special jaaroverzicht 16-30 november

Conference peren in China, praten over tomaten en een brandje in Antwerpen

De Belgische Conference peren in China doen het goed. In Spanje begon de oogst van de eerste avocado's van het seizoen en in Frankrijk, Spanje en Griekenland begon men met de eerste oogst van de kiwi's terwijl in Nederland de eerste aardbeien uit de belichtte teelt kwamen. Voor de komkommers was het zelfs een primeur met het vroegste seizoen ooit uit de belichtte teelt. Het waren twee weken met soms flinke tekorten en daarmee hoge prijzen zoals bij de witloof, de broccoli en de bloemkool, aan het eind van de maand zag men dat de markt in de komende maanden weer wat zou herstellen. Uit Brazilië kwamen de eerste Kent-Mango's aan in Europa.

De eerste Kent mango's uit Brazilië arriveren in Europa. In Spanje begint de pluk van de avocado's uit Malaga, In Frankrijk, Spanje en Griekenland start men met de oogst van de kiwi's en in Nederland met de aardbeien uit de belichtte teelt. De witloofprijzen zijn intussen hoog.

2019 was al een jaar vol Greenyard-nieuws en dat gaat onverminderd door in de laatste weken van november. Op 18 november wordt bekend dat het weer de goede kant op gaat met het bedrijf en dat er geen eerder geplande kapitaalinjectie nodig is. Ook de verkoop van de conserventak is van de baan.

Met de Belgische prinses Astrid aan het roer vertrekt in november een handelsmissie van 600 man sterk naar China. Ook BelOrta gaat mee op de Belgische handelsmissie naar China waarbij men vooral inzet op de promotie van de Conference peer. De uitvoercijfers naar China groeien elk jaar. De marketing begon na de Russische importban.

Dinsdag 19 november was het weer zover: De AGF kennis(sen)dag. Dit jaar was het te doen in het stadion van ADO Den Haag en werden de aanwezigen geëntertaind door Jan Boskamp en Jos Burgers. We sloten de dag af met een ouderwets stamppottenbuffet. En onthoud: Geef nooit korting!

In november krijgt het Portugese Fruitport voet aan de grond in Nederland. Begin van deze maand opende de importeur/exporteur een kantoor in Ridderkerk om de Europese markt verder te kunnen bedienen.

In november wordt ook bekend dat Zeeland de primeur krijgt met de eerste zelfrijdende vrachtwagens. De test zal vooral worden gehouden rond Vlissingen-Oost.

Op 20 en 21 november 2019 presenteerden 445 exposanten uit 12 verschillende landen hun innovaties voor de teelt van asperges en zachtfruit op de expoSE en expoDirekt in Karlsruhe. 6.700 bezoekers uit heel Europa kwamen de beurs bezoeken. De sfeer tijdens deze editie was aanzienlijk beter dan vorig jaar: "Vorig jaar was de oogst, van zowel zachtfruit als asperges, vrij slecht. Dit jaar waren de opbrengsten een stuk meer bevredigend en dit werd duidelijk tijdens de evenementen die werden gehouden", vertelt één van de exposanten.

Eind november waren er ook ene paar jubilea bij. Zo werd Edwin Fillekes, Acountmanager bij Hillfresh 50 jaar en was Bart van der Knijff 12,5 jaar in dienst bij Fruity Line.

De tomatensector verzamelde zich op 26 november in het World Trade Center in Rotterdam om, hoe kan het ook anders, over tomaten bij te praten. Dit op het Global Tomato Congress, waarbij de hele keten, maar vooral de veredelingswereld, afzetpartijen en de retail, stilstonden bij de vraag hoe de tomatensector nog verder kan groeien. Focussen op diversiteit kan daarvoor zorgen, maar er waren ook tegengeluiden te horen zoals van Bijvoorbeeld van Stephan Weist van de Duitse retailer REWE Group.

Er was meer tomatennieuws deze periode al was die minder positief. De NVWA stelde tien vondsten van ToBRFV vast in het Westland, Hollandse Kroon en Brielle en had nog zeven zware verdenkingen. Er was bij melding van de NVWA onduidelijk om hoeveel hectare en welk schadepercentage het ging. Deze periode werd het virus ook in Spanje aangetroffen.

In de nacht van donderdag 28 november op vrijdag 29 november woedde er een brand bij Luik Natie Coldstore in Antwerpen. De brand brak uit in een loods in aanbouw. Daarbij werden zowel de loods als de aanwezige bouwmaterialen getroffen. De brandweerlieden van Hulpverleningszone Waasland waren snel ter plaatse en kregen de brand tegen 4 uur onder controle. 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.