Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht 16-31 oktober

REO en Coöperatie Hoogstraten stoppen fusiegesprekken, The Greenery start met klokverkoop importgroenten en Aartsen lanceert eigen ERP-systeem Fresh

UNIZO West-Vlaanderen heeft Deprez Construct uit Kortemark verkozen tot de West-Vlaamse KMO van het Jaar.  "We zijn enorm trots om uitgeroepen te worden door UNIZO West-Vlaanderen tot KMO van het jaar. Een dikke proficiat aan ons hele team." Deprez mag nu als West-Vlaamse winnaar door naar de nationale verkiezing, die ze later ook blijken te winnen.

De bestuursorganen van REO Veiling en Coöperatie Hoogstraten hebben gezamenlijk besloten hun fusiegesprekken stop te zetten. In februari van dit jaar tekenden beide partijen een intentieverklaring om een mogelijke fusie te verkennen. De verdieping na deze intentieverklaring heeft te grote verschillen aangetoond in de operationele context en de organisatorische uitdagingen, zo melden ze.

Na Nederland wil ook België een btw-tarief van 0% procent over groenten en fruit invoeren.  Belgisch Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is een voorstander van deze maatregel om gezonde voeding minder te belasten en ongezonder voeding meer. 

Dan een jubilaris. In oktober is het 25 jaar geleden dat Akif Arslan bij TopKrop in de slakwekerij kwam te werken. "Als oudste zoon van een agrarische familie kwam hij - met zijn middelbareschooldiploma op zak - naar Nederland om herenigd te worden met zijn vader die hier al zijn brood verdiende", blikt Chris Noordam van TopKrop terug.  

Verder bleken er de nodige overnames op de planken te liggen richting het einde van het jaar. Zo hoort De Jong Packaging Group dat het via DJV Holding het bedrijf Karpack over mag nemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt maandag 17 oktober 2022 besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over, oordeelt de mededingingsautoriteit.  

365 Capital Management mag via 365 Capital Fund Coöperatief de bedrijven Veld Koeltechniek en Jannink Nijverdal overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt op maandag 17 oktober besloten. Er blijft na de overname voldoende concurrentie over.

Op 14 oktober 2022 heeft Dero Groep het robotica- en convenience productportfolio van Selo overgenomen. De belangrijkste redenen voor de overname zijn uitbreiding van het huidige portfolio, nieuwe marktsegmenten ontwikkelen en innovatie bevorderen.

En ten slotte komt aardappelverwerker Lamb Weston/Meijer volledig in handen van het Noord-Amerikaanse moederbedrijf. Het Zeeuwse bedrijf Meijer Frozen Foods heeft zijn aandelen in het bedrijf verkocht. Daarmee verdwijnt het Zeeuwse Meijer na 28 jaar uit de naam van de frietfabriek in Kruiningen en blijft alleen Lamb Weston over. 

De gevolgen van de stijgende energieprijzen voor detailhandel beginnen duidelijk te worden in het straatbeeld. Ton Kanters - Gezond Genieten in Heftheuvel houdt opheffingsuitverkoop. Dé Groenteman in Waddinxveen sluit eind november de deuren en De Hôrster tuin neemt afscheid van personeel.

Wiskerke Onions realiseert in eigen beheer een zonnepark van 20 hectare met 45.000 zonnepanelen. "Vaak worden deze projecten door een ontwikkelaar in de markt gezet, maar wij hebben ervoor gekozen om het park met behulp van partners en adviseurs zelf te ontwikkelen, omdat het onze eigen grond en ons eigen gebruik betreft", zo vertelt Chayenne Wiskerke.

The Greenery start vanaf 24 oktober met het veilen van importgroenten. Hiermee speelt The Greenery in op de vraag van bestaande klanten. Daarnaast sluit de beslissing aan op de reeds ingezette beweging van verdergaande digitalisering.

Na vier jaar ontwikkelen vierde Aartsen vrijdag 21 oktober de feestelijke lancering van haar eigen ERP-systeem Fresh. Dit systeem werd samen met partner Thinkwise in eigen huis ontwikkeld. Als dank voor dit mega-project werden de medewerkers in het zonnetje gezet en werd de livegang officieel gevierd. "Fresh is het begin en we zullen de komende tijd volgende stappen zetten op IT-gebied. Deze livegang noemen we fase 0 en we hebben alweer 4 fases gepland staan", aldus het bedrijf.

Het voorstel van het ministerie van LNV om vanaf 1 oktober 2023 de teelt van gewassen op zand en lössgronden sterk te reguleren overvalt akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers, met name die in het zuiden van het land. Wanneer deze regels, die nu openstaan ter consultatie, worden toegepast kan dat in de toekomst tot gevolg hebben dat er na 1 oktober een gat valt in de aanvoer van Hollandse vollegrondsgroenten als consumptieaardappelen, sla, witlofpennen, bleekselderij, venkel en rode bieten. Vollegrondsteler Jolanda Nooijen van Compliment is woedend daarover en stelt een ultimatum aan LNV. 

De in- en verkooptak van Tas Tomaten Trading is op 25 oktober failliet verklaard. Naast de kort na het faillissement in een reactie aangegeven redenen schrijft de curator in het verslag dat de teler ook wijst op een algehele kostenstijging en een geschil omtrent de afname van trostomaten. De curator schrijft dat een doorstart niet mogelijk is gebleken.   

Source en Growers United hebben een officiële overeenkomst voor samenwerking getekend. De telers van de coöperatie gaan met de technologie op basis van kunstmatige intelligentie (A.I.) in hun kassen werken. Growers United investeert ook in het door ontwikkelen van de technologie, die al door enkele grotere telers wordt gebruikt. 

Profix AGF Software verhuist na 8 jaar van de IABC (International Agro Business Centre) naar de Neerloopweg 44 in Breda. Met de komst van twee nieuwe collega's was het voor Profix tijd voor een nieuwe locatie met meer ruimte, een mooier uitzicht en uitbreidingsmogelijkheden om de groei verder mogelijk te maken.

De Raad van Bestuur van de REO Veiling heeft donderdag 27 oktober met unanimiteit de heer Filip Vanaken aangesteld als algemeen directeur ad interim van de coöperatieve telersvereniging in Roeselare, zo meldt de veiling in een persbericht.  Deze beslissing werd genomen met de vaste overtuiging om samen hard te blijven werken aan een toekomstgerichte en sterke organisatie in het belang van alle bedrijven van onze leden-coöperanten, alle REO-medewerkers en stakeholders", aldus Rita Demaré, voorzitter van de REO Veiling. 

28 en 29 oktober hield de International Fresh Produce Association hun Global Produce & Floral Show in Orlando, Florida. Voor het eerst sinds 2019 kon de organisatie een persoonlijk evenement houden. Dit, in combinatie met het feit dat het de eerste beurs was sinds PMA en United Fresh vorig jaar fuseerden resulteerde in hoge verwachtingen van de AGF-sector. Freshplaza was weer aanwezig om een fotoreportage te maken van het evenement.

Na jaren hard werken, zijn Bert en Tollien van Walderveen met hun pensioen gegaan. "Wij willen ze bedanken voor alle bloed, zweet en tranen die zij hebben ingezet voor Henk van Walderveen en Zonen", zeggen de collega's. Bert was maar liefst 47 jaar werkzaam bij het familiebedrijf en zag als een van de eersten de kans om exoten te gaan verkopen.