Handelstekort fruithandel Vlaanderen 530 miljoen, verdubbeling van 2016

De fruithandel van Vlaanderen vertoont een handelstekort van 530 miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarlijkse agrohandelsrapport, dat terugblikt op de buitenlandse handel van agrarische producten op basis van gegevens van de Nationale Bank van België en de Comext-databank van Eurostat.

Het handelstekort is voor 97% toe te schrijven aan vers fruit en voor 3% aan verwerkt fruit. Tegenover 2016 is het tekort bijna verdubbeld doordat de uitvoer met 4% is verminderd en de invoer met hetzelfde percentage verhoogd.


Vlaanderen is met de havens van Antwerpen en Zeebrugge een belangrijke draaischijf in de wereldhandel van fruit. Zo voeren ze voor 1,6 miljard euro aan exotisch fruit (bananen, kiwi’s, ananassen etc.) in, maar ze voeren ook voor 1,2 miljard uit aan deze producten. Bij fruitsappen overstijgt de uitvoer (772 miljoen euro) de invoer (667 miljoen euro).

Bij vers fruit valt op dat peren het belangrijkste exportproduct zijn. De uitvoer is goed voor 198 miljoen euro, het handelsoverschot bedraagt +172 miljoen euro. Ook aardbeien springen eruit, met een uitvoer
van 148 miljoen euro en een saldo van +56 miljoen euro. Het handelstekort is het grootst bij exotisch fruit en citrus, die ze zelf niet of nauwelijks telen, maar ook bij appelen is er de laatste twee jaar een stevig tekort ontstaan (-48 miljoen euro). Bij druiven, perziken, pruimen en kersen is de invoer ook duidelijk groter dan de uitvoer.

Gezien het belang van exotische AGF in de handel is het aandeel van landen buiten de EU in de invoerwaarde groot. 66% van het verse fruit komt uit de rest van de wereld. Bij verwerkt fruit is dat 56%. De belangrijkste niet-Europese leveranciers van vers fruit zijn Colombia (339 miljoen euro), Costa Rica (279 miljoen euro), Nieuw-Zeeland (234 miljoen euro) en Ecuador (193 miljoen euro). Binnen de EU zijn
Nederland (381 miljoen euro) en Spanje (209 miljoen euro) de topleveranciers. Verwerkt fruit komt vooral uit Brazilië (437 miljoen euro), Nederland (171 miljoen euro) en Duitsland (120 miljoen euro).

De uitvoer van fruit blijft voor 96% in de EU. Voor vers fruit zijn de belangrijkste afzetmarkten Duitsland (424 miljoen euro), Frankrijk (357 miljoen euro) en Nederland (344 miljoen euro). Voor verwerkt fruit bestaat de top drie uit Frankrijk (328 miljoen euro), Verenigd Koninkrijk (247 miljoen euro) en Duitsland (175 miljoen euro).  

Zie voor meer informatie het rapport De Vlaamse agrohandel in 2018 op de site van de Vlaamse Overheid.

Bron: Vlaamse Overheid


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven