Nu ook ToBRFV in Spanje aangetroffen

Het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV), dat in Nederland inmiddels wijdverspreid is, lijkt nu ook in Spanje te zijn opgedoken. Rafael Sánchez Trujillo, hoofd van de Plantgezondheidsdienst van regionale overheid van Andalusië, heeft op het Semilla Innova-congres in Almería gesproken over de vondst van het virus in een kas in Almería.

De lokale overheid van Andalusië kan de vondst van het virus naar verluid nog niet bevestigen. Gewacht wordt op reactie van Brussel nadat het rapport over de detectie en verspreiding van het virus aan de Europese Commissie is voorgelegd. 

Voorlopig is de kas in Almería geïsoleerd en zijn alle besmette planten behandeld volgens de voor dergelijke situaties opgestelde protocollen. "We hebben het risico op besmetting geminimaliseerd om teeltbedrijven in de buurt te vrijwaren," legt Rafael uit, waarbij hij het optreden vergeleek met dat van de uitbraak van Xylella fastidiosa enkele jaren geleden, dat kon worden uitgeroeid.

Virus in vollegrond
Omdat veel Spaanse telers in vollegrond telen, wordt verwacht dat het virus zich makkelijker zal kunnen verspreiden over het land, zoals ook al het geval zou zijn in Italië, waarover sterke geruchten de ronde doen.

Datzelfde geldt ook voor de Verenigde Staten en Canada. Officiële bevestiging van overheidsinstanties daar ontbreekt, maar ook in Noord-Amerikaanse kassen zou het virus gevonden zijn. Telers zouden daar evenwel door strikte hygiënemaatregelen erin geslaagd zijn het virus uit te roeien. 

Onschadelijk voor mens en dier
Het virus is onschadelijk voor mens en dier, maar kan ernstige schade aan de gewassen veroorzaken. He is zeer besmettelijk en het kan gemakkelijk worden overgedragen. Sinds de eerste verschijning van het virus is het al gedetecteerd in Duitsland, Californië, Mexico, Italië, Griekenland, China, Israël, Jordanië en het Verenigd Koninkrijk.

 

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.