"Het ergste moet nog komen"

Noodweer Alicante, Valencia en Murcia

Onder invloed van een klein lagedrukgebied op grote hoogte wordt er de komende dagen overvloedige neerslag verwacht in het oosten van Spanje. Vooral de regio’s van Alicante, Valencia en Murcia moeten daardoor rekening houden met noodweer en mogelijke overstromingen. Men spreekt van 200 mm in twaalf uur tijd

Het felste noodweer wordt verwacht in de regio’s van Alicante, Valencia en Murcia. In die regio’s heeft de Spaanse regering uit voorzorg dan ook reeds talrijke scholen gesloten op donderdag en waarschijnlijk ook vrijdag. Voor Almeria geldt code Oranje. Het zwaartepunt ligt vandaag tot en met zondag. 

Thomas Bos van Thomasol, die al 18 jaar in Spanje woont, zegt deze situatie nog nooit te hebben meegemaakt. "De scholen zijn dicht, sportscholen zijn gesloten. Het is echt ongelofelijk. Sowieso is een weeralarm voor de hele provincie Murcia en Alicante uniek, dat is nooit eerder vertoond", vertelt Thomas, die wel benadrukt dat de situatie lokaal enorm kan verschillen.

Een handelaar uit Murcia geeft op donderdagochtend aan dat het weliswaar nog niet zoveel heeft geregend als verwacht werd, maar de ergste regen wordt dan ook voor vandaag verwacht. Uit voorbehoud zullen de handelaren in elk geval vanmiddag eerder naar huis vertrekken.

 


Otinyent, Valencia

Teelt
In Tarragona, Valencia en op de Balearen zorgt de regenval voor overstromingen. Ondanks het noodweer meldt de associatie van telers La Unió de Llauradors dat het weinig effect heeft op de teelt. "De neerslag is goed voor de clementines en mandarijnen in Castellón. Als de oogst start eind oktober, begin november zal dat zijn met grotere formaten. De schade is groter aan de vroege Satsumas in Valencia, zeker als het water blijft staan op de arealen. Dit zorg voor schimmelinfecties aan de citrusbomen. De kaki's komen er het slechts vanaf omdat dit een kwetsbare vrucht is. In Alicante kunnen de granaatappelen door de overvloedige neerslag barsten en zal het zijn invloed hebben op de kwaliteit van de druiven. De grootste schade zal vooral aan de infrastructuur zijn zoals wegen. Aan de andere kant zorgt de excessieve neerslag voor volle reservoirs.”

In Murcia moet het ergste nog komen. Minder dan de helft van de arealen is nu aangeplant voor de volgende exportcampagne. de excessieve neerslag (tot 100 mm in de komende uren) vertraagt de verdere aanplanting. Sla, broccoli en bloemkool zal hierdoor later geoogst kunnen worden.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.