Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Europese kiwi-oogst vergelijkbaar met recordoogst van vorig seizoen"

De Europese oogst van Zespri-kiwi's zal telers in Italië en Frankrijk naar verwachting hoge opbrengsten opleveren, zegt Sheila McCann-Morrison van Zespri. De kiwi-oogst op het noordelijk halfrond is in volle gang en Zespri verwacht rond de 19 mln trays, ofwel 70 ton, kiwi's te oogsten in Italië, Frankrijk en Griekenland. 

"Europese telers hebben geen makkelijk jaar achter de rug. Het voorjaar wat nat en koud was, had zijn weerslag op de bestuiving. Verder waren er problemen als gevolg van de bruingemarmerde schildwants en ziekten die lokale gewassen aantastten."

"Ondanks al deze problemen zal de oogst op het noordelijk halfrond dit seizoen volgens de ramingen toch vergelijkbaar zijn met de recordoogst van vorig jaar. Dit houdt in dat de lokale sector weer op goede inkomsten kan rekenen en dat is iets waar we enorm trots op zijn. Aangezien het fruit wordt geteeld, geplukt en verpakt door de plaatselijke bevolking blijven we onze banden met de lokale sector verder versterken en kunnen we een positieve bijdrage leveren aan  lokale gemeenschappen," legt McCann-Morrison uit. 

De Zespri-telers in Europa, in totaal zo'n 750 familiebedrijven, spelen een cruciale rol in Zespri's wereldwijde aanbodstrategie, die bestaat uit het twaalf maanden per jaar kunnen leveren van kiwi's. Om aan de toenemende internationale vraag naar kiwi's te kunnen beantwoorden, is het kiwibedrijf zo'n twintig jaar geleden samen gaan werken met Europese telers die een steeds belangrijker plaats in zijn gaan nemen.

"Het is een samenwerking die zeer goed verloopt, zowel met Italiaanse telers, verwerkers en distributeurs als Zespri en de Nieuw-Zeelandse sector," vervolgt McCann-Morrison. "Dit resulteert in hoge opbrengsten, creëert werkgelegenheid in de regio's en heeft geleid tot miljoeneninvesteringen in boomgaarden en pakstations. Deze samenwerking heeft ook betrekking op informatie-uitwisseling via onderzoek en ontwikkeling, workshops voor telers en bezoeken aan kwekerijen in Nieuw-Zeeland, activiteiten die stuk voor stuk bijdragen aan het opschalen van de productie."

Zespri is betrokken bij een aantal proeven om lokale telers te helpen om te gaan met de dreigingen van ziekten en plagen. "De bruingemarmerde schildwants heeft een grote impact op veel gewassen in Europa, waaronder kiwi's. We werken daarom samen met lokale telers om deze bedreiging aan te pakken. Ook blijven we samen met onze partners fors investeren in de bestrijding van de verwoestende kiwiziekte Psa. Onze sector heeft aan den lijve ondervonden hoe groot de impact bioveiligheidsrisico's kan zijn evenals de enorme kosten die het bestrijden van een plaag met zich mee kan brengen. Als we manieren kunnen ontwikkelen om de gevolgen hiervan te minimaliseren dan zal dit immense voordelen opleveren."

"Het wereldwijde aanbod, ofwel de Zespri-kiwi's die buiten Nieuw-Zeeland worden geteeld, bedraagt momenteel zo'n 10% van al het fruit dat op de internationale markt door Zespri wordt afgezet. Dit percentage zal echter fors toe gaan nemen. Momenteel telen we op ongeveer 3.100 hectare in Europa kiwi's maar de komende vijf jaar zal dit areaal worden uitgebreid tot 5.000 hectare."  

Publicatiedatum: