Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Teeltbedrijven en pakstations in Zuid-Israël gesloten, mensen vechten voor hun leven"

De AGF-sector in Israël, met name in het zuiden van het land waar de activiteiten op teeltbedrijven abrupt tot stilstand zijn gekomen, is nog steeds geschokt door de verrassingsaanval van Hamas van afgelopen weekend, die de grens vanuit Gaza overstak. Omer Kemp, gevestigd in Israël en werkzaam bij Europe Retail Packing B.V.: "De aanvallen zijn verschrikkelijk en ongekend. De komende weken zullen erg moeilijk worden, we zullen zegevieren, we hebben geen keuze. De situatie ter plaatse is zeer veranderlijk. In het zuiden zijn veel teeltbedrijven tot stilstand gekomen. Onder de ontvoerde mensen zijn 60 Thaise arbeiders. Het is een snel veranderende veiligheidssituatie en het is nog te vroeg om de volledige impact van de oorlog op de AGF-sector te beoordelen. Het is een verrassing, maar als natie zullen we het onder controle krijgen."

Na de verrassingsaanval heeft het Israëlische leger opgeroepen tot evacuatie van mensen uit gebieden rond de Gazastrook in het zuiden, wat veel land- en tuinbouwgebieden omvat. Er wordt aangenomen dat sommige mensen in de landbouwgemeenschap deel uitmaken van de honderden mensen die zijn gedood en gewond geraakt bij de aanvallen. Legertanks worden gezegd over teeltbedrijven te rijden in manoeuvres dichtbij en rond de grens. Dit maakt deel uit van een geplande grondaanval op Gaza. De in het zuiden geteelde groenten- en fruitgewassen omvatten avocado's, citrus, aardappelen en andere tuinbouwgewassen die wereldwijd worden geëxporteerd. De belangrijkste exportgrensposten blijven naar verluidt open, waaronder de haven van Ashdod, de haven van Haifa, en de belangrijkste luchthaven Ben Gurion International in Tel Aviv.

Oron Ziv van de Israëlische groenten- en fruit-exporteur BeFresh Europe geeft een algemeen overzicht van de huidige situatie. "Het is complete chaos en vreselijk wat er gebeurt. Handel, zaken en alle activiteiten in het zuiden van Israël zijn volledig stilgelegd. Pakstations zijn gesloten, mensen vechten voor hun leven. In het noorden proberen we te werken. Alle grenzen zijn gesloten, er zijn geen werknemers uit de Westelijke Jordaanoever toegestaan om Israël binnen te komen. Sommige pakstations werken op kleinere schaal. Het is niet duidelijk wat er gebeurt in de havens. Het is ook niet duidelijk wat er plaatsvindt in de haven van Ashdod, terwijl de haven van Haifa open is. Het is één groot vraagteken, de situatie kan van het ene op het andere moment veranderen. We proberen nog steeds containers te laden. We hebben fruit dat onderweg is. De nieuwe oogst is nu heel moeilijk te organiseren. Veel mensen die reservist zijn, worden opgeroepen om in het leger te dienen, wat ook van invloed is op de mogelijkheid om te werken. Het zal zeer ernstige gevolgen hebben voor de fruitbusiness, hoewel het nog veel te vroeg is om precies te zeggen wat de impact zal zijn. Nu als land vechten we nog steeds en proberen we de situatie te stabiliseren, vooral in die dorpen en kibboetsen aan de Gazagrens. Wat daar is gebeurd, kan niet in nobele bewoordingen worden beschreven. Veel mensen zijn gevangen genomen, duizenden zijn gewond geraakt, en het is iets waarmee we nog niet eerder zijn geconfronteerd. Het leven gaat door en we moeten er het beste van maken."

In het noorden van Israël, dichter bij en rond de Westelijke Jordaanoever, kan de AGF-sector normaal opereren, zegt Amir Porat, CEO van Gezer Shluhot, een grote wortelteler en exporteur uit het noorden. "Op dit moment zijn al onze bedrijfsmedewerkers veilig en gezond, gelukkig is het noordelijke deel van Israël nog steeds rustig, we hopen dat het zo zal blijven en bidden voor vreedzame tijden. In het zuiden van Israël is de situatie heel anders. Honderden mensen zijn op brute wijze vermoord! Een schokkende slachtpartij onder onschuldige burgers, waaronder jonge baby's, ouderen, kinderen, vrouwen en mannen. Niemand was immuun voor de wreedheid van de satanische terreurgroep Hamas. Als voedselleverancier doen we er alles aan om onze werkzaamheden gaande te houden. Israël herinnert zich en heeft moeilijke tijden gekend, we zullen weten hoe we het terrorisme moeten bestrijden en uit de huidige afschuwelijke situatie moeten komen."

De in Israël gevestigde fabrikant en leverancier van slimme kratten, Plasgad: "Israël staat momenteel voor een van zijn meest uitdagende periodes, zo niet de meest uitdagende. Onze harten en gebeden zijn bij alle slachtoffers en hun families in heel Israël, ons hart is gebroken, maar we weten dat we een lange en uitdagende tijd voor ons hebben. Het Israëlische volk is sterk en verenigd, en we zullen dit overwinnen."

Voor meer informatie:
Omer Kamp
Europe Retail Packing
Tel: 0174 282 510
Omer@erpnl.nl
www.europeretailpacking.nl/nl

Oron Ziv
BeFresh
Tel: +972 (0) 722 555 135 (Israël)
oron@befreshcorp.net
www.befreshcorp.net

Amir Porat
Gezer Shluhot
Tel: +972 52 545 0781 (Israël)
amir@shluhot.com
www.gezershluhot.com

Publicatiedatum: