Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chayenne Wiskerke: "Onze inzet is om de ui weg te zetten als het duurzame voorbeeld voor de agrarische sector"

Wiskerke Onions realiseert in eigen beheer zonnepark van 20 hectare met 45.000 zonnepanelen

Tholen - De meest duurzame ui op het bordje van de consument krijgen, dat is het stipje op de horizon dat Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions voor ogen heeft. "Als familiebedrijf van de vierde generatie zijn we marktleider geworden door continu naar de toekomst te kijken. We streven ernaar onze sector met haar stakeholders duurzamer en efficiënter te maken. Door op nieuwe manieren te kijken naar energie en water, zuiniger omgaan met onze grondstoffen en waar kan, continu innoveren zodat we samen met onze telers een gezond product kunnen blijven realiseren."

Enkele jaren geleden startte de uienverwerker al een samenwerking met buurbedrijf Lamb Weston Meijer. Als de uien bij het pakstation terecht komen wordt er voor 100% gewerkt met warmte uit het restwarmte-uitwisselingsprogramma. De restwarmte van de aardappelverwerker wordt gebruikt voor het drogen van de uien van Wiskerke Onions en als bedrijfsverwarming. Zo wordt op jaarbasis meer dan 1.000 ton CO2 bespaard. "Naast het gebruik van de restwarmte hebben we dit jaar veel focus gelegd op het verduurzamen van de teelt. Op een behoorlijk areaal telen onze leveranciers onder het keurmerk PlanetProof, waarbij extra aandacht wordt besteed aan slim omgaan met bodem, water, energie, productie en klimaat."

Zonnepark van 20 hectare
Wat restte was het stroomgebruik, maar ook daar heeft het uienverwerkingsbedrijf een oplossing voor gevonden met de bouw van een zonnepark. Het idee voor deze 100% energieneutrale bedrijfsvoering kwam van onze vaste bedrijfsadviseur Adriaan Rijk, Rijk taxateurs|adviseurs|rentmeesters. In het gezamenlijke ontwikkeltraject wordt nu door Wiskerke Onions het zonnepark onder eigen beheer gerealiseerd. Dit op een totale oppervlakte van 20 hectare door de familie aangewonnen grond op 1 km van het bedrijf. "Vaak worden deze projecten door een ontwikkelaar in de markt gezet, maar wij hebben ervoor gekozen om het park met behulp van partners en adviseurs zelf te ontwikkelen, omdat het onze eigen grond en ons eigen gebruik betreft.

Deze week worden de eerste panelen op het zonnepark geplaatst. Als opleverdatum staat 1 februari 2023 gepland. In totaal zal het park uit ruim 45.000 zonnepanelen bestaan, goed voor 24 MW aan stroom. "15% hebben we nodig voor ons eigen bedrijf, de overige 85% wordt door onze klant Jumbo Supermarkten gebruikt. Waar veel zonneparken worden gerealiseerd voor stroom voor het buitenland, wordt dit zonnepark dus echt ingezet voor lokaal gebruik. Een meerwaarde dat we duurzaamheid echt samen met de klant kunt realiseren", vertelt Chayenne. "De opgewekte en bespaarde capaciteit maakt het mogelijk om volledig CO2-neutraal te worden. De combinatie van restwarmte-uitwisseling, zon-op-dak, ons eigen zonnepark en binnenkort zon op onze vrachtauto’s zorgt zelfs voor een negatieve CO2-footprint. Het is een kwestie van gezamenlijk de schouders eronder zetten en alle opties benutten om de klimaattransitie te behalen."

Meerwaarde aan het gebied
"Aan het hele project zijn meerdere jaren van voorbereiding vooraf gegaan. Het is een enorm complex project, als je alleen maar denkt aan alle benodigde vergunningen, projectbegeleiding, natuureisen, verzekeringen en transport, waarbij we ook nog eens te maken hadden met de nodige volatiliteit bij zowel de materiaalprijs als de financiering. Dit project was dan ook nooit mogelijk geweest zonder de uitstekende samenwerking met onze partners. We hebben de vergunningen ontvangen op voorwaarde dat we meerwaarde toekennen aan het gebied. Dat doen we onder meer met groenstroken rond het park - in samenwerking met veredelaar Hazera - en door water te bufferen ten tijde van droogte."

"De support van partners is hard nodig, ook om het project te realiseren. Dit hele project heeft ontzettend veel inspanning gekost en dat kan alleen slagen dankzij samenwerking met de beste partners om je heen. Zo heeft Maersk ondanks de extreme stijging van de containerprijzen haar schouders onder dit project gezet en ondanks de piek in het boeken van containers toch de logistiek van de panelen weten te plannen. Maar ook hoofdaannemer Izen Renewable Energy en onderaannemer Batenburg mag ik niet onvermeld laten. Rabobank heeft meegedacht in de financiering en NNZ zorgde voor de duurzame verpakking om echt de complete keten neutraal te krijgen."

"Onze inzet is om de ui van teelt tot verwerking en logistiek compleet te verduurzamen en daarmee weg te zetten als voorbeeldproduct voor de agrarische sector. Vaak wordt de footprint van de Nederlandse ui genoemd als negatief voorbeeld omdat we de uien de hele wereld over exporteren, daarom kijk ik ernaar uit om binnen korte termijn met een CO2-footprintstudie aan te tonen dat we hier van teelt tot verwerking en logistiek het ideale duurzaamheidsplaatje hebben, waar andere landen hun best moeten doen tegenaan te produceren", besluit Chayenne.

Voor meer informatie:
Chayenne Wiskerke
Wiskerke Onions
Tel: +31 (0)113 382210
Chayenne@wiskerke-onions.nl 
www.wiskerke-onions.nl