Fruit Logistica plaats. Dit jaar werd de beurs overschaduwd door de protesten in Hong Kong tegen een omstreden uitleveringswet. De opkomst van bezoekers op de beurs was lager dan in het jaar daarvoor. Over het algemeen waren de standhouders blij met het evenement. Vooral omdat op de tweede dag het bezoekersaantal weer wat aantrok. De opkomst bleek uiteindelijk 10% lager dan in 2018.

In de eerste weken van september nomineerde Greenpeace de biologische paprika van Jumbo voor de mispakselverkiezingen 2019. De wedstrijd voor de 'meest onzinnige en onnodige plastic voedselverpakkingen', de fairtrade bananen van Plus werden ook genomineerd. Daarna volgde een stevige discussie tussen voor- en tegenstanders van bioplastics en mispaksels.

Op 10 september verkoopt Vroegop-Windig zijn groothandelsactiviteiten en snijderij in Amsterdam. Eerder dit jaar, op 7 mei, maakt de Sligro Food Group waar Vroegop-Windig onderdeel van is, bekend dat het deze activiteiten wil afstoten omdat het niet binnen de focus van de groep past. Firma Gebr. De Mooij uit Amsterdam neemt de groothandelsactiviteiten over, Miedema AGF de Snijderij. Beide overnames vonden plaats op 1 oktober.

Op 10 september komt de NEPG met een raming van de aardappeloogst voor 2019 in Noordwest-Europa. Op basis van proefrooiingen schat men die oogst tussen de 27 en 27,3 miljoen ton. Dit is 3% meer dan het vijfjarige gemiddelde en 12% meer dan vorig jaar. de stijging komt vooral omdat er meer areaal aardappelen is ingezaaid dan in voorgaande jaren. Voor Oost-Europa verwacht men dan weer een daling van 5 à 10% in vergelijking met het vijfjarige gemiddelde.

Bionext komt in september met een rapport over de ontwikkeling van het biologische landbouwareaal in Nederland voor 2018. Het areaal stijgt met 10% en komt daarmee uit op 4% biologisch ten opzichte van de totale agrarische sector. Nederland blijft daarin nog fors achter op andere Europese landen.

Nog meer rapporten in september. De fruithandel van Vlaanderen vertoont een handelstekort van 530 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarlijkse agrohandelsrapport, dat terugblikt op de buitenlandse handel van agrarische producten op basis van gegevens van de Nationale Bank van België en de Comext-databank van Eurostat.

Henk van Aarle met zijn oudere broer Frans en nicht Marjon van Aarle 

Op 10 september viert Henk van Aarle zijn 40-jarige jubileum bij Gebrs. Van Aarle wat gevierd werd met een grote bos bloemen en taart. Henk is al vanaf zijn 17de werkzaam bij de groothandel.

Kraaijeveld verstuurt in september een mysterieuze trailer met een spannende cliffhanger. Wat er precies achter schuilgaat? Wordt vervolgd… Olympic Fruit is wat meer straight forward en kondigt aan dat het de afgelopen tijd het bedrijf heeft geherpositioneerd op de markt.

Van links naar rechts: Jan Oosterom, Ton van Dalen, Aad Sonneveld en Hans Prins (foto: Leander Fotografie). 

Op 12 september kondigen Best of Four en Van Nature gaan samenwerken. Tijdens de algemene ledenvergadering van de coöperaties hebben de leden in de avond van 11 september groen licht gegeven voor een fusie van hun verenigingen. Daarmee wordt de coöperatie in één klap de grootste afzetvereniging voor glasgroenten in Nederland. Per 1 januari 2020 zal de coöperatie verdergaan als één vereniging onder de naam Oxin Growers (verwijzing naar artikel van 4-12)

Op 12 september kwam bereikte ons het bericht van het overlijden van Marco Driedijk van de Vlamings Agro Groep na een ziekbed van vijf weken. Hij was er sinds 2003 werkzaam en sinds 2008 mede-eigenaar van het bedrijf. Op 16 september werd hij in besloten kring begraven.

Op 13 september wordt bekend gemaakt dat Koert Liekelema per 16 september 2019 wordt benoemd als algemeen directeur van Delinuts. De huidige algemeen directeur Tinus den Boon zal per deze datum terugtreden en nog tot 1 november 2019 werkzaam blijven om bij te dragen aan een soepele overdracht. Tinus den Boon was sinds de oprichting van Delinuts, 25 jaar geleden, werkzaam voor het bedrijf.

In de tweede week van september wordt Spanje getroffen door hevige regenval en overstromingen. Voor het eerst wordt er een weeralarm afgegeven in de regio’s van Murcia, Alicante en Valencia. De storm zorgde plaatselijk voor ernstige schade.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.